x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Unora le place folkul

Unora le place folkul

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    24 Aug 2005   •   00:00
Unora le place folkul

"Noi suntem prieteni pentru ca intre noi e cea mai teribila concurenta care s-a vazut vreodata", declara Octavian Bud. "Asa ne tinem unul pe altul sub supraveghere". Emilian Onciu rade pe sub mustati.

Inca din copilarie i-a placut folkul. "Ii vedeam la televizor pe Doru Stanculescu, pe Socaciu", ma imbie la vorba Octavian Bud cu accentul sau ardelenesc, teatralizat anume sa ma scoata din amorteala de care m-a molipsit nisipul jilav. "Mircea Florian, care era din Satu Mare, urmase chiar liceul la care invatam eu. Folk-ul e probabil o chestiune de structura, de suflet..."

POEZIA ADOLESCENTEI. "Prin clasa a opta, m-am hotarat impreuna cu un amic sa mergem la Scoala Populara. Dar, cand sa incep cursurile de chitara, tata m-a trimis peste vara la tara. Cand m-am intors, amicul meu stia deja cate ceva, asa ca am furat de la el. In urmatoarea vacanta la tara, un vecin primise o chitara de la tata-sau. I-am cerut-o. In vara aceea am compus prima mea piesa. Si de atunci, n-am mai lasat chitara din mana. Participam la toate concursurile pe clase din liceu si luam caimacu’! Acum, nici nu cred ca as putea face altceva. Da’, hai sa mai zica si Ursu’ ceva", rade Tavi spre Emilian Onciu. "Ca daca ma pun eu pe vorba...! Da’ tin minte ca odata... Hai, c-am tacut!"

FARA "CETATE". Octavian Bud s-a lansat cand a plecat in armata

MAI ALTFEL. "Eu am inceput sa cant pe la 24-25 de ani", incepe cu glas adanc si asezat Emilian Onciu. "Nici nu stiam ca ce cant eu e folk. De altfel, nici acum cand compun, nu-mi propun sa fie. Poate fi si jazz sau rock. Tarziu am aflat ca ceea ce cantam eu atunci se chema folk, cand Gigi Molnar de la grupul «Cetatea» mi-a spus sa vin la Cenaclul Flacara.

De fapt, totul a inceput in ’83, pe 25 octombrie. Cantasem la Carei la un festival. La intoarcere, aveam doua trenuri cam la aceeasi ora. Unul era spre Satu Mare, celalalt spre Oradea, unde se tinea Cenaclul. Ghici ce-am ales! Am cantat cu Tavi o buna bucata de vreme ca «Trupa de NV»>, dupa care ne-am separat".

EMILIAN ONCIU. AMINTIRI
"Eu am invatat primele acorduri pe chitara de la fratele meu. Cantam mereu impreuna.
Muzica a trait alaturi de noi ca un membru nevazut al familiei. Tata era dirijorul unui cor din Satu Mare, iar mama, solista. La repetitii, mama canta si ma legana pe mine in brate. Poti sa spui ca asa am cantat si eu in corul tatalui meu.
Cele mai frumoase amintiri le am cand, de Craciun, ne adunam cu totii sa sarbatorim. Eu si fratele meu veneam cu chitarile, mama era la pian, si cantam colinde pe patru voci."

OCTAVIAN BUD. HAI LIBERARE!
"Eu am fost descoperit de domnul Paunescu, impreuna cu grupul «Cetatea», la emisiunea «Antena va apartine» in toamna lui ’77, exact cand ma pregateam sa plec in armata.
Cei de la «Cetatea» aveau deja un nume cand am venit inapoi. Au avut un cuvant greu de spus in folk. M-am intors si i-am detronat!
Iti dai seama ce era in sufletul meu! Prima data apaream la tv, iar eu eram in tren spre unitate! Am stat posac tot drumul. Abia pe 20 februarie m-am vazut si eu la televizor. In reluare!"

Maine, Mircea Vintila, Vasile Seicaru, Dinu Olarasu si Florin Chilian deschid ultimul week-end "Folk you!", in Vama Veche, la Stuful lu’ Ovidiu. Tot acolo, vineri, vin Alexandru Andries, Nicu Alifantis, Mircea Florian si Mircea Baniciu. Aceiasi artisti vor fi prezenti sambata, la Costinesti, langa Obelisc. Toate concertele incep la ora 21:00. Accesand www.radio3net.ro, puteti auzi si vedea ce s-a intamplat in noptile cu "Folk de tabara".
×
Subiecte în articol: folk you!