x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Claudia Cardinale şi Florin Piersic, invitaţi de onoare la TIFF 2009

Claudia Cardinale şi Florin Piersic, invitaţi de onoare la TIFF 2009

24 Mai 2009   •   00:00
Claudia Cardinale şi Florin Piersic, invitaţi de onoare la TIFF 2009
Sursa foto: Francois Durand/Getty Images Europe

Actorii Claudia Cardinale şi Florin Piersic sunt invitaţii de onoare ai celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde vor primi premii pentru întreaga carieră, notează Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, astăzi, de organizatori, cei doi artişti vor fi omagiaţi la TIFF 2009 prin acordarea "premiului pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană" pentru Claudia Cardinale, respectiv cel pentru "întreaga carieră" lui Florin Piersic.

Decernarea distincţiilor va avea loc în cadrul galei de închidere TIFF, în data de 6 iunie, cei doi mari actori urmând să fie protagoniştii unui moment special pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca.

Claudia Cardinale, una dintre actriţele de renume ale cinematografiei italiene, s-a născut în Tunisia, la data de 15 aprilie 1939, într-o familie de sicilieni. În copilărie visa să devină exploratoare, iar în adolescenţă plănuia să se facă profesoară. Destinul a purtat-o, însă, într-o cu totul altă direcţie, încă de pe băncile liceului, când i s-a propus să joace într-un film documentar. În 1957, Claudia Cardinale câştigă concursul "cea mai frumoasă italiancă din Tunisia", concurs organizat de ambasada Italiei - distincţie care o amuză şi acum, actriţa nevorbind aproape deloc italiană pe atunci, prima ei limbă fiind franceza. Premiul respectiv s-a materializat într-o excursie la Veneţia, unde a intrat în atenţia industriei de film italiene.

De-a lungul anilor '60, Claudia Cardinale a fost prezentă pe genericul unor filme remarcabile ale cinematografului italian şi european: "Ghepardul" (rol care a propulsat-o rapid între actriţele de top ale Italiei) şi "Rocco şi fraţii săi", ambele în regia lui Luchino Visconti, "8½" (1963) al lui Federico Fellini, "Cartouche" (1962) al lui Philippe de Broca, sau "Once Upon a Time in the West" (1968), în regia lui Sergio Leone.

Filmografia ei cuprinde peste 150 de roluri în filme şi seriale de televiziune, actriţa nepărăsind platourile de filmare nici în prezent, menţinându-şi farmecul şi energia.

Claudia Cardinale se va întâlni la Cluj cu unul dintre cei mai îndrăgiţi şi carismatici actori români: Florin Piersic. Cu o carieră impresionantă atât în teatru, cât şi în film şi televiziune, cel de-al doilea invitat de onoare al TIFF 2009 a debutat în film în acelaşi an cu Claudia Cardinale - 1958, cu rolul din "Ciulinii Bărăganului".

Piersic şi-a cucerit notorietatea pe marele ecran cu rolul din "De-aş fi Harap Alb", rol pe care i l-a încredinţat Ion Popescu Gopo, alături de care mai lucrase la "S-a furat o bombă" şi "Paşi spre lună". Cei doi şi-au continuat colaborarea şi în anii '80 cu "Galax, omul păpuşă" şi "Rămăşagul".

Cu ocazia TIFF-ului din acest an, Florin Piersic se întoarce în oraşul natal, Cluj-Napoca, pe scena Teatrului Naţional "Lucian Blaga".

Gala de închidere a celei de-a opta ediţii TIFF va găzdui un moment unic în care doi dintre cei mai iubiţi actori de film din România şi Italia, Florin Piersic şi Claudia Cardinale, vor fi celebraţi prin acordarea premiilor TIFF.

×
Subiecte în articol: arte piersic tiff cardinale