x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Alonzo King şi Lines Ballet San Francisco, la Bucureşti şi Chişinău

Alonzo King şi Lines Ballet San Francisco, la Bucureşti şi Chişinău

de Maria Sârbu    |    17 Mai 2012   •   16:00
Alonzo King şi Lines Ballet San Francisco, la Bucureşti şi Chişinău

Multi iubitori ai dansului vor fi rasfatati, in cadrul evenimentului cultural "Intalnirile JTI' ajuns in acest an la a XIII-a editie, cu o creatie la care doar visau, una a coregrafului afro-american Alonzo King si a companiei Lines Ballet San Francisco. Spectacolul, compus din doua momente coregrafice, "Dust and Light' si "Rasa', va avea o singura reprezentatie la Bucuresti: 17 noiembrie, pe scena Teatrului National din Bucuresti. Dar acest fenomen numit "Intalnirile JTI', care are loc anual in organizarea JTI Romania, se extinde la Chisinau.

Astfel spectacolul companiei Lines Ballet San Francisco va ajunge in Basarabia, fiind programat la 14 noiembrie, pe scena Teatrului de Opera si Balet. Organizatorul frumosului eveniment isi manifesta intentia ca "Intalnirile JTI' sa devina "si pentru publicul din Republica Moldova un reper cultural de traditie, care sa fie asteptat an de an cu nerabdare'. Biletele pot fi cumparate in reteaua Eventim - magazinele Vodafone, Germanos, Orange, Domo, librariile Humanitas si Carturesti, Sala Palatului si pe online pe eventim.ro.

Alonzo King reuseste sa aduca pe scena prin coregrafia creata pentru "Dust and Light' intimitatea emotionala a dansului. Potrivit publicatiei Il Sole 24 ore "Spectatorul este in extaz si ramane uimit de virtuozitatea dansatorilor'. La asta contribuie si variatiunile baroce ale muzicii lui Arcangelo Corelli sau odele sacre ale lui Francis Poulenc.

Al doilea moment coregrafic - "Rasa' este creat pe muzica lui Zakir Hussain si reprezinta "un apel la suflul spiritului si, in acelasi timp, un fel de a asculta raspunsul spiritului', dupa cum ne spun organizatorii, care citeaza San Francisco Chronicle: "...adevarata virtuozitate a dansatorilor sta in dezvaluirea sufletelor si aici se regaseste adevarata arta a lui King'.

Coregraful Alonzo King conduce compania de dans contemporan Lines Ballet San Francisco din 1982. Pentru ceea ce a facut in San Francisco, primarul orasului i-a oferit in 2008 distinctia "Mayor’s Art Award', numindu-l "Tezaur al orasului San Francisco'. Artistul a creat coregrafii pentru companii celebre, precum Bejart Ballet, Alvin Ailey sau Les Ballets de Monte Carlo.

Evenimentul cultural "Intalnirile JTI' a fost lansat in Romania in anul 2000, cu celebra companie Bejart Ballet Lausanne. Au urmat pe rand Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theatre, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant, Gigi Caciuleanu si Baletul National din Chile. Au mai fost oaspeti ai "Intalnirilor' dirijorul Seiji Ozawa, Filarmonica "George Enescu', pianistii Dmitri Alexeev si Valentin Gheorghiu.

×