x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale A început ediţia a 62-a a Festivalului de Film de la Cannes

A început ediţia a 62-a a Festivalului de Film de la Cannes

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Mai 2009   •   00:00
A început ediţia a 62-a a Festivalului de Film de la Cannes

Miecuri seară, la Cannes, a debutat ediţia 2009 a prestigiosului festival de film. Chiar dacă goana după mult râvnitul trofeu a început încă din 27 februarie, atunci când, la lansarea peliculei Gran Torino, Clint Eastud a primit Palme d'Or pentru întreaga activitate, de această dată - oficial, timp de 12 zile nume legendare vor păşi pe covorul roşu. Printre marile vedete se vor regăsi Quentin Tarantino, Pedro Almodovar, Ang Lee şi Lars von Trier şi, de ce nu, Cristian Mungiu.



Pentru prima dată în istoria acestei gale, ea debutează cu un film de animaţie 3d, "Up" fiind o producţie realizată de americanul Pete Docter. Un film care a stârnit aplauze, deja, este pelicula „My Blueberry Nights“, în regia lui de Wong Kar Wai. De altfel, amfitrioana evenimentului, actriţa  Diane Kruger,  a spus, în franceză, engleză şi germană, că „timp de 12 zile vom vedea filme ce ne vor face să râdem, să plângem şi să cântam“. Rămâne de văzut...


Filmul românesc este prezent şi în acest an  cu două producţii, ambele selectate la secţiunea "Un certain regard", "Amintiri din Epoca de Aur", semnat de 5 regizori români, printre care şi Cristi Mungiu, şi "Poliţist, adjectiv" al lui Corneliu Porumboiu.

Acordarea Palme d'Or va sta în mâinile unui juriu condus de englezul Stephen Frears, regizorul filmului „The Queen“. Juriul îi mai include şi pe actriţa Toni Colette din Australia, laureatul Nobel - Orhan Pamuk din Turcia, actriţa Maggie Cheung, care aproape ca s-a împiedicat de rochia pe care o purta în timp ce urca pe scenă, actriţa şi regizoarea portugheză Maria de Medeiros, Sarah Polley din Canada, regizorul Marco Bellochio, Italia.





×
Subiecte în articol: arte