x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Noul Arhiepiscop al Râmnicului este Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul

Noul Arhiepiscop al Râmnicului este Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul

de Luminita Ciobanu    |    22 Mai 2014   •   16:04
Noul Arhiepiscop al Râmnicului este Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul
Sursa foto: Foto: http://basilica.ro

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Râmnicului, a desemnat, la 17 mai, prin vot secret, drept candidaţi pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului, pe Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi pe Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Prin urmare, la 22 mai 2014, la şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit la Reşedinţa patriarhală sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, după deschiderea lucrărilor, a avut loc alegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Râmnicului. Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului cu 25 de voturi din 43 voturi valide. Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a obţinut 18 voturi.

Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Râmnicului va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, din municipiul Râmnicu Vâlcea duminică, 8 iunie 2014, după Sfânta Liturghie.

Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul s-a născut la 24 ianuarie 1968, în Bucureşti. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti (1985-1990) şi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti (1990-1994), iar în anul 2013 a obţinut titlul de doctor în teologie în urma susţinerii tezei de doctorat cu tema “Lucrarea harului dumnezeiesc în opera Sfantului Grigorie Palama”.

În anul 1998, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Slănic (judeţul Argeş), fiind apoi hirotonit ieromonah pe seama mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti. Între anii 1999-2006, a fost stareţul acestei mănăstiri, unde a iniţiat lucrări de restaurare a picturii, a catapetesmei şi a turnului-clopotniţă şi de construire a unui lumânărar în mozaic. Între anii 1999-2001, a fost exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor. În anul 2001, a fost ales de Sfântul Sinod Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu titulatura de Prahoveanul.
În anul 2007, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost numit secretarul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei şi preşedintele Comisiei Liturgice a Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În calitate de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a bisericilor de la mănăstirile Bolintin şi Chiajna, de la parohiile Gherghiceanu, Sf. Ştefan cel Mare, Jilava,Vlădiceasca şi Ciorogârla II, de la alte 66 de biserici şi capele din instituţii publice (spitale, penitenciare, unităţi militare, şcoli şi aşezăminte sociale), precum şi cele pentru înfiinţarea a 11 cantine sociale.

De asemenea, a coordonat lucrările de pictare a capelei penitenciarului Ploieşti, a bisericii penitenciarului Rahova şi a paraclisului Liceului Hyperion din Bucureşti.

Preasfinţia Sa a desfăşurat o bogată activitate didactică în calitate de profesor de religie (1990-1998) şi profesor metodist pentru disciplina Religie în sectorul 6 al municipiului Bucureşti. Din anul 1998, este profesor de Noul Testament la Seminarul Teologic Liceal Nifon Mitropolitul din Bucureşti. De menţionat faptul că Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a noii clădiri a Seminarului Teologic Nifon Mitropolitul din Bucureşti şi înfiinţarea a 106 cabinete de religie în şcoli şi licee din Bucureşti, Prahova, Ilfov şi Giurgiu. A fost redactor la revista de apologetică ortodoxă Martyria (1993-1996), a editat revista pentru copii Floarea Darurilor (1994-1997), iar din anul 2001 este vicepreşedintele Colegiului de redacţie al revistei Mitropoliei şi Dobrogei Glasul Bisericii. A publicat mai multe articole şi studii în revistele Glasul Bisericii şi Mitropolia Olteniei şi este autorul a trei piese de teatru în versuri pentru copii: Trei Crai, Martiriul Sfântului Gheorghe şi Moartea lui Iuda.

În perioada în care a fost Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat traducerea şi editarea unei cărţi de rugăciuni şi a Sfintei Liturghii în limba rromanes, destinate comunităţilor de rromi din România, şi s-a îngrijit de editarea mai multor CD-uri cu conţinut religios, dintre care menţionăm: Cântări din perioada Triodului şi Penticostarului, Slujba Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, Slujba Sfinţilor Români, Viaţa Sfintei Maria Egipteanca.


×