x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 29 aprilie 2009

Miercuri 29 aprilie 2009

de Ramona Vintila    |    29 Apr 2009   •   00:00

Ziua internaţională a dansului - Este ziua 119 a anului -Au mai rămas 246 de zile

SOARELE
Răsare la 6:09
Apune la 20:17
LUNA
Răsare la 9:14
Apune la 00:40
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
1 mai
LUNĂ PLINĂ
9 mai
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
17 mai
LUNĂ NOUĂ
24 mai


Proverbul zilei:
"A învăţat păsăreşte"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. 9 Mc. din Cizic; Cuv. Memnon Mărt.
(Dezlegare la peşte)

Prăznuit astăzi, Cuviosul Memnon Mărturisitorul încă de mic a realizat care este calea pentru a accede la Împărăţia Cerurilor. A considerat că pentru acest lucru trebuie să abandoneze lumea comună şi să îşi transforme trupul în templu al Duhului Sfânt. În scurt timp, călugării l-au ales conducătorul lor, pentru că dădea un bun exemplu.

Fiind blând, smerit şi plin de dragoste, a devenit şi făcător de minuni. Aşa, strălucind mulţi ani şi făcând minuni, dădea mântuire celor care-l chemau în ajutor. Făcându-se plăcut până la sfârşit, s-a dus către Domnul plin de merindea faptelor bune. După trecerea la cele veşnice, moaştele sale au devenit făcătoare de minuni.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1849 - Cărturarul sas Stephan Ludwig Roth, participant la Revoluţia din 1848-1849 din Transilvania, a fost condamnat la moarte de un tribunal militar maghiar şi executat, pentru poziţia sa hotărâtă de susţinere a cauzei românilor transilvăneni şi de combatere a politicii de maghiarizare a naţionalităţilor din Transilvania;
1941 - Decret-lege pentru înfiinţarea Institutului de Credit Românesc, având, printre alte obiective, sprijinirea românilor din teritoriile pierdute în 1940;
1991 - Remaniere guvernamentală; este respinsă de Parlament candidatura lui Dinu Patriciu, precum şi a lui Radu Berceanu.

ÎN LUME
1945 - Adolf Hitler se căsătoreşte cu Eva Braun în buncărul din Berlin şi îl desemnează pe amiralul Karl Dönitz ca succesor;

NĂSCUŢI LA 29 APRILIE
1899 - Duke Ellington, jazzman, pianist (m. 1974);
1970 - Andre Agassi, tenisman.


Click istoric
La 29 aprilie 1980 a murit celebrul regizor Alfred Hitchcock. S-a născut la data de 13 august 1899. A fost unul dintre cei mai apreciaţi regizori, atât prin thriller-urile pe care le-a regizat, cât şi prin apariţiile sale în propriul serial tv. Primul său mare succes a fost în anul 1926 - "The Lodger", un thriller bazat pe viaţa lui Jack Spintecătorul.

La sfârşitul anilor '30 părăseşte industria de film britanică şi pleacă în America, "ţara tuturor posibilităţilor". La sfârşitul anilor '50, filmele sale au devenit mai curajoase, în special "The Trouble With Harry" şi "Vertigo". "Psycho" (1960) a fost o adevărată capodoperă a lui Hitchcock, mai ales pentru interpretările lui Janet Leigh şi Anthony Perkins.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Prima mulsoare a turmei de oi la începutul sezonului pastoral în ziua de Sângiorz sau în altă zi de la începutul lunii aprilie şi începutul lunii mai şi urmată de o frumoasă petrecere câmpenească este numită Sambra Oilor, Arietul, Ruptul Sterpelor, Măsurişul Oilor. De Sambra Oilor se măsura şi se cresta pe rabojul de lemn laptele de la oile fiecărui sambras pentru a i se calcula cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânei numită Alesul, Răscolul.

Activităţile practice şi juridice erau însoţite de numeroase acte rituale menite să apere stâna şi ciobanii de forţele malefice pe timpul verii: aprinderea Focului Viu, afumarea ciobanilor şi oilor, pronunţarea formulelor magice etc. Sambra Oilor se încheie cu o petrecere câmpenească, unde se mănâncă alimente specifice.

   Profesor Ion Ghinoiu


"Încă o zi infectă..."
29 APRILIE 1936
"Dimineaţă cumplită" (Raïssa Maritain)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat",
Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar