x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 15 mai 2009

Vineri 15 mai 2009

de Ramona Vintila    |    15 Mai 2009   •   00:00

Ziua internaţională a Familiei



Este ziua 135 a anului

Au mai rămas 230 de zile

Soarele
Răsare la 5:47
Apune la 20:37

Luna

Răsare la 1:40
Apune la 11:44

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
17 mai

Lună nouă

24 mai

Primul pătrar (Luna în creştere)
31 mai

Lună plină
7 iunie

Proverbul zilei:


"E ros ca ceafa boului de jug"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Cuv. Pahomie cel Mare; Cuv. Ahile

Cuviosul Pahomie cel Mare a trăit în timpul lui Constantin cel Mare. S-a născut într-o familie de păgâni. Luat de părinţi în capiştea idolilor, a auzit pe cel ce slujea acolo zicând către părinţii lui: "Scoateţi de aici pe vrăjmaşul zeilor şi-l alungaţi!". Când a crescut, s-a dus la Tebaida de sus, a fost botezat şi s-a făcut monah. Pahomie cel Mare prorocea despre cele ce aveau să se întâmple. Sfântul a numărat mulţimea monahilor ce veniseră către dânsul. Trupul său a fost îngropat în mănăstirea construită de cuvios.

Credinţe populare, tradiţii, semne


Casa românească de veche tradiţie avea intrarea pe latura unde se găseau ferestrele şi prispa. Apariţia celei de a doua uşi pe latura opusă drumului, a fost o inovaţie tehnică cu rol strategic: "Bunicul meu avea casă din bârne cu două ieşiri. Când veneau turcii, fugeau pe uşa din spate. Casa a fost dărâmată înainte de primul război mondial" (Neaţă L., 71 ani, satul Vişina, jud. Dâmboviţa, informaţie înregistrată în anul 1972); "Casa se construia departe de drum, la marginea siliştii. Geamurile se astupau seara, ca să nu se vadă lumină" (Toader Ifrim Buricel, 70 ani, satul Frumuşelu, jud. Vaslui). O adaptare a locuinţei tradiţionale a fost adăugarea unei noi încăperi, numită tainiţă sau ascunzătoare. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric


La 15 mai 1838 s-a născut pictorul Nicolae Grigorescu. Ca ucenic în atelierul pictorului ceh Anton Chladek, execută icoane pentru bisericile din Băicoi şi Mănăstirea Căldăruşani. La intervenţia lui Mihail Kogălniceanu, primeşte în anul 1861 o bursă pentru a studia în celebrul Paris. Intră la şcoala de Belle-Arte. În cadrul "Expoziţiei Universale" de la Paris (1867), participă cu şapte lucrări. În 1877 este convocat să însoţească Armata română în calitate de "pictor de front", realizând la faţa locului în luptele de la Griviţa şi Rahova desene şi schiţe ce vor sta la baza unor compoziţii. Se stinge din viaţă în anul 1907, la Câmpina.

S-a întâmplat azi


În România

1821 - La apropierea turcilor de Bucureşti, Tudor Vladimirescu ridică tabăra de la Cotroceni şi se îndreaptă prin Piteşti spre nord-vestul Olteniei, unde intenţiona să continue lupta în condiţii avantajoase, sprijinindu-se pe mănăstirile şi locurile întărite în acest scop, precum şi pe diferitele obstacole naturale din zonă. În cuvântarea adresată ostaşilor, Tudor îşi anunţă hotărârea de a-şi uni forţele cu eteriştii, cu scopul de a constrânge pe turci cu armele "să dea ţării drepturile şi privilegiile ce norodul le-a cerut prin mine de la Înalta Poartă";

În lume

1918 - Departamentul de poştă american lansează primul serviciu aerian de mesagerie din lume;

1957 - În cadrul operaţiunii Grapple, Marea Britanie testează prima sa bombă cu hidrogen.

Născuţi la 15 mai

1937 - Madeleine Albright, fost secretar de stat al SUA;

1956 - Gino Iorgulescu, fost fotbalist.

×
Subiecte în articol: calendar