x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Acord româno-francez în domeniul cinematografiei

Acord româno-francez în domeniul cinematografiei

17 Mai 2009   •   00:00

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, şi omologul său francez, Christine Albanel, vor semna mâine, în cadrul Festivalului Internaţional al Filmului de la Cannes, "Acordul de coproducţie în domeniul cinematografiei între Guvernul României şi Guvernul Republicii Franceze".



Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), citat de Agerpres, acordul de coproducţie va contribui la crearea cadrului juridic necesar realizării unor producţii cinematografice în colaborare, în vederea dezvoltării şi aprofundării cooperării dintre România şi Franţa în domeniul cinematografiei şi al culturii în general.

Prin textul acordului, părţile stabilesc statutul operelor cinematografice realizate în coproducţie, modalitatea de stabilire a avantajelor dobândite de producători şi intervalul de timp în care operele cinematografice trebuie să primească aprobarea autorităţilor competente.

De asemenea, acordul stabileşte obligaţiile autorităţilor competente legate de comunicarea tuturor informaţiilor referitoare la acordarea, respingerea, modificarea sau retragerea cererilor de admitere în program, condiţiile de respingere a unei cereri de intrare în program, precum şi de anulare a aprobării acordării unei finanţări pentru o coproducţie.

Documentul mai subliniază caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească producătorii pentru a beneficia de respectivul acord, locaţiile în care pot avea loc filmările, precum şi proporţia aporturilor financiare ale coproducătorului sau coproducătorilor fiecărei părţi.

De asemenea, sunt menţionate facilităţile acordate personalului artistic sau tehnic, necesitatea stabilirii unui echilibru general atât în ceea ce priveşte contribuţiile artistice şi tehnice,cât şi în ceea ce priveşte contribuţiile financiare, precum şi instituirea unei Comisii mixte care să analizeze acest echilibru general.

Potrivit sursei citate, acordul este încheiat pentru o perioadă de 1 an şi poate fi prelungit, prin tacită reconducţiune, pentru noi perioade de câte un an.

×
Subiecte în articol: arte