x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 3 iunie 2009

Miercuri 3 iunie 2009

de Ramona Vintila    |    03 Iun 2009   •   00:00

Este ziua 154 a anului Au mai rămas 211 zile

SOARELE
Răsare la 5:33
Apune la 20:55

LUNA
Răsare la 16:52
Apune la 2:40

LUNĂ PLINĂ
7 iunie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
16 iunie
LUNĂ NOUĂ
22 iunie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iunie

 

Proverbul zilei:
"Cine doarme mult trăieşte puţin"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sf. Mucenici Luchilian cu soţia şi cei patru copii: Ipatie, Paul, Dionisie şi Claudie; Sf. Mc. Paula
Sfântul Mucenic Luchilian a vieţuit în timpul împăratului roman Aurelian. Spre sfârşitul vieţii sale s-a creştinat. Primind darul de la Duhul Sfânt, a predicat cuvântul lui Dumnezeu. Obstacolul a apărut când a fost prins şi întemniţat. S-a văzut în locul întunecat şi rece în faţa unor alţi creştini, reţinuţi din acelaşi motiv. Aceştia se numeau Claudie, Ipatie, Pavel şi Dionisie. În ziua judecăţii lor s-a hotărât să fie ucişi. Sfântul Luchilian a fost spânzurat pe cruce şi i-a fost străpuns trupul de piroane. Pentru că Dumnezeu nu îi lasă pe cei care cred în El, a trimis pe Sfânta Fecioară Paula de le-a îngropat trupurile.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1849 - Armata ţărănească, condusă de Avram Iancu,
înfrânge lângă Abrud armata maghiară, comandată de locotenent-colonelul Kemény Fárkas, care încerca să pătrundă în Munţii Apuseni.
ÎN LUME
1965 - Astronautul Edward White a devenit primul american care a părăsit nava "Gemeni - Titan 4" şi a păşit în spaţiul cosmic, ataşat de o coardă;
1991 - A erupt vulcanul Mount Unzen din sudul Japoniei; valul de fum şi lavă a omorât 43 de oameni, toţi cercetători sau jurnalişti;
2006 - Muntenegru redevine stat independent, proclamându-şi în mod oficial separarea de uniunea statală Serbia şi Muntenegru.
NĂSCUŢI LA 3 IUNIE
1925 - Tony Curtis, actor;
1972 - Aurelian Temişan, artist.

 

Click istoric
Astăzi se împlinesc opt ani de la stingerea din viaţă a actorului Anthony Quinn.
În ciuda numeroaselor roluri cărora le-a dat viaţă, rămâne în conştiinţa publicului prin personajul Zorba, un tânăr grec. Interpretarea de excepţie i-a adus o nominalizare la Oscar.

S-a născut cu numele de Antonio Rudolfo Oaxaca Quinn în Chihuahua, Mexico, la 21 aprilie 1915. Înainte de a debuta în cinematografie, Quinn a fost un cunoscut luptător şi pictor. A fost distribuit în roluri "etnice": indian, don mafiot, şefi hawaiieni, gherile chineze şi comici şeici arabi. La 86 de ani a jucat în ultimul film al său, "Avenging Angelo". A murit în urma unei insuficienţe respiratorii în Boston.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Ielele sunt reprezentări mitice feminine care apar noaptea, înainte de cântatul cocoşilor, între Paşti şi Rusalii. Acestea poartă o bogată sinonimie zonală: Cele Sfinte, Dânsele, Fetele Câmpului, Frumoasele, Măiestrele, Rusaliile, Şoimanele, Ursoaicele, Zânele şi altele.

Spre deosebire de strigoii morţii care apar şi provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, Ielele populează peisajul mitic românesc numai pe timpul verii. Asemănător Filipilor, Sântoaderilor, Circovilor, Căluşarilor, Ielele umblă numai în cete. Locuinţa lor s-ar afla prin codrii neatinşi de topor şi de picior de om, prin văzduh, pe câmpii, pe ape mari. Pot fi văzute pe timp de noapte, plutind şi fâlfâind prin aer.

      Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
3 IUNIE 1948
"Ce vreme îngrozitoare! Ploaie. Frig. Facem focul! E 3 iunie!" (Paul Claudel)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat",
Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar