x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Continut platit Importanța nutriției în pregătirea pentru fertilizare in vitro

Importanța nutriției în pregătirea pentru fertilizare in vitro

13 Ian 2025   •   18:21
Importanța nutriției în pregătirea pentru fertilizare in vitro

Călătoria de la o familie de 2 la o familie de 3 este una intensă, provocatoare și, de multe ori, destul de lungă. Visul oricărui cuplu este de a aduce pe lume un copil – rodul dragostei, așa cum se zice în popor. Drumul începe să fie ușor anevoios atunci când, poate la un simplu control de rutină, descoperi că există o anumită problemă de infertilitate.

Pentru început trebuie să știi că există multe cupluri care au reușuit să depășească acest moment și sunt acasă acum, alături de minunea care s-a dezvoltat în pântecele mamei timp de 9 luni. Acum, cu ajutorul medicilor specializați, precum Dr. Adela Șerban, visul de a deveni părinte se poate îndeplini. Contează mult tehnica folosită, abordarea medicului în ceea ce privește metoda de tratament, dar și implicarea pacientelor. Nutriția, de exemplu, are un rol deosebit în pregătirea pentru fertilizarea in vitro. Te-ai fi gândit la acest aspect? Detaliem subiectul în rândurile următoare.

Legătura dintre fertilitate și nutriție

La modul general, nutriția este componenta fundamentală a bunăstării organismului. Se vorbește mult despre acest subiect pe toate canalele de comunicare. Nu ne este deloc străin. Ceea ce poate nu știm cu toții este că alergiile alimentare pe care le facem au un impact puternic asupra echilibrului hormonal și asupra energiei. În fertilitate, acești doi factori sunt deosebit de importanți. O dietă bogată în nutrienți susține funcțiile fundamentale ale organismului uman și creează un mediu propice pentru o bună sănătate reproductivă. La polul opus, o dietă deficitară afectează negativ echilibrul hormonal, nu susține organele și funcțiile productive și creează inflamații care ți-ar putea da mari bătăi de cap.

Ce alimente sunt recomandate pentru a ajuta la succesul FIV?

Urmează să parcurgi un tratament FIV? Menținerea unei diete echilibrate te poate ajuta enorm în această perioadă. Încearcă să-ți schimbi obiceiurile alimentare înainte și respectă cu strictețe numărul meselor indicate de către nutriționiști. Iată care sunt alimentele recomandate:

Fructe și legume proaspete

Știm cu toții că fructele și legumele proaspete sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, ceea ce înseamnă că nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Încearcă să pui pe masă cât mai multe fructe și legume colorate (verdețuri, morcovi, ardei gras, fructe de pădure, sfeclă roșie etc), dar nu uita să le speli temeinic înainte de a le consuma. 

Cereale integrale

Ai nevoie de cât mai multe fibre și le găsești în cerealele integrale (orez brun, pâine integrală, quinoa). Cerealele integrale ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățind astfel echilibrul hormonal.

Lactate

Găsești calciu și vitamina D în produsele lactate pasteurizate. Consumă zilnic iaurt, lapte sau brânză cu conținut scăzut de grăsimi pentru a ajuta organismul să funcționeze așa cum trebuie.

Nuci si semințe

Foarte benefice pentru organism sunt nucile și semințele. Poți consuma zilnic o mână de nuci, câteva migdale ori semințe (de dovleac sau de floarea soarelui). Acestea conțin grăsimi sănătoase, de asemenea necesare în pregătirea organismului pentru reproducere.

 

Apa

Sfatul medicilor este să consumăm zilnic cel puțin 8 pahare de apă (un bidon de 2 litri). Apa este esențială pentru a menține fluxul sangvin, pentru a menține organismul hidratat. Atenție, aici ne referim strict la apă. Restul lichidelor ar trebui să fie o completare.

Nutrienți esențiali în dietă în timpul FIV

Există o listă cu nutrienți pe care orice viitoare mămică ar trebui să o includă în dietă atât înainte de FIV, cât și pe perioada tratamentului, dar și mai târziu, în sarcină. Iată care sunt aceștia:

  • Acid folic: suplimente alimentare + legume cu frunze verzi;
  • Acizi grași Omega-3: suplimente alimentare + semințe de in, nuci, avocado;
  • Vitamina D: suplimente alimentare + expunerea moderată la soare, produse lactate fortificate;
  • Coenzima Q10: carne și cereale integrale;
  • Zinc: suplimente alimentare + carne slabă de pasăre, nuci, cereale integrale;
  • Antioxidanți: fructe de pădure, citrice, nuci.

Așadar, nutriția are un rol deosebit în menținerea funcției de reproducere și în pregătirea pentru fertilizarea in vitro. Încearcă să faci doar alegeri sănătoase!

×