Poetul Laurian Stănchescu va organiza în luna mai Marşul Cultural "Constantin Brancuşi” de la Craiova până la Paris pe jos, refăcând astfel drumul sculptorului între anii 1903-1904. Marşul al cărui scop este aducerea osemintelor lui Brâncuşi acasă are ca punct de plecare casa muzeu de la Hobiţa, unde va fi oficiată o slujbă de pomenire în memoria marelui artist, continuând cu Craiova, Drobeta Turnu Severin, Caransebeş, Timişoara, Arad, Szeged, Budapesta, Viena, Munchen, Zurich, Basel, Paris. Totodată Stănchescu a propus ca în bisericile româneşti din oraşele de pe traseul marşului să aibă loc o slujbă în memoria lui Constantin Brâncuşi, iar steagul României să însoţească întreaga caravană pe tot drumul său.
"Vrem să aducem un suflu nou. Este un nou curent pe care dorim să-l deschidem acum, acela de a completa şi proteja patrimoniul pierdut. Este unul dintre obiectivele Fundaţiei Eco-Civica şi a Platformei pentru Bucureşti. (...) Noi sperăm să trezim acest sentiment de recuperare a patrimoniului şi de protejare, care va aduce şi foarte multe avantaje materiale României. Vrem să creăm la Târgu-Jiu un brand Brâncuşi, care să învingă brandul Dracula - ce nu aparţine poporului român şi despre care credem că nu face cinste României.”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Dan Trifu, vicepreşedintele Eco-Civica, ONG care îl susţine pe Stănchescu în demersul lui.
În martie 1957, Constantin Brâncuşi îl cheamă la Paris pe arhiepiscopul Teofil, preot la Biserica Ortodoxă, se spovedeşte şi se împărtaşeşte, apoi îi mărturiseşte că moare "cu inima tristă" pentru că nu se poate întoarce în ţara sa. Rămăşiţele sculptorului român zac şi acum în pământ francez, în cimitirul Montparnasse. În 2011 se împlinesc 135 de ani de la naşterea artistului român. E timpul să demonstrăm Franţei că-l vrem pe Brâncuşi în ţara noastră. Şi să ne demonstrăm nouă că putem face asta.