x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Adevaruri despre viata - Biloxi Blues sau lectia de curaj

Adevaruri despre viata - Biloxi Blues sau lectia de curaj

de Claudia Daboveanu    |    20 Ian 2007   •   00:00
Adevaruri despre viata  -  Biloxi Blues sau lectia de curaj

Un Purgatoriu numit cazarma. Teatrul de Comedie, in colaborare cu Centrul Cultural Arcub si Fundatia Art Est, ne-au rezervat prima surpriza placuta pe 2007: premiera spectacolului "Biloxi Blues", de Neil Simon, in regia Iarinei Demian.

Un Purgatoriu numit cazarma. Teatrul de Comedie, in colaborare cu Centrul Cultural Arcub si Fundatia Art Est, ne-au rezervat prima surpriza placuta pe 2007: premiera spectacolului "Biloxi Blues", de Neil Simon, in regia Iarinei Demian.

Incep prin a-i numi pe toti cei care au contribuit la reusita acestui spectacol. Si, ca la armata (si-nca una aflata-n plin razboi mondial - cel de-al doilea, mai precis), voi plasa in capul listei generalul. Nu pentru ca-i femeie (desi doar acesta ar fi un bun motiv), ci pentru ca este regizorul si sufletul spectacolului: Iarina Demian. Urmeaza Tudor Chirila (Sergent Toomey), Paul Ipate (Eugene M. Jerome), Bogdan Cotlet (Arnold Epstein), Constantin Dita (Roy Selridge), Radu Iacoban (Joseph Wykowski), Andrei Vizitiu (James Hennessey), Dan Radulescu (Donald Carney), Ioana Barbu (Daisy Hannigan), Caroline Gombet, Aniela Petreanu (Rowena). Aceasta e o cronica de razboi, "povestita" pe scena de niste baieti care n-au facut armata si-n care, aparent, fetele n-ar avea ce sa caute...
Si totusi exista iubire? Caroline Gombe si Paul Ipate

PERIPETII. Continuu sa numesc demersul artistic al Iarinei Demian o lectie de onoare, de datorie, de disciplina. Dar mai ales de curaj. Pentru ca atunci cand s-a hotarat sa puna in scena cea de-a doua piesa din cadrul trilogiei cu caracter autobiografic a lui Neil Simon, numita "Eugene’s Trilogy", n-avea de nici unele: "Stateam pe loc, ma invarteam intr-un cerc vicios. Nu aveam bani, nu aveam sala de repetitii, nu aveam director tehnic (cu ce sa-l platesc?). Nu aveam nimic... Totul parea zadarnic".

Sa mai tinem cont de faptul ca, dupa casting, actorul care urma sa-l intruchipeze pe Sergentul Toomey nu se arata si ca unul dintre actori a renuntat la repetitii pe ultima suta de metri, sub un pretext oarecare. Asa ca Iarina Demian a fost, pe rand, regizor, "producator, sufleur, scenarist, recuziter, asistentul propriei regii, secretara, cautator de sponsori, prieten, mama, scenograf, contabil, psiholog, achizitor, cabiniera, sofer... Am admirat-o si o admir enorm, fara sa fi apucat sa i-o spun raspicat". Tudor Chirila dixit: actorul care-l incarneaza pe Sergentul Toomey - un personaj-cheie si, din intamplare, fiul Iarinei Demian...

NOROCOSI. Nu stiu cine se considera mai norocos in toata aceasta ecuatie. Spectatorul, care are parte de un supertext "perfect barbatesc", unde mai au loc si dulci tandreturi... platite (de cateva minute sau cateva ore, dupa dotari, posibilitati si experienta...)? Regizorul, care are ocazia sa faca un spectacol de teatru cu taieturi filmice (un film omonim chiar a fost facut, in anii ’80) si sa lucreze cu o echipa de actori unde nimeni n-are voie sa joace prost? Paul Ipate, inca student, care, dupa sansa cinematografica numita "Hartia va fi albastra", debuteaza in teatru cu acest rol? Ioana Barbu, cealalta debutanta pe scena unui teatru important? Radu Iacoban, ultimul intrat in distributie, pentru ca alt actor a ales sa plece? Aniela Petreanu, care declara ca Rowena e cel mai drag rol de pana acum? Cine stie raspunsul corect sa-l spuna sau, daca nu, sa faca 200 de flotari! Camarazii stiu de ce...
Premiera
Asta seara si duminica, de la ora 19:00, Teatrul Mic prezinta premiera spectacolului "Razboi cu Troia nu se face", de Jean Giraudoux. Un spectacol marca Florin Calinescu, prezent in doua ipostaze in aceasta productie: regizor si actor. Alaturi de el, pe scena vor urca actorii Adriana Schiopu, Rodica Negrea, Julieta Szony, Dan Condurache, Bogdan Talasman, Claudiu Istodor etc. Scenografia si miscarea scenica poarta semnatura Irina Solomon, respectiv Delia Hantiu.
ASUMARE
"Din momentul in care «Biloxi Blues» mi-a intrat in cap, m-am hotarat sa caut actori, sa ma misc, sa nu mai astept nimic de la altii, sa aleg libertatea, sa-mi asum greselile si sa nu mai impart victoriile"
  • Iarina Demian, actrita, regizorul spectacolului
  • ×
    Subiecte în articol: arte