x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Boemă cu Alexander McQueen

Boemă cu Alexander McQueen

de Rodica Mandache    |    21 Iul 2012   •   16:41
Boemă cu Alexander McQueen

In februarie s-a implinit un an de cand Alexander McQueen s-a sinucis.
Sunt disparitii care te fac pe tine cel ce locuiesti pe pamant in acesti ani sa simti ca e o pierdere ingrozitoare desi nu l-ai cunoscut si nu ai decat un fular cu semnatura lui. A fost CINEVA. A fost un creator, un artist al acestei perioade de viata "tulbure, acra si lipsita de credinta" cu bune si rele. A fost recunoscut si de cei care-l invidiau si chiar aveau idiosincrazii, si daca-n moda n-ar fi ele atunci unde? Galiano, disgnerul plin de ticneli, Galiano, designerul cel mai stilat, cel atat de mediatizat, l-a numit "cel mai incantator si mai original designer". A fost un vizionar! A fost un fantast.

In viata a fost iubitor, emotionant, dar si insuportabil mai ales cand demonii ce-l stapaneau se revarsau cu toata furia. Cred ca se temea de siguranta, de lucruri asezate, nemiscate. A fost un om profund nefericit, desi a cunoscut gloria de foarte tanar. S-a spus despre el ca a revolutionat moda si tot salbaticul Galiano a spus "amprenta lui de UNIC nu va fi uitata niciodata".

Naomi Campbell (care a realizat chiar un eveniment pentru Alexander McQueen), Hellena Christensen, Cate Blanchett si prietena lui Sarah Jessica-Parker s-au bucurat sa-i poarte uluitoarele creatii. Naomi a spus la moartea lui ca "Talentul sau care nu avea granite era o sursa de inspiratie pentru cei ce l-au cunoscut". Toti creatorii de moda marcheaza EPOCA in care traiesc, dar unii dintre ei marcheaza ISTORIA.
A trait grabit, a esentializat anii lui tineri. A fost glorios, inteles si iubit pe parcursul vietii lui. Facea tot ce dorea. Si totusi A FOST UN OM PROFUND NEFERICIT, VESNIC NEFERICIT.

Unori creatiile lui mi se pareau ca lucrau in satira, dar poate ca exagerez – cu siguranta toata lumea e de acord ca aveau UMOR. Creatiile lui erau o atitudine in aceasta lume unde nimeni nu-si gaseste locul. Era un artist TRIST Alexander McQueen. Si-a iubit mama mult, ca noi toti si inca ceva dependenta pe deasupra. Cand mama a murit n-a mai asteptat sa mearga la inmormantarea ei, s-a sinucis si a plecat s-o intalneasca in alta lume.

Moartea a venit pe neasteptate peste acest ciudat designer, caci muncise si pregatise o linie noua, extravaganta. Expozitia de la New York a avut un efect aproape hipnotic si toti oamenii grasi, copiii, oamenii batrani au vizitat-o. Moda nu e pentru o elita ridicola si nici pentru cei "ce alta treaba nu au". Moda este proiectia unui vis al nostru al tuturor. Toti ne visam manechine in "noaptea de sanziene". Acest Alexander McQueen a facut foarte mult pentru armonia lumii, pentru o restituire de frumusete.

Eclectic, subversiv, fantast, adolescentin, pretios, demonic, socant, picant, candid, teribil – si asa mai departe. S-au scris atatea epitete despre el! Dar el a fost indragostit de moda. Din stare latenta, din burta mamii. Cand era foarte foarte tanar la Anderson and Sheppard in atelierul lui intrau pentru a fi imbracati Gorbaciov si printul Charles. Avea 16 ani. La 20 de ani e in Italia. La 34 de ani se duce din nou la Londra si-si fabrica prima colectie – la absolvirea scolii de design – a avut un succes fulminant. A fost talentat. Genial.

×