x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ucise în bătaie

Ucise în bătaie

de Violeta Fotache    |    Andreea Sminchise    |    21 Oct 2009   •   00:00
Ucise în bătaie

Numai în ultimii cinci ani, 699 de cruci. Pentru fiecare victimă a violenţei în familie. Sunt cifrele oficiale ale ANPF. Conform Parchetului General, anul trecut 489 de persoane au fost trimise în judecată pentru infracţiuni legate de violenţa în familie. 176 dintre victimele acestor agresori erau femei. 67 dintre ele au fost ucise.

Violenţa în familie atinge apogeul atunci când se ajunge la omor. Şi se întâmplă atât de des, încât poţi ajunge să te întrebi dacă a fi soţie este o crimă şi dacă această crimă trebuie pedepsită cu moartea, în mod arbitrar, nu de o instanţă, ci de indivizii care îşi spun soţi.

ŞI SOŢIA, ŞI SOCRII
Luminiţa şi Vică Mihai s-au căsătorit în 1995. Aveau împreună un copil şi fuseseră plecaţi toţi trei în Italia. S-au întors în ţară în 2008 şi s-au stabilit în Amara, judeţul Ialomiţa, la părinţii femeii, oameni trecuţi de 70 de ani. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, relaţia celor doi soţi s-a deteriorat continuu din cauza geloziei bărbatului, care îşi suspecta soţia că ar avea o legătură extraconjugală. La asta se adăuga şi constantul conflict dintre Vică Mihai şi socrii săi, care îi reproşau faptul că nu are seriviciu.

Totul a culminat în seara de 15 mai 2009. "Astfel, conform declaraţiilor inculpatului, după ce băuse trei beri şi două pahare cu ţuică, în jurul orei 21:45, în timpul pauzei unui meci de fotbal care se televiza, socrii au reiterat reproşurile la adresa sa, cu ei solidarizându-se şi soţia, Mihai Luminiţa. Inculpatul menţionează că, în această împrejurare, soţia l-a împins cu braţele, cu consecinţa împiedicării sale de prag şi căderii. Acelaşi inculpat susţine că acest ultim gest a constituit pentru el o mare umilinţă şi deci un vârf al acumulărilor anterioare de această natură, motiv pentru care s-a înarmat cu o toporişcă şi a aplicat multiple lovituri celor trei victime, cu predilecţie în zonele capului şi cervicală.

Mihai Vică nu poate preciza ordinea în care a lovit victimele, certe rămânând locurile în care cele două femei au căzut, pe sol, în curte, iar Munteanu Nicolae (tatăl femeii - n.r.) într-un hol al casei. Mihai Luminiţa şi Munteanu Elena (mama femeii - n.r.) au decedat instantaneu, iar Munteanu Nicolae a fost internat la Spitalul de Urgenţă Bucureşti - Floreasca, unde a decedat la data de 02.06.2009. Este de subliniat că inculpatul a acţionat cu o violenţă deosebită, leziunile şi poziţia cadavrelor, împrăştiate în curte şi locuinţă, ca şi bălţile de sânge din apropierea lor provocând un sentiment de groază", se precizează în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa.

"SÂNGELE RECOLTAT NU CONŢINEA ALCOOL"
Marioara şi Gheorghe Munteanu locuiau împreună cu cei doi copii şi cu părinţii bărbatului tot în Amara, judeţul Ialomiţa. Certurile şi bătăile se ţineau lanţ în casa familiei Munteanu, din cauză că "Munteanu Marioara consuma în mod frecvent băuturi alcoolice, neglijând uneori treburile casnice", au declarat anchetatorilor atât soţul, cât şi socrii femeii. În dimineaţa zilei de 18 aprilie 2009, cu o zi înainte de Paşti, bărbatul a mers la Slobozia, de unde a cumpărat un aspirator.

La întoarcerea acasă, în jurul prânzului, acesta spune că şi-a găsit soţia "beată din nou". "Conform declaraţiei sale, la acest moment şi pe acest fond, după o scurtă discuţie cu soţia sa, inculpatul i-a aplicat o lovitură cu pumnul în burtă care a făcut-o să ţipe de durere şi să cadă pe spate pe un fotoliu aflat în holul casei. Durerea provocată a fost intensă şi a făcut-o pe victimă să cadă pe podea. Inculpatul a ieşit în curte, unde s-a ocupat de treburile gospodăreşti până spre seară, când, după ce le-a făcut baie celor doi copii, s-a culcat.

În tot acest interval de timp, inculpatul declară că soţia sa s-a văitat de dureri de burtă şi a stat tot timpul în pat, de unde a coborât o dată ca să îşi facă un ceai şi o dată ca să meargă la toaletă. Susţine, de asemenea, că, deşi i-a spus de mai multe ori că ar fi cazul să cheme salvarea, aceasta a refuzat, până în jurul orei 4:30, când i-a spus că îi amorţesc mâinile şi a fost de acord să meargă la spital. În jurul orei 5:10 inculpatul a cerut prin apelul de urgenţă 112 intervenţia salvării.

La ora 5:20, în dimineaţa zilei de 19.04.2009, echipajul de pe salvare a ajuns la locul solicitării constatând că victima este decedată. Coroborând datele medico-legale rezultă însă că lovitura ce a provocat moartea s-a produs cu circa 2-4 ore înainte de decesul ce a intervenit cu circa 2-6 ore anterior orei de 5:20", scrie procurorul de caz în rechizitoriu. Potrivit raportului medico-legal de necropsie, moartea Marioarei Munteanu s-a datorat "hemoragiei interne în urma unui traumatism abdominal cu ruptură de mezcolon transvers şi lezarea vaselor mezenterice şi cu hemoperitoneu".

La autopsie, medicii legişti au găsit pe corpul femeii "vânătăi cu vechime diferită - pe braţul drept, antebraţul stâng, pe coapsa dreaptă, care s-au putut produce prin lovire cu un corp dur cu circa 3-4 zile anterior decesului". Cea mai mare surpriză adusă de raportul medico-legal a fost însă analiza sângelui femeii. Contrar acuzaţiilor pe care i le aduce, post-mortem, soţului ei, "sângele recoltat nu conţinea alcool".

UCISĂ LA MARGINEA DRUMULUI
Carmen Mihaela Şoimu, din Iaşi, a fost găsită la 4 februarie 2009 de o femeie care îşi plimba câinele între garajele de lângă calea ferată. Era culcată pe burtă, horcăia şi avea capul plin de sânge. A fost dusă la spital de o ambulanţă şi diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral grav, contuzie cerebrală gravă, plagă cranio-durală cu lipsă de substanţă osoasă şi tegumentară, multiple plăgi contuze ale scalpului, hemiplegie dreaptă, fractură de bază de craniu etaj anterior, comă de gradul II. Femeia de 38 de ani nu s-a mai trezit din comă. A murit la 25 februarie 2009, la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Neurochirurgie Iaşi.




Ucigaşul ei, Gheorghe Gânţu, de 43 de ani, îi fusese concubin. Bărbatul era eliberat condiţionat din închisoare. Fusese condamnat în 1994 la 19 ani pentru omor şi tentativă de omor. Îşi ucisese fosta soţie... Relaţia lui cu Mihaela Şoimu a început în iulie 2008. "Firea excesiv de geloasă, posesivă şi violentă a inculpatului a determinat-o pe victimă să încerce să pună capăt acestei legături. Faptul că Şoimu Carmen Mihaela a mai fost căsătorită şi a avut o căsnicie marcată de numeroase bătăi aplicate de soţ (...) a determinat-o pe aceasta să fie circumspectă şi în relaţia pe care o avea cu inculpatul.

În seara de 31.12.2008, cu ocazia petrecerii anului nou la locuinţa din comuna Voineşti, satul Lungani, a mamei victimei, inculpatul s-a îmbătat şi a devenit violent, lovind-o pe Şoimu Carmen Mihaela şi reproşându-i acesteia faptul că ar avea relaţii intime şi cu fratele mamei sale. Din acel moment, Şoimu Carmen Mihaela a evitat să se mai întâlnească cu inculpatul, nu a mai acceptat invitaţiile acestuia, dar a fost permanent hărţuită de inculpat, care o suna foarte des pe telefonul mobil, o insulta şi o ameninţa, o urmărea spre şi dinspre serviciu, sperând să o prindă cu un alt bărbat, considerând în orgoliul său exacerbat că numai o altă legătură amoroasă a victimei o putea determina pe aceasta să îl părăsească.

Fiind lovită şi în stradă, după ce inculpatul a aşteptat-o să termine programul de lucru, Şoimu Carmen-Mihaela a depus o plângere la Poliţia Municipiului Iaşi la data de 24.01.2009, înregistrată sub nr. 601028/26.01.2009 şi trimisă la Postul de Poliţie Voineşti, jud. Iaşi", se arată în rechizitoriul întocmit de procurori. În seara crimei, Gheorghe Gânţu a urmărit-o pe femeie de când a plecat de acasă şi până a terminat programul la seriviciu.

Pe drumul de întoarcere a acostat-o şi a început să-i reproşeze faptul că l-a părăsit şi că are o altă relaţie. Pentru că ea nu-i dădea atenţie, bărbatul a strâns-o puternic de mână. Încercând să se elibereze, Mihaela Şoimu l-a zgâriat cu cealaltă mână, moment în care bărbatul, extrem de furios, a început să o lovească cu pumnii în faţă. Când femeia s-a prăbuşit la pământ sub ploaia de lovituri, criminalul a luat o spărtură de beton cu care a lovit-o de două ori în cap "sfărâmându-i zona parietal-stângă superioară, aşchiile de os sărind de pe o suprafaţă de 8/5 cm din craniu, la faţa locului fiind găsite şi fragmente de materie cerebrală", precizează procurorul de caz.

După comiterea crimei, Gheorghe Gânţu i-a sunat satisfăcut pe mama şi pe unchiul Mihaelei Şoimu şi le-a spus că a omorât-o. Apoi a ajuns la casa mamei sale şi le-a mărturisit şi ei, şi fraţilor lui ce făcuse şi că "el mai bine se va sinucide decât să se întoarcă în puşcărie". Poliţiştii l-au găsit abia 4 zile mai târziu, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, când bărbatul a încercat să îşi taie gâtul cu o lamă de bărbierit. Nu a reuşit decât să-şi provoace o leziune superficială.

În rechizitoriul cauzei, procurorul de caz citează din profilul psihologic al inculpatului: "Gânţu Gheorghe are o inteligenţă peste medie, are responsabilitate şi capacitate mintală, însă din acţiunile şi discursul său rezultă că el consideră că fapta săvârşită este o faptă de «facere de dreptate», cu de la sine putere, el a suferit frustrări, de aceea a comis crima, respingând reproşul, imputabilitatea, vinovăţia şi răspunderea penală".

5 ZILE DE BĂTĂI
Anica Iordache era căsătorită de 18 ani cu Lucian Iordache şi aveau un băiat de 13 ani. Locuiau în Brăila, unde îşi construiseră o casă cu două încăperi şi munceau ocazional, cu ziua, folosind căruţa lor cu doi cai. Cei doi soţi au avut mereu o relaţie conflictuală "alimentată de neînţelegerea dintre aceştia. Inculpatul îşi agresiona soţia ori de câte ori nu îl asculta ori nu îl înţelegea, chiar dacă se afla sau nu sub influenţa alcoolului. De asemenea, a bătut-o şi pentru faptul că îi stârnise gelozia", subliniază procurorii. În perioada 14 - 21 noiembrie 2008, Lucian Iordache a ţinut-o pe soţia sa numai în bătăi.

"Din cercetările efectuate rezultă faptul că inculpatul Iordache Lucian a agresat-o pe victimă începând cu data de 14.11.2003, la intervale de 2-3 zile, acţiunile violente fiind desfăşurate în locuinţa lor când se aflau singuri, uneori fiind prezent şi copilul lor. Potrivit declaraţiilor inculpatului, acesta a lovit victima în zilele de 14, 16, 18, 20 şi posibil 21 noiembrie 2008, când i-a aplicat lovituri cu palmele, cu pumnii, cu picioarele şi cu cotorul unei mături în zona capului, la ceafă, pe membrele superioare şi inferioare, precum şi pe fese. Inculpatul a văzut că victima sângera şi că ulterior şi-a îngrijit rănile de la mâini şi de la picioare cu rivanol şi pansamente cu pâine şi vin.




Despre existenţa leziunilor, inculpatul declară că el i le-a produs soţiei prin agresarea acesteia anterior datei de 24.11.2008, zi în care victima ar fi plecat cu fiul lor, cu căruţa cu doi cai, pe câmp timp de circa 2 ore, respectiv în intervalul 14:15 - 16:30, timp în care inculpatul era plecat de acasă la un prieten decedat (n.r. - la un priveghi). Inculpatul s-a întors acasă pe 24.11.2008, orele 17:00 - 17:30, când a găsit-o pe soţie lungită pe pat şi a auzit-o văitându-se că moare. La data de 24.11.2008, orele 18:00 - 19:00, personalul medical de pe ambulanţa Serviciului Judeţean de Ambulanţă Brăila, solicitată de rudele victimei, a constatat decesul victimei Iordache Anica.

La autopsia cadavrului la data de 25.11.2008, s-a stabilit că moartea numitei Iordache Anica a fost violentă, aceasta datorându-se insuficienţei cardiorespiratorii acute, consecutiv aspirării de conţinut gastric în căile respiratorii în cadrul unui şoc traumatic şi hemoragic survenit în urma unui politraumatism prin agresiune. Leziunile de violenţă constatate la autopsie s-au putut produce prin lovire activă, repetată, cu corpuri dure de formă şi dimensiuni diferite, lovituri aplicate succesiv şi posibil în mai multe etape, într-un interval de timp de maximum 10 zile. Sângele recoltat de la cadavru nu conţinea alcool.

În cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut săvârşirea actelor de violenţă asupra soţiei în perioada 14 - 21 noiembrie 2008, precizând că a lovit-o cu palma, piciorul, cu pumnul şi cu coada măturii", descriu procurorii firul evenimentelor.

"S-A LOVIT ACCIDENTAL"
Irina Ionela Răcaru şi-a găsit sfârşitul sub pumnii celui căruia urma să-i dăruiască un al doilea copil. Tânăra locuia în comuna Tarcău din judeţul Neamţ şi l-a cunoscut pe concubinul ei, Bogdan Adrian Tincu, în sat, când acesta venise să lucreze pe şantierul unei vile în construcţie. Aveau împreună un copil de un an şi trei luni, iar Irina era însărcinată din nou. "Inculpatul, de-a lungul perioadei de convieţuire, s-a manifestat agresiv faţă de concubina sa - victima Răcaru Irina Ionela, şi o agresa din motive de gelozie", spun procurorii nemţeni.

"În după-amiaza zilei de 11.01.2009, victima Răcaru Irina Ionela a plecat de la locuinţa rudelor în vizită la concubinul său. Cei doi s-au uitat la televizor, apoi, la un moment dat, între ei a fost o discuţie divergentă în care victima îi reproşa inculpatului că ar fi fost iarăşi la un bar de pe raza satului, unde s-a întâlnit cu alte persoane de sex feminin. Enervat, inculpatul a agresat-o, lovind-o cu pumnul în zona feţei. Urmare a loviturilor, victima a căzut, lovindu-se cu capul de pardoseală.

Văzând că partea vătămată nu se mai ridică de jos, inculpatul a sunat la fraţii săi, care erau plecaţi acasă, în judeţul Iaşi. Acestora le-a spus că a lovit victima, că aceasta nu mai trăieşte şi că el se va duce să se spânzure. Unul dintre fraţi, temându-se că inculpatul se va spânzura, a sunat la 112 Iaşi, unde a relatat cele povestite de fratele său. De aici i s-a făcut legătura la serviciul 112 din judeţul Neamţ, unde, de asemenea, a povestit aspectele relatate de fratele său.

Între timp, şi inculpatul Tincu Bogdan Adrian a sunat la serviciul de urgenţă 112 Piatra Neamţ, însă nu a relatat situaţia reală, ci a spus doar că victima ar fi căzut, s-ar fi lovit accidental şi a decedat", se precizează în rechizitoriul cauzei.

Raportul medico-legal arată că moartea Irinei Răcaru a fost violentă şi a fost cauzată de "hemoragia meningee difuză consecutiv unui traumatism cranio-facial, cu fractură de ram mandibular drept. Leziunile traumatice tanato-generatoare au fost produse printr-un mecanism de lovire activă, cu corp dur, urmată de căderea victimei (acceleraţie - deceleraţie). Între leziunile traumatice şi deces există legătură de cauzalitate directă şi necondiţionată. Sus-numita, la momentul producerii decesului, prezenta o sarcină cu făt de sex masculin, în vârstă de 17-18 săptămâni".

"ZICEAI CĂ E TURBAT"
Ispas Ioana a fost găsită moartă în pat, în dimineaţa zilei de 29.03.2009, de echipajul de salvare chemat de concubinul ei, Gheorghe Cristea. Poliţiştii din localitatea Frăteşti, judeţul Giurgiu, veniţi şi ei la faţa locului, l-au întrebat pe bărbat dacă şi-a bătut consoarta. Acesta a negat, spunându-le că femeia "s-a înecat cu vomă sau i-a rămas dumicatul în gât".

"Întrucât, cu ocazia cercetării la faţa locului, nu au fost constatate urme vizibile de violenţă, s-a considerat că este vorba de o moarte neviolentă, cadavrul lui Ispas Ioana fiind transportat la spital în vederea efectuării autopsiei. Totodată, inculpatul s-a ocupat de pregătirile necesare în vederea înmormântării lui Ispas Ioana, s-a deplasat în comuna Oinacu, anunţând-o pe sora decedatei că «a murit Oiţa», relatând că aceasta «s-a înecat cu vomă»", scrie în rechizitoriul cauzei.




La autopsie însă legiştii au descoperit că nici "voma" şi nici "dumicatul" nu erau responsabile pentru moartea femeii, ci pumnii concubinului ei. "Cu ocazia autopsiei cadavrului lui Ispas Ioana,din data de 30.03.2009, se constată la gât: părţile moi ale gâtului laterocervical stânga infiltrat sangvin (cu caracter vital) de 5,5/1,5 cm neomogen, iar la abdomen: splina prezintă pe faţa hilară o ruptură a capsulei superficială de 5/4 cm, precum şi o ruptură parţială a arterei splenice de aproximativ 0,3 cm, prin care se scurge sânge la explorare, în cavitatea pleurală descoperindu-se aproximativ 3.000 ml sânge şi cheaguri".

Cercetările poliţiştilor au scos la iveală faptul că Gheorghe Cristea îşi bătea cu regularitate concubina. Mai exact, la fel de regulat cum consuma alcool. Martorii audiaţi de procurori au povestit că, atunci când bea, bărbatul "era violent de ziceai că este turbat". Tot martorii spun că au văzut-o de nenumărate ori pe Ioana Ispas plină de vânătăi sau au auzit-o povestind că este bătută. Concubinul ei a refuzat însă în cursul anchetei să recunoască faptul că şi-ar fi omorât femeia.

În urma administrării probatoriului, procurorii au reuşit să stabilească faptul că "pe fondul consumului de alcool şi al obişnuinţei de a aplica corecţii fizice concubinei sale, în seara zilei de 28.03.2009, la reşedinţa comună din localitatea Frăteşti, inculpatul, cu intenţia de a-i vătăma integritatea corporală, a prins-o de gât pe Ispas Ioana şi în acelaşi timp a lovit-o puternic cu pumnii în zona abdominală, provocându-i un traumatism abdominal care, favorizat şi de preexistenţa unei ciroze hepatice macronodulare cu splenomegalie, a determinat ruptura parţială de arteră splenică şi a capsulei splenice, ce a avut drept urmare o hemoragie internă cu anemie acută şi care a condus la decesul acesteia. S-a apreciat că durata supravieţuirii sus-numitei de la traumatism până la producerea decesului putea fi de maximum trei ore".


O listă cu suflete stinse în pumni
Maria Margareta Someşan din judeţul Satu-Mare - ucisă în bătaie de soţul ei, Ioan Someşan, pentru că băuse din sticla lui cu must. Fekete Joze din judeţul Olt - bătută şi înjunghiată de concubinul ei, Paul Dorobanţu, din gelozie. Maria Cimpoeşu din judeţul Neamţ - bătută peste picioare de soţul ei, Eronim Cimpoeşu, până când cheagurile de sânge rezultate i-au produs o embolie pulmonară din cauza căreia a murit.

Mariana Aruştei din judeţul Iaşi - târâtă de păr prin grădina casei şi ucisă în bătaie de soţul ei, Gheorghe Aruştei. Ioana Constantin din judeţul Argeş - ucisă în bătaie de soţul ei, Ion Constantin. Monica Gabor din judeţul Bacău - ucisă cu lovituri de bâtă în cap şi pe corp de către soţul ei, Alexandru Gabor. Bereş Tereza din judeţul Bacău - ucisă în bătaie cu o bâtă ciobănească de soţul ei, Iulian Bereş.

Ţenchiu Maria din judeţul Botoşani - ucisă în bătaie cu pumnii, picioarele, o bucată de scândură şi un vătrai de soţul ei, Ioan Ţenchiu. Crenguţa Rozmalin din judeţul Botoşani - bătută şi înjunghiată de soţul ei, Mihai Rozmalin. Vasilica Turtoi din judeţul Brăila - înjunghiată de soţul ei, Gigel Turtoi. Maria Corina Drapac din judeţul Ilfov - înjunghiată de fostul concubin, Marian Năstase. Neşan Rodica din judeţul Cluj - bătută cu bestialitate de concubinul ei,  Viorel Gheorghe Oprea. Mioara Marica din judeţul Dolj - înjunghiată de soţul ei, Nicolae Marica, pentru că voia să-l părăsească.

Zamfira Brăescu din judeţul Galaţi - înjunghiată de mai multe ori de soţul ei, Virgil Brăescu. Vărzaru Marieta din judeţul Giurgiu - ucisă în bătaie de concubinul ei, Ion Bobe. Kozak Anna din judeţul Hunedoara - bătută cu bestialitate şi aruncată la gunoi de către concubinul său, Căldăraş Ştefan. Elena Muntean din judeţul Hunedoara - bătută cu o coadă de greblă până a murit, de soţul ei, Costel Muntean. Dumitra Sandu din judeţul Ialomiţa - bătută cu pumnii, picioarele şi o coadă de furcă de către concubinul ei, Virgil Bâdea.

 

Va urma
Cum încurajează autorităţile bătăile din familii şi ce legi sunt în alte ţări

×