x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cartea de sambata / Inevitabila Romanie

Cartea de sambata / Inevitabila Romanie

de Mihaela Suciu    |    25 Feb 2006   •   00:00
Cartea de sambata / Inevitabila Romanie

"French Coca-Cola", al patrulea roman al Claudiei Golea, aparut la Editura Polirom, este povestea simpla, fara ostentatie, fara pretentii moralizatoare a comunismului romanesc.

"French Coca-Cola" (foto), al patrulea roman al Claudiei Golea, aparut la Editura Polirom, este povestea simpla, fara ostentatie, fara pretentii moralizatoare a comunismului romanesc.
Este povestea pe care poate unii dintre noi au uitat-o, au pus-o intre paranteze sau o privesc cu inversunare. Aici, nici vorba de patima. Descoperim penibilul sau duritatea sistemului totalitar o data cu personajul central, Claudia.

OSANALE. O copilarie petrecuta in Republica Centrafricana, unde tatal sau Gigi Golea este numit ambasadorul Romaniei, este un prim contact cu ecourile comunismului romanesc aflat la mii de kilometri distanta de peisajul exotic. Micuta Claudia trebuie sa participe la mici sedinte de corijare a vocabularului "capitalist-vulgar", care contine cuvinte nemaiauzite ca "porno", sau sa intoneze cu gratie imnuri in fata cuplului Ceausescu, venit intr-o vizita scurta in zona. Copilul, indoctrinat cu poezii patriotice, le gadila celor doi orgoliul, chiar daca introduce in imnuri si cateva versuri budhiste. Ignoranta "fiului iubit" se dovedeste salvatoare. Ca e Budha sau el nu conteaza, daca e vorba de osanale! Ambasada Romaniei la Paris este urmatoarea si ultima destinatie oficiala a familiei Golea.

REPRIMARE. Un eveniment "politically incorrect" cauzat de odraslele diplomatilor romani - gasirea unor schelete in subsolurile ambasadei - il arunca pe Gigi Golea si familia inapoi in Bucurestiul cenusiu al anilor ’70-’80 si in dizgratie. Pentru Claudia, devenita adolescenta, adaptarea la primitivismul structurii comuniste, dupa experienta unui Occident psihedelic, este imposibila. Pana la Revolutie va ramane mereu cu un sentiment predominant: disperarea. Si nu degeaba, caci fostul diplomat Golea va cunoaste pe propria piele regimul pe care l-a servit. Ajunge sa locuiasca in centrul Capitalei, in inchisorile Militiei, care se intindeau de la Eforie pana la Capsa. Zi de zi, in cei cativa metri patrati de carcera intunecoasa il acompaniaza urina si fecalele, pedepsele in covorul legat fedels de-a lungul trupului si plin de mictiuni, dar mai ales ura.

RAZBUNARE. Ura va izbucni in momentul caderii lui Ceausescu. Alaturi de fiica sa va reface simbolic un ritual antropofag - vor bea sangele Dictatorului preschimbat in vin. Claudia va lua drumul Occidentului, dar se va intoarce, deoarece acel Occident in care a crescut nu o mai doreste, pentru ca este emigranta si mai ales romanca. Singura solutie e Romania postrevolutionara, o tara debusolata, dar cu o bruma de libertate. Epica din "French Coca-Cola" dezvolta natural manifestul anarhist pe care autoarea l-a plasat in deschiderea povestii: "Iti introduc penisul meu lung si negru in gura, Romania".

×
Subiecte în articol: arte