x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 7 iunie

Vineri 7 iunie

07 Iun 2008   •   00:00

Este ziua 159 a anului ● Au mai rămas 207 zile



Ziua Mondială a Oceanelor (mîine)

Este ziua 159 a anului

Au mai rămas 207 zile

Soarele

Răsare la 5:32

Apune la 20:58

Luna

Răsare la 9:17

Primul pătrar (Luna în creştere)

10 iunie

Lună plină

18 iunie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

26 iunie

Lună nouă

3 iulie

Sărbătoare creştină


Astăzi este prăznuit Sfîntul Sfinţit Mucenic Teodot. A trăit în Ancira pe vremea împărăţiei lui Diocleţian şi Maximian. Lua în taină trupurile sfinţilor mucenici care erau ucişi în acea vreme pentru Hristos şi le îngropa după datină. A fost prins de ighemonul Teotechi cînd a scos trupurile celor şapte fecioare înecate în iezer. A spus cu îndrăzneală că deşi este prost şi smerit, pentru credinţa şi mărturisirea lui Hristos, este mai presus şi mai puternic decît împăraţii lumii. A fost bătut cumplit şi mult chinuit. În cele din urmă i s-a tăiat capul şi astfel a luat fericitul cununa muceniciei.

Calendar creştin-ortodox


Sf. Sfinţit Mucenic Teodot; Sf. Muceniţă Zenaida; Cuv. Sebastiana; Cuv. Antim (astăzi); Sf. Martiri Nicandru şi Marcian; Aducerea moaştelor Sf. Mare Mucenic Teodor Stratilat (mîine)

Calendar romano-catolic


Sf. Robert, episcop (astăzi);
Sf. Medard, episcop (mîine)
Calendar greco-catolic

Sf. Teodot, episcop, mucenic (astăzi);
Mutarea moaştelor Sf. Teodor Stratilat (mîine)

Proverbul zilei:


“Ochii verzi niciodată să nu-i crezi”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi


În România


Sîmbătă, 7 iunie

1930 – Demisia Regenţei instituită la moartea regelui Ferdinand I; guvernul preia puterile şi prerogativele constituţionale şi, în virtutea acestora, îl detronează pe regele Mihai, aflat sub regenţă.

Duminică, 8 iunie

1862 – Primul-ministru, Barbu Catargiu, devenit indezirabil pentru adversarii săi politici, este asasinat sub clopotniţa Mitropoliei, după ce ieşise din Adunarea Deputaţilor, probabil în urma unui complot. Făptaşul(ii) nu a fost vreodată descoperiţi.

În lume


Sîmbătă, 7 iunie

1982 – Priscilla Presley deschide Graceland pentru public. Accesul în baia în care în urmă cu cinci ani de la acel moment trecuse în nefiinţă Elvis Presley era interzis.

Duminică, 8 iunie

1992 – Este sărbătorită pentru prima oară Ziua mondială a Oceanelor. A coincis cu summit-ul Pămîntului, care a avut loc la Rio de Janeiro, Brazilia.

Născuţi la 7 iunie


1886 – Henri Coandă, pioner al aviaţiei mondiale (m. 1972);

1940 – Tom Jones, artist.

Născuţi la 8 iunie


1935 – Victor Frunză, scriitor (m. 2007);

1941 – Robert Bradford, politician (m. 1981).


Click istoric


La 7 iunie 1980 s-a stins din viaţă scriitorul american Henry Valentine Miller. S-a născut în 1891 la New York. Caracterizate printr-o portretizare francă a sexualităţii, contravenind inevitabilului puritanism american, cele mai importante romane ale lui Henry Miller au fost interzise în mai multe ţări. Romanul autobiografic al autorului, “Tropicul Cancerului”, publicat în 1934, a fost primul său succes şi a stîrnit mare scandal în epocă, din cauza violenţei de limbaj. A fost urmat, cinci ani mai tîrziu, de “Tropicul Capricornului”, publicat în Franţa de editorul Jack Kahane. De abia în anii ’60 Miller a devenit unul din cei mai cunoscuţi autori americani.

Credinţe populare, tradiţii, semne


Ispas, personajul mitic care ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer, este sărbătorit în ziua de joi din săptămîna a şasea după Paşti. Pentru că Ispas ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei bine dispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfînt şi, adesea, ca patron al casei (Muntenia, Moldova, Oltenia). Acum se săvîrşeau sacrificii sîngeroase (mielul), se tăia vîrful cozilor vitelor cornute, se ţineau renumite tîrguri şi nedei (Tîrgul de Fete de la Blaj), erau sărbătoriţi oamenii cu numele Ispas. În drumul lor spre cer, spiritele morţilor se puteau rătăci şi reveni pe pămînt sub formă de moroi sau strigoi provocînd rele animalelor, în special vacilor cu lapte. Din acest motiv, în noaptea şi ziua de Ispas se luau diferite măsuri de apărare împotriva strigoilor şi a relelor produse de aceştia: culegerea florilor, frunzelor şi ramurilor unor plante apotropaice (alun, nuc, leuştean, paltin), efectuarea unor vrăji şi descîntece etc. Ziua de Ispas era considerată hotar pentru diferite activităţi economice; acum se încheia semănatul plantelor, în special al porumbului, se urcau boii şi juncanii la păşunile montane, se însemnau mieii prin crestarea urechilor. Formula de salut din ziua de Ispas este creştină:

“– Hristos s-a Înălţat!
–    Adevărat s-a Înălţat!”.
–    Cu unele variante locale, sărbătoarea este cunoscută pretutindeni în România.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar iunie