x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 26 mai 2009

Marţi 26 mai 2009

de Ramona Vintila    |    26 Mai 2009   •   00:00

Este ziua 146 a anului Au mai rămas 219 zile

SOARELE
Răsare la 5:37
Apune la 20:49
LUNA
Răsare la 8:12
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
31 mai
LUNĂ PLINĂ
7 iunie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
16 iunie
LUNĂ NOUĂ
22 iunie

 

Proverbul zilei:
"Negustoria, ori o vinzi, ori te vinde"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sf. Apostoli Carp şi Alfeu din cei 70; Sf. Mucenici Averchie şi Elena
Prăznuit astăzi, Sfântul Carp s-a numărat printre cei 70 de apostoli şi ucenici. Slujind Sfântului Apostol Pavel la propovăduire şi purtând dumnezeieştile Lui epistole către cei cărora erau trimise, a învăţat pe mulţi dintre păgâni a se închina şi a cinsti Sfânta Treime. După ce a fost ispitit în repetate rânduri, a fost uns episcop în Veria Traciei. A propovăduit cuvântul lui Dumnezeu şi în Crit, unde a avut oaspete pe Sfântul Dionisie Areopagitul. Prin funcţia pe care a ocupat-o a reuşit să reîntoarcă mulţi elini la credinţa adevărată. Pe iudei i-a învăţat să creadă în Hristos. A fost ucis de cei care nu au fost convinşi de adevărurile spuse de el.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1821 - Lupta inegală de la Zăvideni, în care pandurii lui Ioan Solomon, în retragere spre munţi, sunt înfrânţi de otomani; pandurii, scăpaţi din încercuire, îşi continuă retragerea spre Râmnicu-Vâlcea unde Ioan Solomon aflând despre prinderea, apoi despre uciderea lui Tudor, refuză să se supună lui Alexandru Ipsilanti;
1877 - Întrevedere între Aleksandru al II-lea şi Carol I, la Ploieşti; domnitorul Carol I îl încredinţează pe ţar că armata română este gata să intre în război pentru a consfinţi independenţa proclamată la 9 mai. ÎN LUME
1889 - Se deschide pentru public primul lift din Turnul Eiffel;
1986 - Comunitatea europeană îşi alege steagul care să o reprezinte.
NĂSCUŢI LA 26 MAI
1907 - John Wayne, actor (m. 1979);
1964 - Lenny Kravitz, muzician.

 

Click istoric
La 26 mai 1679 a început construcţia Mănăstirii Cotroceni. Şerban Cantacuzino, domnitorul Ţării Româneşti între anii 1678 şi 1688, a ridicat Mănăstirea Cotroceni între anii 1679 şi 1680 ca semn al iubirii sale faţă de Dumnezeu. De pictura lăcaşului de cult s-a ocupat Pârvu Mutu, celebru pictor de biserici. Pentru a fi sigur că mănăstirea nu va suferi în nici un fel, a înzestrat-o cu numeroase obiecte de cult.
Toate daniile sale, dar şi ale domnilor care l-au urmat apar în Condica Mănăstirii, un act care avea atât caracter economic, cât şi juridic. Exemplarul aflat în posesia Direcţiei Arhivelor Naţionale Istorice Centrale este una dintre cele trei condici ale mănăstirii.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
În vremurile din urmă, proscrişii erau înmormântaţi şi ei în cimitir, dar la marginea acestuia. Mormintele sunt considerate locuri sacre, unde liniştea celor care le locuiesc nu trebuie tulburată de răufăcători. Un statut aparte îl au mormintele strigoilor, care, dacă erau identificate, erau stricate precum casele din sat rămase pustii şi bântuite de stafii. În cimitirele din sudul Transilvaniei şi din sudul Olteniei, în vârful crucilor sau stâlpilor se odihnesc una sau două păsări ale sufletului cioplite în lemn. La sud de Carpaţi, aripile păsării suflet sunt traforate în două scânduri de lemn aşezate în unghi, simbol al zborului spre cer.
Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
26 MAI 1834
De ce mă agit încontinuu cu întrebarea: Ce-o să fac cu viaţa mea?
Am aplicat-o la multe lucruri, dar n-a avut nici un efect: într-o aparentă dispoziţie, rămân inutil şi sufăr fără leac. (Maurice de Guérin)

"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat",Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar