x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 28 aprilie 2009

Marţi 28 aprilie 2009

de Ramona Vintila    |    28 Apr 2009   •   00:00

Ziua Mondială a Siguranţei şi Sănătăţii la locul de Muncă - Este ziua 118 a anului - Au mai rămas 247 de zile

SOARELE
Răsare la 6:11
Apune la 20:16
LUNA
Răsare la 8:06
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
1 mai
LUNĂ PLINĂ
9 mai
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
17 mai
LUNĂ NOUĂ
24 mai


Proverbul zilei:
"Dorm apele"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Ap. Iason şi Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian şi Dada
Sfinţii Apostoli Iason şi Sosipatru, prăznuiţi astăzi, erau ucenici ai Apostolului Pavel. Iason era tarsean, iar Sosipatru era din Grecia. Iason a fost făcut învăţător al cetăţii, iar Sosipatru a primit cârma Bisericii Iconiei. Păstorind ei bine bisericile lor, s-au dus spre părţile apusului. Sosind în Insula Cherchira, au înfrumuseţat biserica întâiului mucenic Ştefan, unde, slujind lui Dumnezeu, au atras pe mulţi la credinţa în Hristos. Apoi, fiind pârâţi către guvernatorul Cherchirei, au fost închişi într-o temniţă. Învăţând neoprit cuvântul lui Dumnezeu şi făcând multe minuni, la bătrâneţe şi-au dat sufletul în mâinile Domnului.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1981 - Şedinţă a Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, la care se stabileşte o suită de măsuri menite să facă posibile noi reduceri ale personalului funcţionăresc în interesul sporirii forţei de muncă productive, ca "o condiţie importantă a creşterii rentabilităţii, a trecerii la o nouă calitate a economiei naţionale";
1982 - La Combinatul Siderurgic din Galaţi este elaborată prima şarjă de oţeluri inoxidabile.

ÎN LUME
1919 - Conferinţa de Pace de la Paris aprobă Pactul Societăţii Naţiunilor (semnat de reprezentanţi ai 26 de state, inclusiv România), pe baza căruia urma să se realizeze securitatea colectivă prin intermediul noii organizaţii internaţionale. Pactul intră în vigoare la 10 ianuarie 1920.

NĂSCUŢI LA 28 APRILIE
1937 - Saddam Hussein, fost preşedinte al Irakului (m. 2006);
1974 - Penèlope Cruz, actriţă.


Click istoric
La 28 aprilie 1948, Lucreţiu Pătrăşcanu, reprezentantul comunismului naţional, acuzat de "politică naţionalist-şovină", este arestat în mod abuziv şi împreună cu soţia sunt mutaţi într-o vilă de lângă lacul Snagov, unde sunt ţinuţi în izolare până la 19 ianuarie 1949, când sunt transferaţi la sediul DGSP din Calea Rahovei, Bucureşti. Cu toate că cercetările comisiei (care au durat 12 luni) nu au scos la iveală fapte care să dovedească vinovăţia sa (sabotarea drumului României spre comunism, protejarea liderilor partidelor de opoziţie, fiind colaborator al Poliţiei şi informatory al Siguranţei), el a fost predat organelor de stat şi anchetat în continuare sub stare de arest.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Legământul juvenil făcut până la moarte de puberi pe criterii de prietenie, sex şi afinitate sufletească în zilele de Sântoader, Moşii de Vară, Mătcălău sau la altă dată purta o bogată sinonimie zonală: Prinsul Verilor şi Văruţelor, Datul de-a Verişoarele, Însoţirea şi altele.

Ceremonia se desfăşura cu sau fără martori în câmp, în cimitir, în casă, în jurul unui brad împodobit, în grădină, în jurul unui pom care rodeşte, pe grupe mici, de doi copii, sau pe grupe mari. Legământul cuprinde mai multe momente rituale şi ceremoniale: pronunţarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, însoţite întotdeauna de o lumânare aprinsă, de o îmbrăţişare frăţească, de ospătarea cu alimente rituale, de joaca sau zbenguiala copiilor.
  Profesor Ion Ghinoiu


"Încă o zi infectă..."
28 APRILIE 1958
"Am lucrat la articolul despre plictis." (Jean-René Huguenin)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat",
Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar