x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Călătorii muzicale cu jazz şi blues

Călătorii muzicale cu jazz şi blues

de Daniela Titire    |    09 Mai 2009   •   00:00
Călătorii muzicale cu jazz şi blues
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

EUROPAfest, cel mai mare festival dedicat muzicii de jazz, blues şi pop din România, şi-a deschis porţile joi seară la Sala Auditorium din Bucureşti.



"Muzica răscoleşte toate sentimentele şi, ca şi după o furtună, sufletul, liniştindu-se, devine mai bun, mai îngăduitor, mai nobil", spunea Vasile Conta. Aşa s-a întâmplat joi seară la deschiderea EUROPAfest, când ascultătorii s-au lăsat purtaţi pe aripile muzicii. Acorduri de jazz sau blues le-au răscolit sentimentele, au dăruit vibraţie pe înţelesul fiecărei inimi. "Natura voieşte ca omul să-şi cânte plăcerile şi suferinţele. Prin cântecele sale, el îşi zugrăveşte gândul, năravurile, faptele, într-un cuvânt toată fiinţa sa. Cântecul este o răsfrângere a sufletului său", sublinia şi Constantin Negruzzi. Şi, într-adevăr, artiştii au zugrăvit gânduri şi fapte şi şi-au deschis sufletele prin intermediul aritmeticii sunetelor. Trupa Stelzhamma din Austria a deschis festivalul cu o interpretare modernă a muzicii tradiţionale austriece, cântată într-un ritm alert şi uşor sacadat. Prin acorduri neobişnuite de tubă şi saxofon, muzica lor a fost ca o piesă de teatru cu inedite momente de ironie şi umor.

MĂIESTRIE

A urmat apoi Trio Elf din Germania, numele lor fiind asociat în Germania cu definiţia unui nou stil de muzică, o idee simplă, dar inovatoare, intitulată cel mai sugestiv "acoustic club music". Ei au reuşit prin îmbinarea sensibilităţii romantice a pianului cu fulgerele sonore ale tobelor, stilizate de acorduri de bas, să cucerească auditoriul cu piesa "746".

Sorin Teodor Iancu a încântat publicul cu o interpretare de excepţie a piesei "vals" de Frédéric Chopin şi "Imagine poetică" de Edward Grieg. Gabriel Croitoru & Simina Croitoru, acompaniaţi la pian de Clementina Ciucu, au cântat "Jota Navarra pentru două viori" de Pablo de Sarasate. Constantin Şerban din Franţa a interpretat, acompaniat la pian de Verona Maier, "Introduction and Rondo Capricioso" de Camille Saint-Saëns. Wayne Brown din Marea Britanie a delectat publicul meloman cu piesa "Remember jazz". Ritmurile austriece ale celor de la Stelzhamma cu piesa "Worldwide landsleut" au încheiat seara dedicată Zilei Europei.

Festivalul Internaţional EUROPAfest aduce la Bucureşti în perioada 7-13 mai pe cei mai valoroşi şi talentaţi muzicieni din Europa, dar şi din România. Organizatorii îşi doresc să aducă în sălile de concerte un public deschis la nou, care apreciază muzica bună, curios să descopere cum sună jazz-ul, blues-ul şi muzica pop şi pe alte meridiane. Festivalul va continua astfel: Bucharest International Jazz Competition 8-11 mai, ora  19:00 la Sala Auditorium; Caffe Festival 8-11 mai, ora 20:30, Hard Rock Café; Jeunesses International Music Competition 8-13 mai, manifestare care se va desfăşura la Rin Grand Hotel - Sala Berlin, şi Gala EUROPAfest care va avea loc la 13 mai, ora 20:00, la Sala Auditorium. Organizatorii încurajează apropierea tinerilor de aceste genuri muzicale oferind intrarea liberă studenţilor în limita locurilor disponibile.

×
Subiecte în articol: arte