x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marti 29 iulie 2008

Marti 29 iulie 2008

29 Iul 2008   •   00:00

Este ziua 211 a anului - Au mai ramas 155 de zile



Ziua Imnului Naţional

Este ziua 211 a anului

Au mai rămas 155 de zile

Soarele:

Răsare la 5:59

Apune la 20:44

Luna:

Răsare la 1:56

Apune la 18:41

Lună nouă:

1 august

Primul pătrar (Luna în creştere):


8 august

Lună plină:

17 august

Ultimul pătrar (Luna în descreştere):


24 august

Sărbătoare creştină


Sfîntul Mucenic Calinic a fost crescut într-o familie de creştini în timpul dregătorului roman păgîn numit Sacerdon. Activitatea lui de dascăl se desfăşura într-un moment în care dregătorul, la porunca împăratului, întreprinse ample campanii de prigonire a creştinilor. În momentul în care sfîntul se găsea în cetatea Ancira, din Galaţia, a fost prins şi dus la judecata dregătorului Sacerdon. Încălţat cu nişte pantofi din fier a fost obligat să alerge cu aceştia o distanţă mare. Pe drum, soldaţii care-l trăgeau s-au oprit din cauza setei. Sfîntul a făcut de a izvorît apa dintr-o piatră. Ajuns la Gangra a fost descălţat şi obligat să intre într-un cuptor încins, unde a murit.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mucenici: Calinic, Mamant şi Veniamin; Sf. Muceniţă Teodota cu fiii săi

Calendar romano-catolic

Sf. Marta

Calendar greco-catolic

Sf. Calinic şi Teodota, mucenici

Proverbul zilei:


"Cei drept şi lui Dumnezeu îi place"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi


În România


1857 – Înfiinţarea, din iniţiativa şi sub conducerea lui Carol Davila, a Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie din Bucureşti;

1941 – Răspunzînd lui Hitler, I. Antonescu declară că va continua acţiunile militare alături de Germania, pentru zdrobirea inamicului comun: "bolşevismul rus". Guvernul român declară: "Nu pun nici un fel de condiţii şi nu discut cu nimic această cooperare militară pe un alt teritoriu". Decizia lui I. Antonescu a fost dictată de considerente militare şi politice;

1947 – Adunarea Deputaţilor, prezidată de Mihail Sadoveanu, adoptă, pe baza unui raport prezentat de Teohari Georgescu, o moţiune privind dizolvarea Partidului Naţional-Ţărănesc (Iuliu Maniu). Întreaga conducere a partidului este arestată, aproape toţi membrii ei fiind aruncaţi în închisori; unii fruntaşi naţional-ţărănişti au continuat să-şi desfăşoare activitatea în străinătate.

În lume


1836 – Inaugurarea Arcului de Triumf în Paris;

1899 – Este semnată prima Convenţie de la Haga;

1890 – A murit pictorul Vincent Van Gogh (n. 1853).

Născuţi la 29 iulie


1945 – Mircea Lucescu, antrenor de fotbal;

1975 – Adelin Petrişor, jurnalist.

Click istoric

Astăzi este Ziua Imnului Naţional al României "Deşteaptă-te, române!", sărbătorită anual începînd din 1998, ca urmare a unei hotărîri a Senatului României de la 18 mai 1998. Imediat după instaurarea deplinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, cînd Regele Mihai I a fost forţat să abdice, "Deşteaptă-te, române!" ca şi alte marşuri şi cîntece patriotice au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsită cu ani grei de închisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cîntată, dar fără versurile originale. La 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul s-a înălţat pe străzi, însoţind uriaşele mase de oameni.

Credinţe populare, tradiţii, semne

În unele credinţe populare, Dracul, ingenios şi neastîmpărat, inventează, din joacă sau din întîmplare, din proprie iniţiativă sau la sugestia Fratelui (Dumnezeu), multe lucruri, plante şi animale de pe pămînt. Frate dintr-un început cu Dumnezeu, el a contribuit la zidirea Pămîntului şi facerea Lumii. Creaţiile lui rămîn neterminate, nu ştie cum să le folosească sau le foloseşte în scopuri distructive. Adesea, creaţiile lui sînt preluate de Dumnezeu, care le găseşte întrebuinţarea cuvenită. Luîndu-se la întrecere, fratele şi nefîrtatele creează animale, plante, obiecte de pe pămînt: Dracul face capra, Dumnezeu – oaia; Dracul construieşte cîrciuma, Dumnezeu – Biserica. După Lucian Blaga, doar un strop de cuget îndrăzneţ şi liber a lipsit ca poporul român să transforme acest principiu dual vehiculat în Asia, Europa, America de Nord într-o învăţătură despre fiinţa de natură divină şi cea demonică: "Lumea şi toate vietăţile sînt un produs, în parte de colaborare, în parte de concurenţă între cei doi. Colaborarea apare desigur viciată şi măcinată de intenţiile lui Nefîrtate. Totuşi, puterile magice ale lui Fîrtate, intenţiile şi faptele lui îşi pierd ascuţişul, întorcîndu-se spre bine. Colaborarea există şi dă roade în fel şi chip. Fîrtate vrea să facă mereu binele. Nefîrtatele aspiră, ambiţios şi pizmaş, să facă şi el ceva, dar nu izbuteşte decît să îngîne în rău cele bune ale lui Fîrtate".

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar