x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă 23 mai 2009

Sâmbătă 23 mai 2009

de Ramona Vintila    |    23 Mai 2009   •   00:00

Ziua mondială a broaştelor ţestoase



Ziua europeană a parcurilor (mâine)

Este ziua 143 a anului

Au mai rămas 222 de zile

Soarele

Răsare la 5:40
Apune la 20:46

Luna

Răsare la 5:01
Apune la 21:14

Lună nouă

24 mai

Primul pătrar (Luna în creştere)

31 mai

Lună plină
7 iunie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

16 iunie

PROVERBUL ZILEI:

"Cum e păstorul aşa şi turma"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: Sf. Ier. Mărt. Mihail al Sinadei; Sf. Mir. Maria lui Cleopa


Astăzi este sărbătorit Cuviosul Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei. Purtând acelaşi nume cu îngerul cel mare al puterilor cereşti, Arhanghelul Mihail, tot astfel şi viaţa lui a fost îngerească. A fost trimis la o mănăstire ce era zidită lângă gura Pontului Euxin, Marea Neagră de astăzi, unde s-a nevoit în sfinţenie. S-a arătat vestit mărturisitor al dreptei-credinţe. Neputând suferi tiranul Leon Armeanul, dumnezeieştile cuvinte ale grăirii sale, aprinzându-se de mânie, l-a osândit cu o depărtată izgonire, iar sfântul păzind chipul lui Dumnezeu curat şi neîntinat a fost gonit din loc în loc.

CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMEN

În "Cartea românească a morţilor" lumea de dincolo este adesea numită Ţara de Sus, Ţara fără dor, în opoziţie cu lumea noastră de aici care este Ţara de Jos, Ţara cu dor. Ţara postumă este un peisaj edenic în care sufletele morţilor trăiesc în linişte şi pace, grupate pe familii şi neamuri, pe sate şi părţi de sate: "Ş-acolo la vale / Este o casă mare / Cu uşile la vale, / Fereşti la soare. / Acolo se găseşte / Mahalaua noastră / Tineri şi bătrâni / Şi copilaşi mici, / Tot cete de fete, / Pâlcuri de neveste / Şi de băieţei, / Ş-or fi şi de-ai mei / Tu să le spui, / Anume la toţi, / Că noi îi aşteptăm / Tot la zile mari, / În ziua de Joimari, / Cu ulcele noi, / Cu haine spălate, / În lacrimi udate, / La soare uscate" (Topeşti, judeţul Gorj). (Profesor Ion Ghinoiu)

CLICK ISTORIC

La 23 mai 1892 a avut loc, la Ploieşti, Congresul Asociaţiei generale a israeliţilor pământeni, la care participă 24 de delegaţii. Congresul a hotărât: formularea unui memoriu asupra situaţiei evreilor din România prin care să ceară îmbunătăţirea poziţiei lor juridice; ţinerea de întruniri publice pentru discutarea problemei Israelite şi depunerea de stăruinţe pentru câştigarea opiniei publice în favoarea evreilor. La Galaţi, în aprilie 1895, s-a decis efectuarea unui recensământ al evreilor cu stagiul militar efectuat, înfiinţarea de secţii ale Asociaţiei în toate localităţile, înaintarea către Parlament a unui memoriu privind situaţia evreilor.

S-A ÎNTÂMPLAT AZI

În România

Sâmbătă, 23 mai
1968 - Vizita în România a unei delegaţii a Partidului Laburist din Marea Britanie, condusă de Jennie Lee, preşedinta partidului.

Duminică, 24 mai

1948 - Iustinian Marina este ales patriarh al BOR.

În lume

Sâmbătă, 23 mai
1969 - Filmul documentar "Cântecele Renaşterii" obţine Marele Premiu pentru scurtmetraj "La Palme d'Or", la Festivalul de la Cannes.

Duminică, 24 mai
1958 - A fost creată Agenţia de presă United Press International.

Născuţi la 23 mai
1931 - ÎPS Lucian Mureşan, arhiepiscop;
1942 - Gabriel Liiceanu, scriitor, filozof.

Născuţi la 24 mai

1945 - Priscilla Presley, actriţă;
1954 - Florin Iaru, poet.

×
Subiecte în articol: calendar