x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 6 mai 2009

Miercuri 6 mai 2009

de Ramona Vintila    |    06 Mai 2009   •   00:00

Este ziua 127 a anului - Au mai rămas 239 de zile



Soarele
Răsare la 5:58
Apune la 20:27

Luna

Răsare la 19:01
Apune la 4:35

Lună plină
9 mai

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
17 mai

Lună nouă
24 mai

Primul pătrar (Luna în creştere)
31 mai

Proverbul zilei:


"La un sac de învăţătură trebuie un car de minte"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sfântul şi Dreptul Iov; Cuvioşii: Mamant, Pahomie şi Ilarion

Sfântul şi Dreptul Iov era din Avsitida, din hotarele Idumeii şi Arabiei, fiu din fiii lui Isav. Pe tatăl său îl chema Zaret şi pe mama sa, Vosora. Înainte se numea Iovav şi a prorocit 45 de ani. Pe acesta l-a ispitit Diavolul, pentru că îl declarase Domnul drept şi fără prihană întrecându-i pe toţi cei de pe pământ. Şi luându-i Diavolul toată averea şi chinuindu-l, Iov nu s-a mâniat. Satana s-a văzut învins pentru că dreptul s-a arătat neînduplecat şi neîntors la pornirile pe care i le însufla cel rău. Dumnezeu i-a întors îndoit toate câte îi fuseseră luate. Şi a trăit după această încercare 170 de ani, de s-a făcut toată vremea vieţii lui de 248 de ani.

Credinţe populare, tradiţii, semne


Sulul este un zeu al vegetaţiei substituit de un butuc de lemn (sulul războiului de ţesut), îmbrăcat şi împodobit ca un flăcău care fertiliza în prima joi după Paşte lanurile de grâu. Cetele de fete, organizate pe uliţele sau părţile satului, confecţionau din sulul războiului de ţesut o păpuşă cu cap, gură, ochi şi mâini, o îmbrăcau în haine frumoase, îi puneau floare la ureche etc. În după-amiaza zilei de miercuri din Săptămâna Luminată, Sulul era dus în câmp, la lanurile de grâu pe o melodie tânguitoare, asemănătoare Caloianului şi bocetelor de înmormântare. La românii din Transnistria, sărbătoarea Sulului se numea Sulica, iar femininul substantivului sul, sula, unealtă a cojocarilor şi cizmarilor, este, în limbajul popular, simbol phalic. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric


Astăzi se împlinesc 109 ani de la deschiderea lucrărilor primei Conferinţe a Păcii de la Haga, cu participarea a 109 reprezentanţi din 26 de state (între care şi România), din Europa, America şi trei state din Asia (Persia, China şi Siam). S-a semnat în cadrul lucrărilor o Convenţie asupra reglementării paşnice a conflictelor internaţionale. Delegaţia română a fost reprezentată de Al. Beldiman, ministru la Berlin şi Ion N. Papiniu, agentul diplomatic de la Belgrad. Tot în cadrul primei Conferinţe a Păcii s-au mai încheiat Convenţiile asupra legilor şi obiceiurilor războiului terestru, asupra extinderii prevederilor Convenţiei de la Geneva (22 august 1864) şi asupra războiului maritim.

S-a întâmplat azi


În România

1639 - Se încheie construirea Bisericii "Trei Ierarhi" din Iaşi, ctitoria lui Vasile Lupu, monument de o frumuseţe unică, cu faţadele integral îmbrăcate într-un decor de piatră sculptată şi aurită;

1888 - Victor Babeş efectuează primele vaccinări antirabice la Institutul Antirabic din Bucureşti;

1917 - Primul ministru, I.I.C. Brătianu, prezintă Corpurilor Legiuitoare proiectul de reforme (agrară, electorală) şi de revizuire a Constituţiei.

În lume

1889 - Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziţiei universale din Paris;

2002 - Jean-Pierre Raffarin devine primul-ministru al Franţei.

Născuţi la 6 mai

1856 - Sigmund Freud, întemeietorul psihanalizei (m. 1939);

1953 - Tony Blair, primul-ministru al Marii Britanii;

1961 -  George Clooney, actor.

×
Subiecte în articol: calendar