x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale A început la Timișoara „Vector TM. Cultura ca practică urbană", seminar internațional care explorează rolul proiectelor culturale de patrimoniu și de arhitectură în transformarea orașelor

A început la Timișoara „Vector TM. Cultura ca practică urbană", seminar internațional care explorează rolul proiectelor culturale de patrimoniu și de arhitectură în transformarea orașelor

de Magdalena Popa Buluc    |    09 Dec 2023   •   14:00
A început la Timișoara „Vector TM. Cultura ca practică urbană", seminar internațional care explorează rolul proiectelor culturale de patrimoniu și de arhitectură în transformarea orașelor

Joi a început la Cinema Victoria seminarul internațional „Vector TM. Cultura ca practică urbană", organizat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, în cadrul evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit". 27 de vorbitori din 7 țări europene discută despre condițiile în care practicile culturale pot transforma orașul și despre contribuția programelor de Capitală Europeană a Culturii de la Wroclaw, Maribor, Rijeka și Timișoara în acest sens.

„Seminarul este o ocazie de a construi o viziune comună între operatori culturali, administrație și strategi asupra măsurilor de politică publică care pot fi luate pentru a susține intervențiile care transformă orașul punând în valoare patrimoniul și cultivând identitatea sa urbană”, a declarat Cosmina Goagea, arhitectă, curatoare pentru teritoriul „Locuri” al Programului Timișoara 2023.

Primarul Dominic Fritz a deschis programul primei zile de seminar, care a continuat cu discuții despre rolul politicilor publice pentru a contura o direcție și un set de valori care orientează practicile culturale, respectiv despre relația dintre deciziile politice și argumentele de ordin practic ale funcționării proiectelor.

Specialiști cu experiență internațională sunt prezenți la eveniment, precum Ivan Blasi (Spania), director de program al Premiului Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană / Mies van der Rohe Award, Gruia Bădescu, cercetător la Universitatea Konstanz din Germania și expert în dezvoltare urbană la CRIDL, Iza Gajny (Polonia), arhitectă, cercetătoare, co-autoare a proiectului Social Foresight 2036/2056 în cadrul ECoC Wroclaw2016, Ivan Sarar (Croația), președintele Consiliului de Supraveghere al ECoC Rijeka2020 și Jorge Bonito Santos (Portugalia), șef de divizie, intervenții în spațiul public la Primăria Lisabona.

Seminarul continuă mâine, 9 decembrie, cu o serie de prezentări ale unor intervenții importante, care au lăsat urme pozitive în orașe europene, și cu o discuție care explorează felul în care acestea pot și trebuie să fie sprijinite pentru a-și  consolida efectele pe termen mediu și lung.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Credit foto: Petru Cojocaru

 

 

 

 

×