x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Alina Cojocaru, imponderabila

Alina Cojocaru, imponderabila

09 Sep 2004   •   00:00

Eveniment: Festivalul Artelor. Locatie: Sala Palatului. Balet: Lacul Lebedelor. Prim solista: Alina Cojocaru. Explicabile. Inexplicabil: sentimentul de… perfectiune pe care ti-l induce ea.

CLAUDIA DABOVEANU

Alina Cojocaru a fost, in "Lacul Lebedelor", Odette-Odile. O aparitie feerica. Un abur unduindu-se pe acordurile muzicii lui Ceaikovski.

IMPONDERABILA. Desi are cam aceeasi greutate ca si fetele din corpul de balet al Operei Romane, Alina Cojocaru cantareste pe scena cateva zeci de kilograme mai putin. O simti, o vezi, dar n-o auzi. Pentru ca ea pluteste si nu atinge pamantul. Asta e senzatia. Cine a fost la Sala Palatului, in seara zilei de 7 septembrie, la "Lacul Lebedelor", stie de ce. Prim-balerina la Royal Ballet din Londra, Alina Cojocaru spune ca "Lacul Lebedelor" este un balet la care mai e ceva de adaugat tot timpul. N-ai zice, daca o vezi, pentru ca miscarile ei ating uneori perfectiunea. Recunoaste deschis ca, daca s-ar fi pregatit in Romania, azi n-ar fi fost ceea ce e, adica o stea a baletului. Despre aceasta din urma afirmatie nu comenteaza. Spune ca ziarele si critica iti pun un nume. Ea, personal, e multumita daca la sfarsitul spectacolului l-a facut pe spectator sa "citeasca povestea" pe care ea a spus-o pe scena si daca i-a atins inima. Atat.

SINCERA. "Nu stiu cand a inceput cariera mea, nici nu mi-am dat seama. Cand am ajuns in gari, fiecare tren era acolo. N-a trebuit s-astept. Cel mai mare sacrificiu? Ca am crescut departe de parinti", declara Alina. O fata de 23 de ani, care de la 9 ani studiaza prin strainatate: 7 ani la Kiev, apoi la Lausanne si la Londra. Dupa rolul de debut din "Don Quijote", au venit cele din "Romeo si Julieta", "Evgheni Oneghin", "Lacul Lebedelor", "Mayerling" si, acum doi ani, "Giselle", cu care a fost prezenta la Festivalul "George Enescu".

Alina pare desprinsa din povesti. Frumoasa si modesta ca fata mosului. Iata o mostra. "Se vede foarte usor daca cineva are ceva de la Dumnezeu. Eu am avut noroc ca profesorii mei nu mi-au impus vreodata ceva, m-au ghidat doar. Iar cel mai bun profesor mi-a fost viata.

×
Subiecte în articol: arte alin