Este ziua 322 a anului
Au mai ramas 44 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Fiecare stie unde il doare maseaua"
- fiecare om isi cunoaste pasurile.
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 7:15 apune la 16:46
Luna rasare la 12:39 apune la 21:29
Primul patrar (Luna in crestere) 19 noiembrie
Luna plina 26 noiembrie
Ultimul patrar (Luna in descrestere) 5 decembrie
Luna noua 12 decembrie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sf. Grigorie Taumaturgul, Ep. Neocezareei;
Cuv. Lazar Zugravul si Zaharia
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Elisabeta a Ungariei
CALENDAR GRECO-CATOLIC
S Grigore Taumaturgul
Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie)
Ziua internationala a studentilor
SARBATOARE CRESTINA
Astazi este praznuit Sfantul Grigorie Taumaturgul. S-a nascut in timpul imparatului Aurelian in Neocezareia Pontului. La varsta de 14 ani ii moare tatal si ramane in grija mamei. Pe zi ce trecea, credinta lui in Hristos crestea. Trimis la dascali, invata limba latina si se dovedeste foarte iscusit. In cautarea celor mai vestiti dascali, Sf. Grigorie si fratele sau Atinidor au ajuns in Alexandria Egiptului, loc unde au devenit ucenicii lui Origen. Tot aici a fost botezat si a invatat sa ingrijeasca bolnavii, iar prin viata sa cumpatata starnea admiratia celorlalti. Revenit in cetatea sa isi imparte averea si se retrage in rugaciune. Devine episcop si va primi numele de Taumaturg, "facator de minuni".
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1918 - Consfatuirea fruntasilor politici, membri ai Partidului National si ai Partidului Social-Democrat, sub presedintia lui St. Cicio-Pop, la care se discuta proiectul in opt puncte intocmit de V. Goldis, St. Cicio-Pop si I. Suciu, proiect ce continea hotararea de unire cu Romania
1918 - Apare la Bucuresti, saptamanal sau bisaptamanal Socialismul, organul Partidului Socialist si al Uniunii sindicale
1992 - La Bruxelles este parafat un acord prin care Romania obtine statutul de asociat al CEE
1996 - S-a desfasurat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Emil Constantinescu, presedintele CDR, obtine 54,41% din voturi, devenind noul presedinte al Romaniei
In lume:
1869 - In Egipt a fost inaugurat Canalul Suez
1989 - Au avut loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul "Revolutiei de catifea"
NASCUTI PE 17 noiembrie
1906 - Soichiro Honda, intreprinzator si inginer, fondatorul firmei de motociclete "Honda" (m. 1992)
1944 - Danny DeVito, regizor si actor
MOMENT ISTORIC
Evenimentele din noiembrie 1989 din Cehoslovacia pentru care s-a incetatenit denumirea de "Revolutia de catifea" au constituit apogeul actiunilor ce au dus la caderea sistemului totalitar.
La de 17 noiembrie 1989 - ziua comemorarii a 50 de ani de la inchiderea institutiilor de invatamant superior cehe de catre nemtii nazisti. Interventia politiei impotriva acestei demonstratii, la care au participat multi tineri, mai ales studenti, a provocat un val de impotrivire care, in zilele urmatoare, s-a concretizat prin noi manifestatii extinse in toata tara. Intr-un timp relativ scurt, au inceput sa se duca negocieri cu reprezentantii grupurilor disidente, in jurul carora s-a format repede o noua forta politica - "Forumul civil". Un cuvant hotarator au dobandit reprezentantii disidentilor, iar miscarea creata l-a adus, pana la sfarsitul anului 1989, pe cel mai cunoscut dintre ei, Vaclav Havel, in fotoliul prezidential.
Credinte populare, traditii, semne
A treia saptamana a lunii noiembrie este denumita popular Saptamana Filipilor de Toamna, saptamana in care incepe imperecherea lupilor. Din 15 noiembrie, de cand se lasa postul cuvenit sarbatorii Nasterii Domnului, dupa fiecare liturghie sau dupa fiecare vecernie, romanii de la sate incep sa repete colindele. In unele parti ale tarii exista inca un obicei numit "Umblatul cu icoana", care semnifica nasterea lui Iisus. In aceasta perioada nu se oficiaza nunti, iar astazi, miercurea, se mananca bucate fara unsoare si nu se consuma vin. Daca in acest post, in zilele de Luni , Miercuri si Vineri, praznuim vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, mancam untdelemn si bem vin; iar de va cadea hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci dezlegam si la peste. Pentru crestini, dar mai cu seama pentru pastratorii traditiei, acesta este timpul pregatirii duhovnicesti, in care se acorda mai multa atentie ingrijirii sufletesti, se merge la biserica pentru spovedire si impartasanie.