Zona Gorjului este reprezentată cu măndrie la festival de un taraf recunoscut pentru virtuozitatea interpretării instrumentale. "Rapsozii Gorjului", aşa cum erau supranumiţi, s-au adunat in 1985 la Şcoala Populară de Artă din Tărgu-Jiu.
Iniţiativa a aparţinut profesorilor Ştefan Popescu şi Victor Ţambu. Pe parcursul anilor sau chiar de la infiinţare, li s-au alăturat şi alţi instrumentişti valoroşi din şcoală: Constantin Argint, Marcel Parnica, Gheorghe Mihu, Decebal Cuşlea, Rodica Burlan.
Primele inregistrări ale formaţiei au fost realizate in 1989, in studiourile de imprimări ale actualei Societăţi Naţionale de Radiodifuziune din Bucureşti. După 1990, devenită Ansamblul "Rapsozii Gorjului" prin cooptarea cătorva solişti şi a unei formaţii de dansuri, formaţia a efectuat turnee in străinătate, mai ales in Franţa.
SCHIMBARE. Incepănd din 2004, prin constituirea Ansamblului Folcloric "Maria Lătăreţu", Taraful Gorjenesc a fost restructurat, devenind cu adevărat o formaţie de tip tradiţional, cu componenţă, manieră de interpretare şi repertoriu caracteristice vechilor bande de lăutari ai Gorjului de odinioară.
Pentru a păstra caracteristica de "colectiv familial", membrii trupei sunt lăutari de pe Valea Bistriţei gorjene, majoritatea dintre ei provenind din taraful violonistului Ioniţă Ţambu, din Teleşti. Membrii actuali ai trupei sunt: Nicolae Ciulei (vioară), Aurelia Ciulei (voce şi chitară), Anişoara Ţambu (voce), Decebal Cuşlea (braci), Pantelimon Pobirci (contrabas). In această componenţă,
Taraful Gorjenesc a căştigat căteva trofee importante la festivalurile folclorice regionale de profil (Drăgăşani, Tărgu Cărbuneşti). Prestaţia tarafului tradiţional s-a bucurat de succes nu doar in spectacolele organizate la Gorj, ci şi la Craiova şi la Bucureşti.