x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar vineri 24 aprilie 2009

vineri 24 aprilie 2009

de Ramona Vintila    |    24 Apr 2009   •   00:00

Ziua Mondială a Protecţiei Animalelor de Laborator



Este ziua 114 a anului

Au mai rămas 251 de zile

Soarele
Răsare la 6:17
Apune la 20:11

Luna
Răsare la 5:25
Apune la 19:47

Lună nouă

25 aprilie

Primul pătrar (Luna în creştere)
1 mai

Lună plină
9 mai

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

17 mai

Proverbul zilei:


"Orice nebun ştie să câştige, dar nu ştie să păstreze"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Izvorul Tămăduirii; †) Sf. Ier. Mărt.: Ilie Iorest şi Sava, Mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureş; Sf. Mc. Pasicrat şi Valentin din Durostorum; Cuv. Elisabeta

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mucenic Sava Stratilat. A trăit în zilele împăratului Aurelian, la Roma, având dregătoria de şef de armată. Având credinţa în Hristos, avea grija sfinţilor care erau închişi prin temniţe. Pentru curăţia vieţii sale şi pentru nevoinţa virtuţilor, alunga duhurile viclene de la oameni. Fiind pârât că este creştin a mers la împărat şi lepădându-şi centura a mărturisit pe Hristos. Pentru aceasta a fost chinuit în multe feluri, pe care le-a îndurat cu tărie. Sfântul Sava a fost aruncat într-o apă şi astfel a luat cununa muceniciei.

Credinţe populare, tradiţii, semen


Ciclul de nouă, cuprins între Paşte şi săptămâna a doua după Rusalii, când erau interzise anumite activităţi casnice, agrare şi pastorale, era numit Joile Oprite. La începutul secolului al XX-lea se ţinea, de la zonă la zonă, un număr variabil de joi. Joile Oprite erau potrivnice omului: aduceau ploi, trăsnete şi incendii, brume etc. În speranţa că acestea pot fi îmbunate şi transformate din forţe malefice în forţe benefice, în Calendarul popular au fost instituite în aceste zile interdicţii de muncă, de unde şi numele lor de Joi Oprite. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric


Barbra Streissand, declarată "cea mai bună cântăreaţă a secolului XX", deţinătoare a două Premii Oscar, a nouă Globuri de Aur, a 13 trofee Grammy, a peste 50 de discuri de aur şi 30 de platină pentru cele peste 60 de albume înregistrate până acum, împlineşte astăzi 67 de ani. Este cântăreaţă, actriţă, regizoare, compozitoare, scenaristă şi autoare. În 1963, ea debutează cu albumul "The Barbra Streissand Album", care îi aduce prompt două Premii Grammy. A vândut mai multe albume decât The Beatles şi Rolling Stones, clasându-se pe locul al doilea în topul tuturor timpurilor, unde este surclasată doar de Elvis Presley. În 1967, Barbrei i se dedică propria stea pe celebrul bulevard "Hollywood Walk of Fame".

S-a întâmplat azi


În România

1918 - Semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti şi a anexelor acestuia între România, pe de o parte, şi Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Turcia, pe de altă parte. România era nevoită să cedeze Dobrogea, care urma să fie anexată de Bulgaria, să accepte rectificări de frontieră în Carpaţi, în favoarea Austro-Ungariei, să demobilizeze armata ş.a.;

În lume

2004 - A murit Estée Lauder, fondatoarea companiei de cosmetice care îi poartă numele (n. 1906).

Născuţi la 24 aprilie


1856 - Henri Philippe Pétain, mareşal şi om politic francez; s-a remarcat în timpul primului război mondial (a oprit ofensiva germană de la Verdun/1916); şef al statului în perioada iulie 1940-august 1944 şi prim-ministru al Regimului de la Vichy (1940-1942), în condiţiile generate de înfrângerea Franţei de trupele germane (m. 1951).

1937 - Iosif Lupulescu, scriitor.

×
Subiecte în articol: calendar