x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţie "Nervia 1928-1938. Pictori din anii '30 în Belgia"

Expoziţie "Nervia 1928-1938. Pictori din anii '30 în Belgia"

06 Oct 2010   •   00:00

Expoziţia "Nervia 1928-1938. Pictori din anii '30 în Belgia" va fi vernisată joi la Muzeul Naţional de Artă al României. Este prezentată astfel retrospectiva Nervia prin intermediul a 130 de lucrări semnate de cei nouă membri ai grupului: Anto Carte, Louis Buisseret, Frans Depooter, Léon Devos, Léon Navez, Pierre Paulus, Rodolphe Strebelle, Taf Wallet şi Jean Winance.



"Publicul bucureştean are prilejul să descopere artişti foarte talentaţi care s-au constituit într-un grup pe baza idealurilor unei arte intimiste, cu caracter ilustrativ, legată de literatură, conjugând simbolismul şi interesul pentru social, o artă puternic angajată în afirmarea identităţii valonilor", potrivit MNAR.

Lucrările provin din colecţii particulare şi din patrimoniul mai multor muzee din Belgia: Muzeele Regale de Artă din Belgia, Muzeul de Artă din Charleroi, Muzeul comunal Ixelles, Muzeul Ianchelevici din La Louvière, Muzeul internaţional al carnavalului şi măştii din Binche şi Muzeul de Artă din Mons.

Grupul Nervia, întemeiat în 1928 la Mons, oraş care va fi Capitală Culturală Europeană în 2015, a jucat un rol primordial în mişcarea artistică din prima jumătate a secolului XX din Belgia, şi în special din Valonia. Cei doi pictori fondatori, Anto Carte şi Louis Buisseret, împreună cu Léon Eeckman, secretarul grupului, au hotărât să creeze această mişcare pentru a afirma prezenţa artei valone, dar şi pentru a-i promova pe tinerii artişti, majoritatea din regiunea Hainaut. Numele grupului face trimitere la revista "La Nervie", al cărei colaborator a fost Anto Carte, şi la "nervieni", un trib de gali stabilit pe actualul teritoriu al provinciei Hainaut.

Expoziţia va fi deschisă până la 16 ianuarie 2011.

×
Subiecte în articol: arte