x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale 2006 - Transferuri tv

2006 - Transferuri tv

de Adrian Vaduva    |    19 Dec 2006   •   00:00
2006 - Transferuri tv

Anul acesta a fost bogat din punctul de vedere al transferurilor pe piata tv. Cea mai spectaculoasa ramane totusi incetarea colaborarii dintre Teo Trandafir si Pro TV.

Anul 2006 a fost bogat din punctul de vedere al transferurilor pe piata tv. Cea mai spectaculoasa ramane, totusi, incetarea colaborarii dintre Teo Trandafir si Pro TV.

Parca niciodata in anii precedenti miscarile de trupe din televiziunile romanesti n-au fost atat de numeroase si de neasteptate, chiar spectaculoase in unele cazuri. De asemenea, sumele vehiculate in cazul unor "transferuri", e adevarat niciodata confirmate, i-au luat prin surprindere pe multi dintre finii cunoscatori ai media romanesti.

MISCARI CONTINUE. Vedete consacrate care au trecut in alte barci, televiziuni care si-au schimbat proprietarul, altele care desi inca n-au inceput sa emita au starnit valuri prin numele cunoscute acontate din vreme, toate acestea nu fac decat sa confirme ca trendul tv de la noi cunoaste un boom nemaiintalnit de zece ani incoace. Incasarile din publicitate si profiturile mari de pe piata televiziunilor comerciale au atras privirile oamenilor de afaceri asupra sa. Canal D al lui Dogan si un posibil proiect din zona Vantu sau Patriciu isi evalueaza sansele de succes in 2007 ca printr-o investitie uriasa sa atace dupa un deceniu de suprematie "cuplul" ProTV - Antena 1. Turcii au facut deja primii pasi in acest sens prin achizitia unor "locomotive de audienta": Radu Dragomir, Razvan Savescu si Dragos Mostenescu, cu alte cuvinte echipa responsabila cu productiile "La Bloc" si "La servici", dar se pare ca si Vacanta Mare e cu un picior la turci.

Inceputul anului a adus si prima noutate in piata televiziunilor romanesti: Realitatea TV fusese achizitionata de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. "Am placerea de a va informa ca am incheiat negocierile pentru preluarea companiei Blue Link Comunicazioni, care detine pachetul majoritar in trustul de presa Realitatea", a anuntat la vremea respectiva printr-un comunicat de presa SOV. Startul schimbarilor de personal a fost dat de postul national care la inceputul anului l-a trecut la pupitrul stirilor pe fostul prezentator al Realitatii, Cosmin Prelipceanu. Acesta a inlocuit-o pe Dana Razboiu, care a fost trecuta pe divertisment. In primavara, Corina Danila, una dintre emblemele Acasa TV, a decis ca este timpul sa schimbe aerul din Pache Protopopescu cu cel din Baneasa. Dupa spusele sale, principalul motiv pentru venirea la Euforia TV a fost lipsa de comunicare cu cei din Pro TV, dar si ca postul din Baneasa ii oferea mai multi bani. In vara nu s-a mai intamplat ceva semnificativ ca si cand zilele caniculare impiedicau "tranzactiile" dintre televiziuni.

SURPRIZE, SUrPRIZE. O data cu venirea toamnei a explodat si prima bomba: Teo Trandafir parasea trustul Pro, in favoarea Romantica, post achizitionat de Vantu, unde a fost unsa manager. Realizatoarea TV impreuna cu intreaga echipa redactionala au venit la Realitatea Media, din 15 septembrie, pentru a lansa formatul romanesc al postului Romantica. Si daca tot vorbim de Realitatea TV trebuie sa amintim de aparitia grilei de toamna a emisiunii "Altfel", moderata de scriitorii Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu. Nu trebuie uitata revenirea lui Razvan Dumitrescu la televiziunea lui Vantu, dar si "achizitionarea" Letitiei Zaharia, de la Antena 1.

ROTATII DE CADRE. O alta schimbare la televiziunea din Baneasa este renuntarea la echipa "Canalului de stiri", care s-a intors la TVR, si inlocuirea acesteia cu emisiunea "Dimineata devreme cu Capatos si Cioran". Tot la Antena 1, Vlad Petreanu a renuntat la prezentarea Stirilor de la Antena 3 in favoarea conducerii Observatorului, schimbandu-l astfel pe Lucian Mandruta. De asemenea, postul din Baneasa a renuntat la "Gogomani", care au ajuns la Prima TV. Printre achizitii se mai numara Cosmina Pasarin si Dana Savuica. Sfarsitul anului a adus alte bombe: echipa de la "La Bloc" a ales Canal D. Se pare ca si Vacanta Mare se afla in negocieri cu turcii. De asemenea, Cosmin Cernat a ales sa paraseasca TVR-ul pentru Dogan. Ramane sa urmarim ce ne rezerva 2007, oricum lucrurile sunt departe de a se stabiliza.

NOI POSTURI TV
"FEMEIA CONDUCE". Corina Danila, vedeta Euforia TV
Anul 2006 a fost propice aparitiei unor noi posturi tv pe piata romaneasca. Prima venita a fost sora mai mica a Antenei 1, Euforia TV, un post dedicat femeilor. A urmat apoi vestea ca TV K-lumea se va transforma in Kiss TV, post ce trebuia sa difuzeze o serie de emisiuni care inainte erau realizate doar pentru postul de radio Kiss FM. Printre acestea se numara "Fresh Top 40" si "Kiss Blitz". O alta schimbare legata de acelasi segment a fost incetarea emisiei postului muzical Atomic, acesta urmand sa fie inlocuit de postul Aventura, profilat pe muzica exotica si balcanica. Insa nimic nu a starnit mai multe valuri precum Kanal D, care desi nu a inceput inca sa emita a starnit multe valuri pe piata tv romaneasca.
×
Subiecte în articol: arte