Este ziua 266 a anului
Au mai ramas 100 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Cu diamantul se taie diamantul"
- adica tocmai cand se invatase sa nu mai manance
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 7:03 apune la 19:13
Luna rasare la 16:08 apune la 0:19
Luna plina - 28 septembrie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
â Sf. Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi;
Sf. Sfintit Mc. Foca;
Sf. Mc. Isaac si Martin
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Ss. Toma din Villanova; Mauriciu
CALENDAR GRECO-CATOLIC
S Foca
Zodia Fecioara (23 august - 22 septembrie)
SARBATOARE CRESTINA
Biserica praznuieste astazi doi Sfinti Mucenici care poarta acelasi nume. Unul este Sfantul Foca "facatorul de minuni", iar celalalt este Foca "gradinarul". Si unul si altul au trait in acelasi loc, in orasul Sinope din Pont, dar cel dintai a patimit mucenicia in vremea imparatului Traian, iar cel
de-al doilea, cu doua veacuri mai tarziu, in timpul lui Diocletian. Foca cel dintai a fost facator de minuni, cu darul Sfantului Duh inca din tinerete. Pentru viata lui fara de prihana a fost ales episcop al cetatii Sinope. Pamfil si Maria au nascut pe fericitul Foca. Acesta gonea dia-volii din oameni si tamaduia neputintele. A fost ales episcop al cetatii sale.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1768 - A murit, in exil, la Roma, episcopul Ioan Inochentie Micu Klein (Clain), luptator pentru cauza romanilor ardeleni; a murit fara a fi vazut implinite idealurile romanilor, revendicarile sale constituind obiective ale luptei nationale din deceniile urmatoare (n. 24.06.1692/1700)
1868 - Legea pentru constituirea si exploatarea unei retele de cai ferate, care concesioneaza consortiului anglo-austriac, reprezentat de Offenheim, construirea liniei ferate Suceava-Roman.
1904 - ACR organizeaza prima cursa de automobile din Romania pe distanta Bucuresti-Giurgiu si retur, castigata de G.V. Bibescu, acesta stabilind un record european.
In lume:
66 - Imparatul Nero creeaza legiunea I-a italica
1903 - Italo Marchiony, un producator de inghetata, a primit brevetul de inventie pentru cornetul de inghetata
1949 - Uniunea Sovietica detoneaza prima arma nucleara
1965 - Se incheie razboiul dintre India si Pakistan, provocat de disputa asupra Kashmirului
1980 - Irakul invadeaza Iranul
NASCUTI PE 22 septembrie
1888 - Pictorul Dumitru Ghiata (m. 3 iul. 1972)
1938 - Augustin Buzura, medic si scriitor, membru al Academiei Romane.
CLICK ISTORIC
Acum 147 de ani incepeau lucrarile Adunarii Ad-hoc a Moldovei, cu participarea a 34 de mari proprietari, 17 mici proprietari, 31 de deputati oraseni si 17 deputati tarani, sub presedintia formala a mitropolitului si cea efectiva a vicepresedintelui Costache Negri. La data de 7/19 octombrie, Mihail Kogalniceanu prezenta un proiect de rezolutie care cuprindea "dorintele fundamentale" ale romanilor moldoveni, aratand ca: "Dorinta cea mai mare este Unirea Principatelor intr-un singur stat, o unire care este fireasca, legiuita si neaparata, pentru ca in Moldova si in Valahia suntem acelasi popor, omogen (...)". Rezolutia (votata cu 81 de voturi contra 2) cerea, printre altele, autonomia si neutralitatea celor doua Principate, unirea lor intr-un singur stat sub numele de Romania, print strain, incredintarea puterii legislative unei Adunari Obstesti, garantarea colectiva a celor sapte puteri.
Credinte populare, traditii, semne
Ziua de astazi marcheaza a treia sarbatoare dedicata Sfantului Foca. Acesta este asociat in mentalitatea populara cu focul devastator pe care il poate trimite. Denumirea sarbatorii difera in functie de regiune, muntenii numind-o "Oparlia". Se spune ca Palie naste focul, iar Foca sufla in acel foc, marindu-i intensitatea. Foca era socotita o sarbatoare mare, caci in ziua sfantului pietrele aflate in apa ardeau. Satenii praznuiau aceasta zi de frica sa nu fie arsi, intocmai ca pietrele. Exista credinta ca, aceluia care va lucra in aceasta zi, ii va arde casa. Legendele populare vorbesc despre patimi grele pentru cei care au indraznit sa lucreze. Sf. Foca se tine si pentru a feri recoltele de uscaciune. Azi nu este ingaduit coptul painii pentru ca arde casa sau curge sange din paine. Femeile nu torc pentru ca li se aprinde caierul in furca. Se spunea ca, asupra celor care fac baie astazi in rauri se abat boli grele.