x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Bucuria sufletului - Alina si Johan, pe scena TNB

Bucuria sufletului - Alina si Johan, pe scena TNB

de Claudia Daboveanu    |    23 Ian 2007   •   00:00
Bucuria sufletului - Alina si Johan, pe scena TNB

Asta seara, de la ora 19:00, Sala Mare a TNB este gazda unui eveniment demult asteptat: Gala Alina Cojocaru. Marea noastra artista, actualmente prim-balerina a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, va evolua alaturi de nu mai putin celebrul sau partener, Johan Kobborg.

Emotii in pas de dans. Asta seara, de la ora 19:00, Sala Mare a TNB este gazda unui eveniment demult asteptat: Gala Alina Cojocaru. Marea noastra artista, actualmente prim-balerina a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, va evolua alaturi de nu mai putin celebrul sau partener, Johan Kobborg.

Si maine seara, de la aceeasi ora, in acelasi loc, frumoasa poveste se repeta. Pe langa cei doi balerini, pe scena Nationalului vor evolua, in deschidere, cei mai buni elevi ai liceului bucurestean "Florin Capsali", care vor dansa pe muzica din "Valsul florilor". Isi mai dau concursul balerini ai Operei Regale Britanice si ai Operei Regale Daneze.

SCHIMBARE. Repertoriul este cu totul deosebit. Dupa ce, la 7 decembrie 2005, ne-au incantat cu evolutia lor din baletul "Don Quijote", la Sala Palatului, cei doi au ales sa schimbe directia. In sensul ca, la Sala Palatului neincapand decorul pentru spectacolul "Lectia", dupa piesa lui Eugene Ionesco, reprezentatiile s-au mutat la Sala Mare a TNB. "Lectia" este show-ul pe care Alina a tinut neaparat sa-l prezinte romanilor, si pentru ca a repurtat un imens succes la Londra, dar si pentru ca ideea lui Ionesco, transpusa in arta dansului, inseamna modernitate, imaginatie si inedit. Spectacolul va avea si momente clasice - pentru care, de cand se afla-n Romania, Alina s-a pregatit cu coregraful Mihai Babuska - printre care interpretari ale unor arii din "Frumoasa din padurea adormita", "Lacul lebedelor" etc.

REGAL. Gala Alina Cojocaru este un cadou pe care celebra balerina impreuna cu organizatorul spectacolelor, Pepino Popescu, ni-l ofera. Alina a insistat ca acest dublu eveniment sa aiba loc si n-a precupetit nici un efort - fizic si financiar - ca totul sa fie posibil. Pe de alta parte, organizatorii continua seria de spectacole de cea mai buna calitate: Alina Cojocaru urmeaza dupa recitalul extraordinar sustinut de Maestrul Gheorghe Zamfir, la sfarsitul anului trecut.
Renastere
"In dansul contemporan, limitele sunt extrem de flexibile. Uneori, limitele nu exista. Pentru mine si Johan, baletul modern reprezinta o experienta de neuitat. E ceva cu totul nou, ca o renastere. Vom interpreta, printre altele, extrase din baletul creat de unul dintre cei mai mari dansatori si coreografi contemporani, Wayne McGregor"
  • Alina Cojocaru, balerina
  • In top
    Nascuta in 1981, Alina Cojocaru a plecat din Romania pe cand avea zece ani, pentru a urma cursurile Scolii de Balet din Kiev. In 1997 a studiat la Londra, dupa castigarea bursei Premiului Lausanne. Intoarsa in Ucraina, a preferat pozitia de prim-solista a Baletului din Kiev in defavoarea ofertei londoneze de a face parte din ansamblu. Totusi, in 1999, a plecat in Marea Britanie si a dansat in ansamblu. Apoi s-a ivit sansa de a dansa "Giselle". In 2004 a fost desemnata cea mai buna balerina a anului la Gala Premiilor Nijinski.

    ×
    Subiecte în articol: arte alin