x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Arta pe suport electronic

Arta pe suport electronic

06 Oct 2004   •   00:00

Internetul e atotputernic. De altfel, e si foarte prolific. Nici nu ne imaginam in cat de multe domenii se manifesta astazi. Etapa postei electronice e de mult depasita. A afirma ca Internetul e bun doar de "chat-uit" e o greseala pentru ca iata abordeaza si subiecte "rafinate", adresandu-se iubitorilor de arta.

MIRUNA MIHALCEA

Dominatia tehnologiei moderne nu justifica sub nici o forma indepartarea de valorile traditionale de arta, de picturi, de sculpturi, de gravura si, de ce nu, de carte. Venirea la putere a Internetului n-a subjugat expozitiile de arta si nici n-a zadarnicit pasiunea colectionarilor de obiecte de arta sau a iubitorilor de frumos.

MOTIVATIE. E simplu. Astazi, timpul a devenit inamicul numarul unu al tuturor. Inainte ca banii s-apuce sa-si spuna si ei cuvantul, el e primul care omoara pasiuni si hobby-uri. Cine gasea pana la un moment dat o deosebita placere in a colinda galerii de arta, targuri si expozitii s-a vazut nevoit sa renunte cu regret la astfel de indeletniciri din simplul motiv ca profesia e mult prea solicitanta. Inventivi si cu metoda de lucru la-ndemana, artistii si organizatorii de evenimente culturale au realizat ca singura varianta ca lucrarile sa nu treaca neobservate este promovarea lor cu ajutorul Internetului. Mai mult, optiunea in discutie are darul de-a ochi mai multi iepuri dintr-o lovitura. De exemplu, expunerea larga la public pe care o asigura Internetul ofera sansa unui artist care-si expune colectia in Marea Britanie sa fie admirat de iubitorii de arta din toata lumea si sa vanda peste granita fara sa-l coste prea mult.

SOLUTIE. Din pacate, Romania este una dintre tarile care nu se apleaca prea mult asupra promovarii artistilor autohtoni. Aceasta, combinata cu posibilitatile financiare precare ale celor ce se dedica activitatilor artistice, ii condamna la cea mai cumplita soarta: anonimatul. In atare situatie, expozitiile de arta electronice sunt solutia ideala! Nu numai ca dintr-o data artistilor li se ofera sansa de a-si expune lucrarile, dar, cu un pic de noroc, pot fi remarcati de profesionisti din strainatate care sa-si doreasca sa lucreze cu ei. Pe de alta parte, iubitorii de arta deja obisnuiti cu metoda pe care o pune la dispozitie Internetul pot face comenzi online. La adresa www.gallerya.ro exista un dictionar al artistilor din Romania care prezinta lucrarile si biografiile lor. El reuneste in paginile sale toti artistii de nationalitate romana care au trait sau traiesc in Romania, precum si pe cei de alta nationalitate care lucreaza in tara noastra.

OFERTA. Ce ne ofera site-urile? De toate. Pentru toti cei interesati. Si in toate domeniile care fac atingere la conceptul de arta. Iata spre exemplu ce puteti gasi pe site-ul www.antichitati.ro: arta romaneasca si straina, numismatica, mobilier, tablouri, portelanuri si sticla, ceasuri, obiecte din bronz, fildes, marmura si teracota, cutii muzicale si icoane. Site-ul www. show.ro e ideal pentru admiratorii operei lui Brancusi si pentru firile nostalgice care si-ar dori sa vada Bucurestiul de acum cateva secole, in picturi, desene si vederi reproduse dupa lucrari mostenite. Iar in ce-i priveste pe fanii artistilor consacrati, ca Picasso, Monet, Dali, Van Gogh si asa mai departe n-au decat sa acceseze site-ul www.art.com. Vor gasi atat lucrarile artistilor preferati, cat si o serie de informatii privind viata si opera lor. Admiratorii lui Leonardo da Vinci au un intreg site la dispozitie pentru a se documenta: www.metmuseum.org. In sfarsit, aflati ca adresa www.onlinegallery.ro pune la dispozitie un volum diversificat de informatii privind muzeele din Bucuresti, colectii, expozitii, galerii, carti si edituri, teatre, balet, muzica si, nu in ultimul rand, fotografie.

SITE-URI

Pentru cei care nu s-au imprietenit cu Internetul, sunt impatimiti colectionari de arta, iar activitatea pe care o desfasoara ii tintuieste in scaun mai mult de opt ore pe zi, faptul ca exista o lunga lista de site-uri dedicate lor ar putea reprezenta o adevarata surpriza. Ne-am intrebat daca netul vine si in ajutorul culturii. La o singura cautare, am gasit nu mai putin de 30 de adrese ale unor galerii de arta electronice. Cei interesati le pot gasi la www.toplinks.ro. Iata cateva dintre ele: www.metmuseum.org, www. podgallery.com, www.totallyessential.com, www.gallerya.ro, www.art-connection. com, www.agora-gallery.ro, www.onlinegallery.ro, www.911gallery.com, www.show.ro, www.davearchambault.com, www.antichitati.ro, www.esco-art.com.
×
Subiecte în articol: arte artă