x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale A murit soprana Joan Sutherland

A murit soprana Joan Sutherland

13 Oct 2010   •   00:00
A murit soprana Joan Sutherland
Sursa foto: /AFP Photo

Renumita soprană australiană Joan Sutherland a murit în urma unei lungi suferinţe, la vârsta de 83 de ani, in­formează AFP. Joan Sutherland, considerată o legendă a artei lirice mondiale, s-a stins din viaţă în seara zilei de 10 octombrie, în locuinţa sa din Elveţia, "din cauza unei maladii cro­nice", a confirmat familia artistei.

Celebra interpretă s-a născut la 7 noiembrie 1926, în Australia. Căsă­to­rită cu dirijorul şi pianistul Richard Bonynge, ea s-a retras de pe scenă în ur­mă cu 20 de ani, după o carieră in­ter­naţională fulminantă.

Sutherland, supranumită "La Stupenda" (Stupefianta), o prezenţă distinsă şi puterni­că, renumită pentru vocea sa deo­se­bită care acoperea o gamă largă de no­te rare, a debutat la Sydney, la sfâr­şi­tul anilor 1940. Apoi a lucrat la Ro­yal Opera House de la Covent Garden din Londra, la în­ce­putul anilor 1950.

Marcată de opera lui Richard Wagner, soprana şi-a va­riat repertoriul cu roluri precum ce­le din "Nunta lui Figaro", de Pierre de Beaumarchais, "Flautul fermecat", de W.A. Mozart, şi "Othello", de Giuseppe Verdi. A urmat o carieră stră­lucitoare, întinsă pe mai multe de­cenii, care a adus-o pe marile scene mon­diale. În 1979, Joan Sutherland a fost înnobilată de regina Marii Britanii.

Joan Sutherland, care a cântat alături de mari voci, precum Luciano Pavarotti şi Monserrat Caballé, a pus punct carierei sale la vârsta de 63 de ani, printr-un recital susţinut la Opera din Sydney, în 1990.

×
Subiecte în articol: arte