x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Află care sunt EVENIMENTELE lunii aprilie, la ARCUB – Hanul Gabroveni

Află care sunt EVENIMENTELE lunii aprilie, la ARCUB – Hanul Gabroveni

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Apr 2024   •   11:00
Află care sunt EVENIMENTELE lunii aprilie, la ARCUB – Hanul Gabroveni

În luna aprilie, Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, invită publicul să se bucure de o varietate de experiențe artistice și culturale de excepție: de la cea mai amplă expoziție din România dedicată lui Salvador Dalí, la programe de training destinate creatorilor și profesioniștilor din domeniul cultural, spectacole de teatru ce abordează diferite teme sociale actuale și concerte dedicate iubitorilor de jazz.

Până în data de 12 mai, publicul poate vizita expoziția „Universul lui Salvador Dalí”, o incursiune fascinantă în creația și viața artistului suprarealist, prin sculpturi, bijuterii și alte opere de artă care ilustrează geniul și versatilitatea sa, dar și prin experiența VR, destinată vizitatorilor de toate vârstele. Expoziția este deschisă de luni până duminică, între orele 10.00- 20.00, iar accesul în spațiul expozițional se face din str. Gabroveni 50-53.

 

Programul de training „Transformarea meseriilor culturale”, lansat de ARCUB și INSULA 42, continuă sesiunea de înscrieri, până la data de 3 aprilie. Primul modul al acestui program, intitulat „Politici culturale și lifestyle”, se va desfășura online, în perioada 11 aprilie – 22 mai, și este adresat creatorilor și profesioniștilor din domeniul cultural. Prin tematicile abordate de specialiști în domeniu – experți, universitari, creatori, manageri și administratori din sistemul cultural din România și din alte țări europene –, programul își propune să ofere alternative și soluții pentru adaptarea și contextualizarea proiectelor culturale la provocările prezentului, precum globalizarea, social media, efectele inteligenței artificiale asupra muncii.

 

Totodată, publicul este invitat la reflecție pe teme actuale ale societății contemporane prin spectacolele de teatru programate la Sala Mare – ARCUB. Astfel, luni, 22 aprilie, de la ora 19.00, spectacolul „Cineva are să vină”,  dramă psihologică scrisă de Jon Fosse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2023, revine pe scena Hanului Gabroveni. Spectacolul regizat de Chris Simion-Mercurian explorează subtilitățile comunicării și ale relațiilor interumane și îi are în distribuție pe Ofelia Popii, actrița distinsă de trei ori cu Premiul UNITER, și pe Ciprian Scurtea, actor al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.

 

Producția independentă „RESPIRO – Vacanță pe acoperiș” prezintă, vineri, 26 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Mare – ARCUB, un subiect actual în societatea contemporană: violența domestică și efectele devastatoare ale acesteia asupra femeii. Spectacolul regizat de Corina Dragomir (care a obținut premiul pentru Cea mai bună regie pentru această producție în cadrul celei de-a VIII-a ediții a competiției Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B) este o adaptare a celei mai bune piese românești a anului 2018, „Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu. Plasat într-un decor minimalist, compus din pânze albe, pe care se proiectează amintiri dintr-o viață anterioară, spectacolul este prezentat publicului de Ada Navrot (premiul pentru Cea mai bună actriță pentru rolul Sonia – a VIII-a ediție a competiției Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B), Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache și Cătălina Nichitin. Povestea prezentată pe scena ARCUB este o comedie dulce-amară despre trei personaje feminine hotărâte să se confrunte cu provocările unui nou început, pe un acoperiș.

 

Stagiunea ARCUB Jazz Live continuă să poarte publicul iubitor de muzică pe acorduri de jazz în concertul Changing Times, susținut de Sorin Zlat Trio pe scena Sălii Mari a Hanului Gabroveni, miercuri, 24 aprilie, de la ora 19.00. Pianistul Sorin Zlat, alături de Adrian Flautistu (contrabas) și Iulian Nicolau (tobe), aduce o nouă perspectivă asupra muzicii jazz, conectând tradiția jazzului cu influențe moderne și contemporane. Cei trei bine-cunoscuți artiști vor prezenta publicului compoziții și orchestrații originale ce traversează granițele dintre cool jazz, post-bop, latin, avant-garde, funk și neo-soul.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

PROGRAM EVENIMENTE ARCUB – HANUL GABROVENI ÎN LUNA APRILIE

 

11 APRILIE – 22 MAI | ONLINE

Program de training „Transformarea meseriilor culturale”

Modul I „Politici culturale și lifestyle”:

l  Transformarea politicilor culturale – Corina Șuteu

l  „Cultură și tehnologie” și „Corporațiile și cultura” – Mihail-Valentin Cernea și Radu Uszkai

l  Politici culturale și provocări liberale – Frédéric Martel

l  Transformarea diplomației culturale – Joachim Umlauf

l  Participarea și accesul consumatorului la cultură, schimbarea paradigmei – Lluís Bonet

l  Noi competențe într-un peisaj cultural care evoluează rapid – Lluís Bonet

l  Mediere culturală – Corina Bucea

l  Cultură și drepturile omului – Mary Ann DeVlieg

l  Cuvântul scris și social media – Andrei Crăciun

l  Cultură și PR – Mirela Nagâț

l  Design și modă – Maurice Munteanu

l  Cultura influencerilor – Marius Chivu

l  Provocările organizării marilor evenimente culturale – Cristian Neagoe și Codruța Vulcu

l  „Stardom” – Monica Bîrlădeanu

 

Înscrierile pentru primul modul se pot face până la 3 aprilie prin completarea formularului disponibil online. Mai multe informații despre program sunt disponibile pe pagina dedicată de pe site-ul ARCUB.

 

LUNI, 22 APRILIE | ORA 19.00 | SALA MARE – ARCUB

CINEVA ARE SĂ VINĂ de Jon Fosse

Traducere: Carmen Vioreanu

Regia: Chris Simion-Mercurian

Scenografia: Sabina și Bianca Veșteman

Coregrafia: Ioana Macarie

Cu: Ofelia Popii, Ciprian Scurtea

Durata spectacolului: 1 oră și 15 minute (fără pauză)

 

 

VINERI, 26 APRILIE | ORA 19.00 | SALA MARE – ARCUB

RESPIRO – Vacanță pe acoperiș, adaptare după „Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu

Regia: Corina Dragomir

Scenografia: Ileana Zirra

Cu: Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache, Cătălina Nichitin

Durata spectacolului: 1 oră și 50 minute (fără pauză)

 

 

 

MIERCURI, 24 APRILIE | ORA 19.00 | SALA MARE – ARCUB

Concert ARCUB Jazz Live: Sorin Zlat Trio – Changing Times

Sorin Zlat (pian)

Adrian Flautistu (contrabas)

Iulian Nicolau (tobe)

 

 

 

×