x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Mircea Florian e cu noi

Mircea Florian e cu noi

de Claudia Daboveanu    |    26 Aug 2005   •   00:00
Mircea Florian e cu noi

Muzicianul Mircea Florian a revenit in Romania de departe. Va fi prezent la ultimele seri "Folk You!", care sunt inregistrate si transmise integral de Radio3net si Radio Bucuresti, in fiecare luni seara.

In publicatiile de specialitate, la numele Mircea Florian gasim urmatoarea carte de vizita: muzician roman, activ in anii ’80. Si-a inceput cariera cantand muzica folk, insa mai tarziu a abordat muzica electronica si experimentala. Cel mai cunoscut album al sau este "Tainicul vartej" (1986). Este cunoscut si sub numele de artist Florian din Transilvania. Si cam atat.

FLORIAN DESPRE FLORIAN. Numai ca aceia care l-au cunoscut si ascultat cu atentie pot povesti la nesfarsit despre el. Unul dintre vechii prieteni ai lui Mircea Florian este... Florian! Florian Pittis. Apropo de coincidenta numelui unuia cu prenumele celuilalt, Florian Pittis are niste amintiri amuzante: "Prin anii ’70, eram invitat, impreuna cu Mircea Vintila si Mircea Florian, la Club A, in Bucuresti. Afisul arata asa: Vintila-Mircea-Florian-Pittis. Tot cam pe-atunci, Mircea Florian isi luase numele de Florian din Transilvania. S-a prezentat, pentru prima oara: «Sunt Florian din Transilvania». M-am suit si eu pe scena si am zis: «Iar eu sunt Florian din Ferentari». Acum, serios, il apreciez foarte mult pe Mircea Florian, il consider unul dintre cei mai interesanti creatori de muzica tanara, si nu ma refer numai la folk. Este totdeauna neasteptat si avangardist. Daca ma gandesc la «Folkul de tabara», Mircea Florian este omul potrivit la locul potrivit. Invitat anul trecut la Stuffstock, a refuzat sa cante pe scena. A cantat pe o alee din Vama Veche, pentru cine l-a recunoscut".

CU NOI. Prin urmare, asa cum am anuntat, Mircea Florian a revenit in Romania si este prezent la "Folk You!", astazi la Vama Veche si maine la Costinesti. Detasat de tot ce insemna conventional, si-a pregatit terenul spre muzica experimentala si happening-uri nu doar la nivelul versurilor, ci si al abordarii.

Evolutia spre ceea ce canta in momentul de fata a trecut prin Curtea Veche si Ceata Melopoica. "Pe mine Mircea ma cheama/ Ce v-am spus nu e o zeama/ Ce se bea urland la crama/ Ce v-am spus e o licoare/ Stoarsa dintr-un om ce moare/ Astazi doare, maine moare/ Totul s-a schimbat in boare/". "Sa nu credeti", asa se cheama cantecul din care am citat. Dar sa credeti ca Mircea Florian va fi cu noi.

AMINTIRI


"Prin anii ’70, eram invitat, impreuna cu Mircea Vintila si Mircea Florian, la Club A, in Bucuresti. Afisul arata asa: Vintila-Mircea-Florian-Pittis. Tot cam pe-atunci, Mircea Florian isi luase numele de Florian din Transilvania"
Florian Pittis
×
Subiecte în articol: mircea florian folk you!