x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Colecţie de copilării.

Colecţie de copilării.

de Carmen Anghel-Dobre    |    01 Iun 2011   •   14:35
Colecţie de copilării.

Animale, arme, automobile, figurine, jucarii electronice, jucarii muzicale, jucarii traditionale, papusi, roboti, trenulete-tramvaie, rachete si nave spatiale, biciclete, triciclete... Pasiunea pentru jucarii naste expozitii.

Muzeul National de Istorie a Romaniei si Asociatia Muzeul Jucariilor au organizat cu bucurie expozitia de jucarii de colectie si istorice cu titlul “Colectie de copilarii'. Vernisajul a avut loc astazi, la sediul muzeului din Calea Victoriei numarul 12, Bucuresti.

Expozitia, care poate fi vizitata pana pe 19 iunie, este dedicata copiilor, adresandu-se in acelasi timp tuturor, indiferent de varsta. Curiosii vor avea ocazia sa-si regaseasca in vitrine jucariile preferate din copilarie si sa le descopere pe cele ale parintilor si bunicilor.

In expunere se regasesc jucarii din anii ’20 pana in anii ’90, peste 400 de piese apartinand Asociatiei Muzeul Jucariilor.

Din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei sunt expuse jocuri si jucarii istorice( o zornaitoare din ceramica de acum 500 de ani, de exemplu), papusi si marionete primite de cuplul Ceausescu cu ocazia vizitelor oficiale precum si fotografii si carti postale infatisandu-i pe Principesa Ileana si Printul Mihai la varste fragede alaturi de jucariile preferate.

Asociatia “Muzeul Jucariilor' a fost creata la initiativa unui grup de entuziasti iubitori si pastratori ai propriilor jucarii care, pe parcursul a patru decenii, au strans si au colectionat nenumarate jucarii apartinand diferitelor generatii. Presedintele asociatiei, inginerul Dumitru Cristian, detinatorul unei colectii impresionante de jucarii, cu sprijinul unor colectionari din tara, a infiintat un muzeu virtual al jucariilor in care fiecare “pastrator' al unui prieten drag al copilariei este invitat sa-l expuna alaturi de o mica poveste. Colectia cuprinde un numar impresionant de jucarii in jur de 10 000 de piese, organizate pe categorii precum jucarii romanesti, jucarii straine si machete actuale.

Expozitia este deschisa pana 19 iunie 2011 si poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10:00 – 18:00.

×