x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură 25 de ilustratori români povestesc cultura hispanică în imagini. Expoziție de grup la sediul Institutului Cervantes din București

25 de ilustratori români povestesc cultura hispanică în imagini. Expoziție de grup la sediul Institutului Cervantes din București

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Feb 2024   •   10:00
25 de ilustratori români povestesc cultura hispanică în imagini. Expoziție de grup la sediul Institutului Cervantes din București

Marți, 20 februarie, începând cu ora 18.30, în Sala de expoziții a Institutului Cervantes din București (Bdul Regina Elisabeta 38) va avea loc vernisajul unei expoziții inedite de ilustrație românească.

Este vorba despre expoziția de grup reunită sub motto-ul „Povestind în imagini hispanice”, realizată sub umbrela Clubului Ilustratorilor, cea mai importantă asociație românească dedicată profesioniștilor acestei bresle, în special promovării tinerilor artiști.

Evenimentul va avea loc în prezența curatoarelor – Stela Lie și Veronica Neacșu –, cu un cuvânt de deschidere din partea lui Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din București.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 20 februarie – 16 martie, cu un eveniment special pe data de 7 martie, de la ora 18.30: vizită ghidată și întâlnire cu ilustratoarele.

„Povestind în imagini hispanice” conține lucrări semnate de Irina Dobrescu, Oana Ispir, Mihaela Paraschivu, Emi Balint, Stela Lie, Andreea Geamănu, Raluca Anghel, Alexandra-Elena Ciocan, Maria Constantinescu, Adela Silvan, Silvia Olteanu, Veronica Neacșu, Patricia Suliman, Anca Smarandache, Iulia Ignat, Bianca Hațeganu Kerscher, Eugenia Ilieș Taylor, Cristiana Radu, Corina Drăgan, Iulia Burlac, Doina Butușină Roșu, Bianca Spătariu, Zelmira Szabó și Paul Grădinaru.

Ideea expoziției realizate de membrii Clubului Ilustratorilor din România a fost inspirată de proiectul „ILUSTRAD/AS. O privire asupra creaţiei feminine în ilustraţia spaniolă contemporană”, o expoziție itinerată anul trecut al Institutului Cervantes din București în capitală și la Timișoara.

„Ce înseamnă Spania și culturile de limbă spaniolă pentru tine?”, „Ce imagini rămân după ce închizi ochii și nu mai știi dacă ai văzut, ai citit sau ai auzit despre Spania și culturile hispanice?” „Ce vezi, ce auzi, ce simți?” – acestea au fost întrebările de la care a pornit munca de creație a celor 25 de ilustratori români. Cele peste 50 de ilustrații reunite în expoziție arată faptul că lumea culturii hispanice înseamnă Lorca, dar și Borges, înseamnă „mi corazón”, dar si Arte poética, tango-ul din Argentina, dar și „pasiunea dureroasă, universală, esențială” a limbii spaniole, trandafirii roșii, volanele, ¡Ole!, și, neapărat... Infantele. Nu rămâne nimic în care să nu fie, măcar puțin, o rezonanță culturală spaniolă, hispanică

„Ca de fiecare dată în ultimii 19 ani, atunci când Clubul Ilustratorilor aduce în atenția publicului o nouă expoziție, ne propunem și să aducem oamenii împreună.

Într-o lume a artei care este din ce în ce mai mult prezentă în virtual, pe rețele de socializare, este necesară interacțiunea directă, în galerie, cu lucrări reale, această parte este de neînlocuit.

Nimic nu se compară cu posibilitatea de a vedea o lucrare originală, de a observa îndeaproape detaliile si urmele lăsate de pensula sau peniță, toate fac parte dintr-o experiență necesară.

Cu siguranță cei care vor vizita expoziția vor simți aceeași plăcere vizuală, dar și curiozitatea de a descoperi o multitudine de subiecte cu rădăcini hispanice.

Douăzeci și cinci de ilustratori, membri ai Clubului Ilustratorilor, au lucrat special pentru expoziția de la Institutul Cervantes din București, și-au găsit timp și resurse pentru a ilustra legătura lor cu Spania și culturile de limbă spaniolă. Expoziția vine și ca o prelungire naturală a altor proiecte care ne-au legat de Spania, mai ales ca Asociație, dar și individual”, a declarat Veronica Neacșu, una dintre curatoarele expoziției.

 

 

 

 

×