Aşa cum era de aşteptat, rudele Mihaelei Runceanu au reacţionat la seria de emisiuni realizate de Cătălin Măruţă la "Happy Hour" (Pro TV). Familia regretatei soliste acuză că rememorarea cântăreţei a fost folosită drept pretext pentru difuzarea interviului cu cel condamnat pentru uciderea artistei în urmă cu 20 de ani.
Xenti Runceanu a trimis următorul comunicat din partea familiei: "Denunţăm ca fiind sub demnitatea umană faptul că Pro TV a făcut VEDETĂ TV din asasinul Mihaelei Runceanu prin difuzarea de interviuri cu acesta în emisiunea «HAPPY HOUR», devenită pentru noi «HORROR HOUR», cât şi în cadrul emisiunilor de ştiri din datele de 30.09, 1.10., 2.10.2009. Prin acest pas, deosebit de periculos pentru audiovizual, se creează un precedent ce permite oricărui violator de copii, ucigaş în serie sau pericol social să devină un erou, un model, chiar dacă negativ. Condamnăm faptul că echipa Pro TV, coordonată de Alina Tolontan, a făcut un documentar la Buzău despre Mihaela Runceanu fără să le spună părinţilor îndureraţi care le-au pus la dispoziţie absolut toată arhiva foto-video cu fiica lor că vor vedea la tv interviu cu ucigaşul ei. În numele singurului Dumnezeu la care se închină, denumit rating, Pro TV a călcat peste memoria regretatei cântăreţe şi peste durerea părinţilor devastaţi de imensa pierdere. Ucigaşul, conform anunţului făcut de Pro TV, are contract de exclusivitate cu această televiziune pentru apariţii, surse din interiorul televiziunii confirmându-ne că a fost foarte bine plătit pentru această înţelegere.
LEGEA AUDIOVIZUALULUI
Conform deciziei CNA nr. 187 din 3 aprilie 2009 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, la TITLUL II - «Protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine», se specifică:
ART. 30 Radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.
ART. 44 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.
(2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată.
Mihaela, Dumnezeu să te odihnească în pace!" Comunicatul amintit a fost trimis la Consiliul Naţional al Audiovizualului.
PRECEDENT
Membri ai familiei Runceanu ne-au declarat că părinţii artistei sunt sfâşiaţi de durere. În nici un caz nu au fost de acord cu difuzarea interviului cu cel condamnat pentru asasinarea fiicei lor. Dacă ar fi ştiut ce au de gând cei de la Pro TV, nici nu le-ar fi deschis uşa. Ei spun că realizatorii nu i-au informat despre conţinutul emisiunii, respectiv despre interviul cu individul care a stat 17 ani la răcoare, ci doar că o vor rememora pe Mihaela. Atât judecătorul Corneliu Turianu, cât şi "Moşu", Costică Ionescu, cel care a instrumentat cazul, spun că a fost unul uşor, l-au prins pe autor în 48 de ore, iar lucruri aparţinând artistei au fost găsite la concubina principalului suspect, fapt care a rezolvat cazul. Judecătorul Turianu a declarat că versiunea povestită acum la televizor este cea de-a treia variantă pe care o spune bărbatul, că doar a avut timp să se tot gândească în cei 17 ani cât a stat închis. Altceva este foarte grav, că s-a creat un precedent. De-acum, orice infractor, violator, criminal sau pedofil poate veni să spună într-o emisiune că n-a comis fapta, deşi toate probele îl incriminează. Şi, chiar dacă nu reuşeşte să se disculpe, măcar e vedetă tv pentru o vreme. S-ar mai putea întâmpla şi reversul medaliei, ca în cazul criminalului de la Braşov care a omorât două tinere şi a fost la rândul lui ucis de colegul de celulă.
Pact cu criminalul artistei
Andreea Runceanu, verişoarea artistei, a fost la fel de afectată şi de indignată. "Suntem supăraţi că am ajuns să vedem un criminal la televizor. Întâmplător sau nu, este chiar asasinul verişoarei noastre. Nu mi se pare normal. Chiar dacă nu eram rudă cu Mihaela, dacă era vorba despre altcineva, aceeaşi părere aş fi avut-o. Mi se pare absolut îngrozitor, degradant, să laşi un criminal să vorbească, să spună el ce vrea, de parcă n-ar fi fost un proces, de parcă n-ar fi fost judecat. Grav este faptul că telespectatorii pot rămâne cu impresia că ce spune el este adevărat, şi nu probele din dosar. M-a deranjat de asemenea lauda lor de «jurnalişti», că au obţinut o «exclusivitate». În primul rând este o minciună, pentru că alte ziare au publicat interviuri cu acest personaj când a fost eliberat. I-au luat interviu, a vorbit. Nu e prima dată când vorbeşte. E doar prima dată când apare la o emisiune «de divertisment». Să ne distrăm cu criminali?! Până de curând îmi plăcea emisiunea, dar din noul sezon, de când au început cu Dolăneştii, iar acum au răscolit atâtea amintiri... nu ştiu ce-ar mai putea urma, să moară cineva în direct, poate?! Nu vreau să adâncesc acest caz, dar nu se poate aşa ceva. Sunt indignată. Ca simplu cetăţean. Până acum doi ani n-am putut nici măcar să ascult CD-uri cu ea, atât de tare m-a afectat dispariţia ei. Omeneşte, e îngrozitor. Dacă cineva ţi-ar omorî copilul, te duci cu criminalul de mână să i-l arăţi? Doar ca să faci bani? I-au dat bani sigur. Exclusivitatea implică un contract. A făcut contract cu un criminal ca să apară doar la el la emisiune?! Să nu se înţeleagă greşit. Şi eu vreau să aflu despre ea, dacă s-a judecat bine cazul, înţeleg lucrurile acestea, dar cum să apară criminalul?! Faci aceste lucruri separat de comemorarea ei. Asta se mai numeşte comemorare?! Pentru ce să-l vedem? La 40 de ani este în floarea vârstei, poate să citească toate cărţile, să vadă toate filmele, să miroasă toate florile, să se bucure de ciripitul tuturor păsărelelor. Dar de ce să văd eu asta? Nici nu vreau să ştiu că există", ne-a declarat Andreea. "Să nu se înţeleagă faptul că ne-am supărat că au dat imagini cu Mihaela. Asta e foarte frumos.
Dar cu ea, cu ce cânta. Dar de-aici până la a face vedetă un criminal, e cale lungă.
Ce vrea el să spună? Poate spune verzi şi uscate. De altfel, e a treia variantă pe care o spune. Probele din dosar vorbesc. E o telenovelă proastă, un film horror. Nu există deontologie? Un cod al bunului simţ?"
Mişcarea de reistenţă
Citește pe Antena3.ro