x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Caciulata - Cea mai mare baza de tratament din tara

Caciulata - Cea mai mare baza de tratament din tara

de Radu Crivat    |    Roxana Ioana Ancuta    |    26 Iul 2006   •   00:00
Caciulata - Cea mai mare baza de tratament din tara

E renumita in toata tara. Vin sa se trateze aici si turisti straini. De la batrani, pana la cei mai tineri. Baza de tratament din Caciulata e la fel de cautata ca si pe vremuri. Cel putin asta spun medicii locului. Intinsa pe o suprafata de aproape doua hectare, baza de tratament din statiunea valceana Caciulata este cea mai mare din tara. Aici se fac in jur de 6.000 de proceduri pe zi si se trateaza boli digestive, hepatobiliare, boli ale sistemului renal si urinar, tulburari metabolice si nutritionale, afectiuni respiratorii, boli ale sistemului nervos periferic, stari reumatismale si posttraumatismale, ginecologice, dermatologice, cardiovasculare etc.

In 1869 imparatul Napoleon al III-lea a urmat o cura cu apa minerala de Calimanesti, apa care i-a fost trimisa in Franta. In 1893, apa minerala din statiunile gemene Caciulata-Calimanesti a obtinut medalia de aur la Expozitia Internationala de produse alimentare si ape minerale de la Bruxelles. Faima apelor minerale sulfuroase i-a adus la Caciulata, de-a lungul vremii, pe primul ministru comunist Constantin Dascalescu, pe fostii presedinti ai Moldovei, Mircea Snegur si Petru Lucinschi, ambasadori, parlamentari. Arbitrul Alexandru Deaconu, aflat pe lista FIFA, a ajuns la baza de tratament din Caciulata in urma unui accident de masina. "A venit aici pe pat. A fost ambitios, a avut nevoie de multa recuperare, dar acum merge de nu-l mai cunosti. Nici nu spui ca a avut probleme", se mira medicul Ion Stanescu.

MAI SUNT NECESARE TRATAMENTELE BALNEARE? Intr-o discutie cu primul medic pe care l-a avut Baza de Tratament Caciulata, Gheorghe Mamularu (care a detinut si functia de director medical al statiunii), acesta a ridicat o problema interesanta: la ora actuala, in lumea contemporana mai prezinta interes tratamentul balnear? Acum, cand numarul de medicamente de pe piata este cu certitudine foarte mare. O adevarata explozie de pastile si pastilute pentru toate afectiunile. Si pe langa aceste pilule sofisticate, medicina moderna a ajuns la un nivel atat de ridicat incat se realizeaza, cu succes, transplante de organe. Asadar, avand in vedere cuceririle stiintei in domeniul medicinei, se pune fireasca intrebare: mai sunt necesare tratamentele cu factori naturali, cum ar fi apele minerale, namolurile terapeutice, lacurile, climatul? "Tinand cont de cateva consideratiuni ale starii de sanatate din prezent, cred ca factorii naturali isi gasesc locul lor si indicatiile terapeutice. Iata despre ce este vorba - spune doctorul Mamularu. La ora actuala s-a prelungit durata medie de viata, ajungandu-se pana la 70-75 de ani, ceea ce duce, firesc, si la uzura organismului. Se intalnesc foarte des bolile, asa-zise, vegetatative (bolile reumatismale, cardiovasculare, hepato-biliare, digestive). O alta problema este ca medicamentele noastre, pe langa efectele lor benefice, au si efecte secundare. Este vorba despre numitele intoxicatii alergice, care de multe ori apar dupa administrarea acestor medicamente. Sa nu uitam, medicamentele sunt destul de costisitoare si se repercuteaza negativ asupra veniturilor familiale." Totusi, in ce masura factorii naturali se justifica in terapeutica actuala?

PRACTICA. Profesorul Furtuna, intr-o demonstratie de "elongatie"

SE TRATAU SI VACILE IN IZVORUL LUI CACIULA."Apele minerale, namolurile sunt utilizate in scop terapeutic de mii de ani. Chiar si animalele au folosit, si mai folosesc, aceste remedii naturale pentru suferintele lor. V-as da un exemplu concret. La noi, in Calimanesti, exista un izvor numit Caciulata. E recunoscut de multa vreme atat in tara, cat si peste hotare, pentru efectele sale terapeutice. Denumirea provine de la cel care a facut prima captare a lui. In urma cu vreo 200 de ani, la Manastirea Cozia existau doi calugari, Ghenadie si Partenie, care pazeau vitele in zona Caciulata, unde este izvorul Caciulata nr. 1. Ghenadie a obsevat ca unele vite, pe care le stia bolnave, beau apa din acest izvor. Dupa care, s-au simtit foarte bine. Vazand treaba asta, a inceput si Parintele Ghenadie sa faca o cura cu apa din acest izvor, pentru suferinta sa digestiva. Si, intr-adevar, rezultatele au fost foarte bune. Atunci, Ghenadie si Partenie s-au apucat sa faca prima captare din acest izvor." Povestea continua… "Ghenadie era omul care purta intotdeauna caciula. Si iarna, si vara. De aceea, izvorul s-a numit «Izvorul Calugarului Caciula». Dupa care «Izvorul lui Caciula» si in final Izvorul Caciulata."

AGLOMERATIE. Strandul din spatele Hotelului Caciulata

COADA SUB JETUL DE APA SULFUROASA. Pana acum sase ani, baza de tratament nu functiona in spatiu inchis. "Am recompartimentat spatiile, pentru ca si pierderile termice erau enorme. Am pus termopan peste tot, am inlocuit 90% din aparatura. Acum urmeaza sa inlocuim pavilimentele, care sunt si ele afectate de agresivitatea sulfului si a iodului", spune directorul general al statiunii.

Oricum, se pare ca planurile de modernizare a statiunii Caciulata sunt in plina desfasurare, mai ales ca Necsoiu se gandeste serios sa mai amenajeze un strand. Cel din spatele hotelului Caciulata este destul de mic pentru numarul de turisti care aleg sa-si petreaca vacanta de vara aici. La orele de varf, in bazinul strandului abia daca mai ai loc sa intri. De inotat nici nu se mai pune problema. Apa sulfuroasa, calda, placuta ii atrage pe toti. Cei mai in varsta "se lipesc" de tevile prin care apa curata cade in piscina si stau acolo minute in sir. Si, pentru a se mentine spiritul de altadata, se formeaza cozi la "statul cu fata sub apa sulfuroasa". Mai in gluma, mai in serios, unele persoane, mai in etate, cer si bon de ordine.... E bine ca inaltimea apei din strand nu depaseste 1,70 m.

Cine n-are chef de aglomeratia de la strand isi poate petrece, insa, timpul liber agatat de-o undita ori de-o lanseta pe malul Oltului, aflat la cativa metri distanta de bazin.

De la "refegisti", pentru valceni


INCEPUTURI. Gheorghe Mamularu, primul medic al "Bazei" - Caciulata
Ne plimbam prin Baza de Tratament de la Caciulata. E o zi normala din mijlocul saptamanii. La fel de normala e si aglomeratia de pe culoarele "bazei", dar cam insuportabila caldura din interior si mirosurile grele, pe alocuri, venite din baile sulfuroase.

In sala de recuperare facem cunostinta cu batranul si unicul aparat de acest fel din tara, bun pentru "repararea" afectiunilor coloanei. La aparat, domn’ profesor Gheorghe Furtuna. Pentru a ne convinge de faptul ca achizita lui isi duce de mult si bine renumele, purcede la o proba practica. Radu Crivat, colegul nostru, "este elongat" pentru cateva minute la orizontala, mai ales ca nu-i strica un masaj cervical. Nu stie ce-l asteapta, dar are incredere in domn’ profesor, care-i prinde si capul in tot felul de chingi, astfel ca singura miscare pe care o mai poate face Radu este sa-si dea ochii peste cap. Se pare ca intensitatea masajului cervical este prea mare pentru el. Nu riposteaza. Nici n-ar avea cum. Doar verbal. Intre timp ni se povesteste de ce e atat de minunat aparatul "refegist", intrat in functiune de mai bine de 30 de ani. "E pentru afectiuni ale coloanei - spondiloza, discopatii. Este relaxant atat pentru coloana, dar si pentru sistemul nervos. Executa masaj pe muschii paravertebrali si elongatii pentru discopatii, hernii de disc, atat lombare, cat si cervicale. Masajul se face in prezenta unui aer cald. Desi are 30 de ani, am obtinut cu el rezultate foarte bune. Este foarte eficient", spune profesorul Furtuna. Tratamentul la acest aparat e de minimum 12 sedinte, fiecare a cate 8 - 10 minute.

"Dupa efort este un recuperator fantastic. Ai impresia ca o poti lua de la capat, fara sa obosesti. Masajul acesta atenueaza durerile, relaxeaza musculatura. E singurul din tara. O firma germana ni l-a adus, pentru ca era vorba sa vina pe aici numai nemti." Pentru ca l-a intretinut bine, aparatul inca e in putere. Iar cand se strica, vin numaidecat "medicii" lui, niste electronisti din Galati si Pitesti. "Este indicat celor care stau mult la calculator, la birou, soferilor, croitorilor. In general facem elongatii pentru doamne, pentru ca vorbesc cam mult", glumeste in final profesorul elongatiilor. Radu coboara si el de pe masa "de tortura", isi scutura picioarele, isi roteste putin capul si exclama: "Gata! M-am elongat cervical!"

NU LE LIPSESTE NIMIC
Baza de tratament este impartita in mai multe sectii: electroterapie, hidroterapie, parafina, namol, masaj, acupuntura, aerosoli "mai sunt baile cu bioxid de carbon, baile cu plante, baile galvanice. .Avem, pe serie, cate 1.500 de pacienti la sase medici. In baza de tratament sunt 80 de cadre medicale. Si vin din ce in ce mai multi". Intrebat daca le lipseste ceva, aici doctorul Stanescu da un raspuns putin prea conventional: "Nu ne lipseste nimic. Avem aparaturi, am scos doua posturi la concurs. Suntem prea multumiti".

BAI PENTRU TOTI
Doctorul Stanescu, angajat din 1983, spune ca un tratament complet facut aici, la Baza, include un consult efecutat de un medic specialist balneolog, iar in functie de diagnostic i se da acestuia o procedura sau alta. "Avem 28 de feluri de proceduri. Pentru afectiuni cardio-vasculare, reumatismale, post-traumatice, etc. De exemplu, celor cu afectiuni reumatismale le dai o baie de sulf, o parafina sau un namol, un curent electric, un ultrasunet; cardiacilor si hipertensivilor in general le dai bai cu bioxid de carbon etc."

ASEZARE

Calimanesti - Caciulata sunt situate la poalele Carpatilor Meridionali (la mai putin de 20 de kilometri de Ramnicu-Valcea), pe malurile Oltului. Izvoarele termale de aici, cu ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, s-au dovedit mereu a fi un bun medicament in tratarea afectiunilor locomotorii cronice, a maladiilor neurologice periferice si a multor altor boli.

BAI SULFUROASE, NU ALCOOL

"Avem posibilitatea sa diversificam aceste comori balneare, in functie de grupele de boli de care sufera oamenii. Dar tratamentul balnear trebuie repetat - spune medicul Mamularu - sunt necesare mai multe cure succesive pentru ca omul care a facut tratamentul intr-o statiune balneara se intoarce in mediul care a produs aceste afectiuni cronice, noxe profesionale. Vrea sa se vindece intr-o statiune balneara dupa zece zile? Nu se poate asa ceva. Trebuie respectati niste indicatori, recomandari pe care le face medicul: sa nu mai fumeze, sa nu mai bea alcool, sa isi pastreze un regim alimentar ca lumea. Abia dupa aceea va obtine rezultate bune." Ideea este sa nu vii in statiune si sa faci bai cu alcool ori aerosoli cu fum de tigara, abatandu-te de la tratamentul prescris.

GREU DE INTRETINUT

Chiar daca este cea mai mare baza de tratament din tara, directorul SC Calimanesti - Caciulata, Constantin Necsoiu, considera ca "treaba asta nu este chiar o mandrie, pentru ca e greu de intretinut. Sunt foarte multe suprafete de acoperisuri care din cauza agresivitatii factorilor naturali de cura s-au deteriorat. Acum cateva saptamani am inlocuit vreo 700 metri patrati de hidroizolatie". In statiunea Caciulata misuna destui turisi. Multi pensionari veniti aici, la tratament, cu nepotii lor, dar si tineri. Tarifele de cazare practicate, relativ rezonabile, atrag lume de toate varstele. Din pacate, pentru cei mai tineri, nu prea exista posibilitati de distractie dupa miezul noptii, ora la care se inchid toate terasele si restaurantele.

COMUNICARE

Calimanesti - Caciulata sunt statiuni cu renume international. "Nu stim inca sa ne vindem marfa in afara. Si avem ce vinde, avem cu ce ne lauda. Pana acum, medicina nu era un produs, asa cum a devenit in prezent. Avem pacienti din toata tara, iar din strainatate, din Germania, Israel. Anual vin la noi cam 200 de pacienti straini" - medicul Ion Stanescu.
×
Subiecte în articol: tara tratament baza caciulata