x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Banksy prezintă două dintre lucrările sale realizate special pentru Jocurile Olimpice

Banksy prezintă două dintre lucrările sale realizate special pentru Jocurile Olimpice

24 Iul 2012   •   12:47
Banksy prezintă două dintre lucrările sale realizate special pentru Jocurile Olimpice

Celebrul street artist Banksy a postat, pe site-ul personal, doua lucrari dedicate Jocurilor Olimpice de la Londra, care incep vineri, informeaza Mediafax, care citeaza BBC.

El se alatura, astfel, mai multor artisti de strada care au creat lucrari dedicate evenimentului. Acestia se plang insa ca unele dintre operele lor din anumite zone ale Londrei sunt sterse sau acoperite cu vopsea.

In partea de est a Londrei se afla majoritatea acestor lucrari de street art, pe care vizitatorii sau locuitorii capitalei Marii Britanii se opresc sa le admire si sa le fotografieze cu telefonul mobil.

Street-art-ul de pe Brick Lane este neatins, dar este unul dintre putinele locuri unde se intampla astfel. Potrivit artistilor, desi timp de ani de zile zidurile Londrei nu au fost ingrijite, acum, multe dintre ele sunt spalate, pentru a sterge desenele. Potrivit autoritatilor, nu a existat nicio cerere speciala ca graffiti-urile sa fie sterse, dar zidurile sunt spalate daca exista plangeri ca ar fi fost desenate sau murdarite. Cu toate acestea, un jurnalist al revistei Very Nearly Almost, care scrie despre street art, a declarat: "Aceasta atitudine face parte dintr-o serie mai larga de probleme. Consiliile locale proclama zero toleranta in ceea ce priveste graffiti-ul, considerand aceasta forma de arta vandalism si in acelasi timp protejeaza operele lui Banksy".

Pe de alta parte, Helen Bingham, manager de campanie pentru Keep Britain Tidy a declarat: "Este o diferenta intre desenele de prost gust si arta pe care o fac artisti precum Banksy". Luni, Banksy a publicat pe site-ul propriu o fotografie cu un stencil pe tema Jocurilor Olimpice pe care l-a realizat pe o cladire, dar locul efectiv nu a fost divulgat.

Banksy, un reprezentant al curentul street art, este renumit pentru faptul ca isi tachineaza publicul, se joaca cu autoritatea, iar lucrarile sale sunt extrem de originale, facandu-i pe privitori sa vada lucrurile intr-o cu totul alta lumina.

In 2009, el si-a instalat 100 de opere in muzeul de arta din Bristol chiar in fata oficialilor prezenti la un vernisaj. In trecut, Banksy a reusit sa introduca pe ascuns in incinta Disneyland o statuie in marime naturala ce reprezenta un detinut de la Guantanamo.

Bansky este autorul a inca unui desen devenit celebru, pictat in pasajul din Marble Arch, un monument istoric din marmura alba de Carrara, amplasat in Hyde Park. Acest desen nu a fost sters, deoarece municipalitatea intentioneaza sa modernizeze intreaga zona.

O panza in ulei pictata de Bansky, intitulata "Tesco Value Tomato Soup", a fost vanduta, in 2008, pentru suma de 145.000 de euro, la o licitatie organizata de casa Bonhams.

×
Subiecte în articol: artă jocurile olimpice street art banksy