x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Alice Munro, marea câştigătoare

Alice Munro, marea câştigătoare

28 Mai 2009   •   00:00

Scriitoarea canadiană Alice Munro, autoare de nuvele, a fost distinsă cu Man Booker International Prize, prestigios premiu literar în valoare de 96.000 de dolari, informează Mediafax citând Reuters.



În vârstă de 77 de ani, Alice Munro a devenit a treia persoană care câştigă acest premiu, ce se acordă o dată la doi ani şi care este considerat versiunea internaţională a celui mai prestigios premiu literar britanic - Man Booker Prize.

"Sunt foarte uimită, dar şi extrem de încântată", a declarat Munro, una dintre cele mai cunoscute scriitoare din Canada, graţie nuvelelor sale. Ea a fost preferată de juriu unor autori prestigioşi de pe lista de nominalizări, precum V. S. Naipaul, Peter Carey şi Mario Vargas Llosa. Membrii juriului au declarat că nuvelele scrise de Alice Munro sunt marcate de "profunzime, înţelepciune şi precizie".

CONTRACANDIDAŢI
În acest an, preşedintele juriului a fost scriitoarea americană Jane Smiley, câştigătoare a premiului Pulitzer în 1992. Cei 14 finalişti din acest an au provenit din 12 ţări diferite. Scriitorul peruvian Mario Vargas Llosa, autorul britanic V. S. Naipaul, laureatul din 2001 al premiului Nobel pentru literatură, şi australianul Peter Carey, câştigător a două premii Booker, s-au numărat printre finaliştii Man Booker International Prize.

Man Booker International Prize se acordă unui autor în viaţă, care a publicat lucrări de ficţiune în limba engleză. Spre deosebire de Man Booker Prize, care se acordă unei singure opere literare, versiunea internaţională a acestui premiu onorează întreaga creaţie a unui autor.

×
Subiecte în articol: arte