x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale 4 zile de filme la “CineMAiubit”

4 zile de filme la “CineMAiubit”

de Ema-Augusta Banu    |    02 Dec 2010   •   18:50

 “Deşi a fost un an foarte greu, cu bani mult mai puţini, noi mergem înainte şi nu facem rabat la nimic”, a declarat reprezentantul UNATC Doru Niţescu în cadrul unei conferinţe de presă. Astfel, până la 9 decembrie, maratonul scurtmetrajelor va alătura filme studenţeşti de ficţiune, realizate pe peliculă sau digital, documentare, de animaţie şi experimentale din România, Anglia, Bulgaria, Cehia, India, Israel, Italia, Slovacia şi SUA, asigurând o largă paletă de viziuni cinematografice, din diverse zone culturale.

 “Fiecare zi va fi dedicată unei competiţii ­ documentar peliculă şi digital, ficţiune digital, animaţie/experiment. (...) Faţă de anul trecut am avut mult mai multe filme înscrise şi a fost destul de greu să le selectăm şi, cumva, să menţinem şi o reprezentativitate a tuturor şcolilor care le-au trimis”, a mai declarat Doru Niţescu, menţionând că aproximativ o treime din filmele înscrise au intrat în competiţia din acest an.

 La Festivalul “CineMAiubit”, organizat de Facultatea de Film a UNATC şi Fundaţia “CineMAiubit”, înfiinţată şi condusă de regizorul şi profesorul universitar Elisabeta Bostan şi-au marcat debutul pe marele ecran cineaşti precum: Cristian Mungiu, Cătălin Mitulescu sau Corneliu Porumboiu.

Pelicula vs digital

Deşi în ultima vreme digitalul primează datorită costurilor scăzute, istoricul de film Manuela Cernat spune că: “Şcolile mari de tradiţie care formează profesionişti au obligaţia de a face în continuare film pe peliculă. Învăţământul cinematografic şi audiovizual de astăzi tinde să se extindă ca o formă de dezvoltare a personalităţii umane. Sunt foarte multe universităţi şi şcoli de film şi televiziune în întreaga lume care nu-şi mai propun să formeze profesionişti, ci aleg pur şi simplu să le ofere studenţilor această formă de dezvoltare intelectuală şi artistică aşa cum sunt mii de şcoli de actorie, unde poate 1% dintre studenţi vor avea şansa să urce pe o scenă.”

×