x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 21 ianuarie 2009

Miercuri 21 ianuarie 2009

de Ramona Vintila    |    21 Ian 2009   •   00:00

Este ziua 21 a anului - Au mai rămas 344 de zileSoarele

Răsare la 7:44

Apune la 17:10

Luna

Răsare la 4:11

Apune la 12:39

Lună nouă

27 ianuarie

Primul pătrar (Luna în creştere)

5 februarie

Lună plină

12 februarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)


19 februarie

Proverbul zilei:


"Moarte fără râs şi nuntă fără plâns nu se poate"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Mc. Neofit, Evghenie, Candid, Valerian şi Achila


Cuviosul Maxim Mărturisitorul a trăit în zilele împăratului păgân Constans. Priceput în treburile politice, a fost desemnat sfătuitor împărătesc şi prim-secretar. Nereuşind să rămână impasibil la părerile celor care nu recunoşteau cele două naturi ale lui Iisus, cea umană şi cea dumnezeiască, şi ale celor care împărţeau porunci greşite, cuviosul Maxim a preferat să părăsească acea cetate şi s-a refugiat la Mănăstirea din Hrisopoli, unde s-a călugărit, devenind egumen al mănăstirii. Întorcându-se de la Roma, împreună cu cei doi ucenici ai săi, Maxim a fost adus ca vinovat înaintea Senatului. În urma interogatorului, a fost trimis la închisoare în Tracia. După moarte a fost îngropat la Mănăstirea Sfântului Arseni.

Credinţe populare, tradiţii, semne


Transportul poverilor prin târâre este mai vechi decât cel în spinare sau pe cap. Târârea poverilor a supravieţuit ca un mod instinctiv de a acţiona. În Cronica pictată de la Viena, manuscris latin din 1358 care conţine amănunte importante referitoare la întemeierea Ţării Româneşti de către Basarab I şi despre lupta acestuia pentru independenţă, oştenii români sunt înfăţişaţi luptând împotriva armatei ungare prin rostogolirea pietrelor pe pantele munţilor. Strălucita victorie obţinută de români asupra Regelui Carol Robert de Anjou în toamna anului 1330 avea să consacre definitiv independenţa Ţării Româneşti faţă de coroana maghiară. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1870 – Decret privind înfiinţarea Societăţii Generale de Asigurare Reciprocă "Transilvania", cu sediul la Sibiu. Are şi o agenţie la Bucureşti;

1972 – Inaugurarea la Bucureşti a Reprezentanţei Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

În lume


1793 – Regele Ludovic al XVI-lea al Franţei a fost ghilotinat;

1899 – A ieşit de pe banda de montaj primul automobil Opel "Made in Ruesselsheim";

1919 – Adunarea Constituantă convocată la Dublin proclamă Irlanda republică independentă. Este format un guvern naţional irlandez; Eamon de Valera este numit preşedintele Republicii Irlanda şi şeful Guvernului.

Născuţi la 21 ianuarie


1905 – Christian Dior, designer (m. 1957);

1971 – Alina Alexoi, jurnalist. Prezintă Campionatul European de Patinaj Artistic care începe azi.

Click istoric


La 21 ianuarie 1941, mişcarea legionară organizează o rebeliune armată îndreptată împotriva generalului Ion Antonescu, având drept scop înlăturarea acestuia şi preluarea întregii puteri în stat. Rebeliunea a început prin refuzul legionarilor de a accepta destituirea unor înalţi demnitari aparţinând mişcării. Legionarii ocupă edificii publice şi deschid focul asupra armatei. Cancelarul Adolf Hitler, aflat în faţa sfaturilor opuse ale Partidului Naţional-Socialist şi SS-ului, favorabile legionarilor şi ale Ministerului Afacerilor Străine şi Armatei, în sprijinul lui Ion Antonescu, a dat curs celor din urmă, pentru a asigura ordinea în spaţiul românesc, în perspectiva atacării URSS.

×
Subiecte în articol: calendar