Este ziua 294 a anului
Au mai ramas 72 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Gadila-ma sa rad si eu"
- se spune cand cineva povesteste ceva hazliu, iar cel care-l asculta nu rade.
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 7:38 apune la 18:23
Luna rasare la 14:57 apune la 23:23
Primul patrar - 20 octombrie
Luna plina - 28 octombrie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sf. M. Mc. Artemie;
Cuv. Matroana si Gherasim cel Nou
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Irina din Portugalia
CALENDAR GRECO-CATOLIC
S. Artemiu
Ziua internationala a osteoporozei
Zodia Balanta (23 septembrie - 22 octombrie)
SARBATOARE CRESTINA
Fericitul Artemie era duce si dregator in slujba imparatului Constantin. O data cu decesul imparatului, intreaga imparatie a revenit lui Iulian, cunoscut drept un calcator de lege, lepadator de Hristos si inchinator la idoli. Iulian a inceput o lupta impotriva lui Hristos: ucidea crestinii si transforma bisericile in temple idolesti. Pregatind, in Antiohia, razboiul impotriva persilor, Iulian l-a chemat si pe viteazul Artemie sa i se alature. Stand in fata imparatului, Artemie privea cum sunt chinuiti crestinii. A inceput sa il intrebe pe imparat din ce cauza erau chinuiti. Iulian a raspuns: "Cine indrazneste sa mi se impotriveasca?" Mucenicul Artemie a fost acuzat ca este crestin, a fost chinuit si apoi ucis.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1638 - Incheierea constructiei Manastirii Caldarusani, ctitorie a lui Matei Basarab
1918 - A murit istoricul Constantin Giurescu, membru fondator al Academiei Romane
(n. 20.08.1875)
1920 - Incepe greva generala a proletariatului din Romania, la care participa circa 400.000 de salariati; cuprinde toate ramurile industriei si transporturilor; este prima greva politica generala a proletariatului din intreaga tara (20-28 oct.)
1932 - Se formeaza un guvern national-taranesc sub presedintia lui Iuliu Maniu, in care portofoliul Externelor era detinut de Nicolae Titulescu
1974 - Incepe campionatul mondial masculin de gimnastica de la Varna. Dan Grecu devine campion al lumii la inele
1997 - Petre Tutea a fost reabilitat de catre Curtea Suprema de Justitie
In lume:
1935 - Comunistii chinezi condusi de Mao Tzedun ajung in nord-vestul Chinei la capatul unui mars de 10.000 km de-a lungul tarii
1944 - Trupele sovietice captureaza Belgradul
1983 - Lungimea metrului a fost redefinita de Conferinta Generala a Greutatilor si a Masurilor
NASCUTI LA 20 octombrie
1933 - Actorul Ion Dichiseanu
1937 - Istoricul si jurnalistul Vlad Georgescu (m. 1988)
CLICK ISTORIC
Astazi se implinesc 366 de ani de la incheierea constructiei Manastirii Caldarusani. Situata intr-o adevarata constelatie a vechilor vetre monahale dupa modelul Sfantului Munte Athos, Manastirea Caldarusani, ctitorie a voievodului Matei Basarab, a indeplinit, in cursul istoriei sale, menirea de binecuvantat focar de cultura, spiritualitate si cultura bisericeasca si romaneasca, totodata. Intre anii 1854 si 1855, marele pictor Nicolae Grigorescu, in varsta de doar 17 ani, a poposit si ucenicit la Manastirea Caldarusani, unde a realizat o serie de icoane ce constituie centrul de atractie al colectiei manastirii. Forma si aspectul actual ale acesteia au fost date prin restaurarea facuta in 1915 si prin cele de dupa cutremurul din 1940 si incendiul din 1945. In muzeul manastirii sunt expuse odoare si documente bisericesti, picturi si icoane vechi.
Credinte populare, traditii, semne
Odata incheiat ceremonialul nuptial, satul se imbogatea cu o noua familie. Traditia spune ca tinerii nu se puteau desparti cu usurinta de vechea familie. O persoana desemnata de comunitatea sateasca pleca in dimineata nuntii la casa fetei si spunea: "Mireasa dragutii tai/ Fa spalatoare din ei/ Si te spala pe picioare/Ca mirele-i ca o floare". Tanara stia ca acesta era momentul cand trebuia sa sarute mana parintilor in semn de multumire pentru anii in care au crescut-o. Acestor gesturi li se adaugau formulele rostite de vornic despre despartirea de parinti. Nasii cereau si ei, din partea mirilor, iertare parintilor. O alta rugaminte de iertare era luata de vornic de la socrii mari si mici chiar inainte de a se pleca la cununie. Tot pentru dobandirea iertarii, mireasa purta un vas umplut cu apa, in care se punea un manunchi din ramuri de brad. Ea ii invita sa se spele pentru a se curata.