x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ada Kaleh. Insula din suflet

Ada Kaleh. Insula din suflet

de Carmen Anghel    |    01 Aug 2012   •   14:10
Ada Kaleh. Insula din suflet

Muzeul National al Taranului Roman ne invita la un eveniment special: vernisarea expozitiei "Ada Kaleh. Insula din suflet.', joi, la orele 17:00, in Sala Foaier.

"Va invitam sa deschideti o pagina de istorie din trecutul recent al
Romaniei. Vom rememora impreuna destinul tragic al micutei insule de pe Dunare, in aval de Orsova veche, disparuta impreuna cu aceasta in apele involburate ale fluviului, in momentul in care s-a incheiat – la inceputul anilor ’70 ai secolului trecut – constructia Hidrocentralei Portile de Fier I.', ne spun organizatorii.

"N-am reconstituit fidel stilul de viata aparte, specific comunitatii insulare preponderent de etnie turca – de altfel imposibil de redat veridic intr-o expunere temporara. Am cautat doar ca prin crearea unei atmosfere speciale sa sugeram – atat cat se poate – unicitatea unui spatiu exotic, pierdut pentru totdeauna.'

Povestea micului paradis "s-a construit pas cu pas din fotografiile provenite mai cu seama din arhivele personale ale fostilor insulari, din carti postale si ilustrate din perioada de glorie a insulei, din harti vechi si din relatari pline de durere sau nostalgie ale locuitorilor insulei. Obiecte provenite din Ada Kaleh (atatea cate s-au mai pastrat), dar si altele, cu valoare de simbol, vor intregi un tablou pitoresc pe care fiecare vizitator si-l va contura din informatii disparate si subiective. Este singura perspectiva posibila astazi asupra unui spatiu considerat de localnici un paradis pamantesc, pe cale sa devina mitologie.'

Dupa vernisaj, va putea fi urmarita si o proiectie de filme documentare despre insula. Expozitia poate fi vizitata la MTR intre 3 s 19 august 2012, Sala Foaier, si va fi itinerata ulterior la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta (14 – 28 septembrie 2012) si la Muzeul Regiunii Portilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin (9 – 31 octombrie 2012).
fotografii Muzeul National al Taranului Roman.

×