x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Crocodilul farmaciilor

Crocodilul farmaciilor

08 Ian 2008   •   00:00

Un cititor ne ajută să inţelegem mecanismele corupţiei din sistemul sanitar. In răndurile ce urmează se va vedea cum directorul Casei de Asigurari de Sănătate Iaşi imparte prosperitate sau faliment farmaciilor din judet aşa cum ii dictează interesul şi bunul plac.

Un cititor ne ajută să inţelegem mecanismele corupţiei din sistemul sanitar. In răndurile ce urmează se va vedea cum directorul Casei de Asigurari de Sănătate Iaşi imparte prosperitate sau faliment farmaciilor din judet aşa cum ii dictează interesul şi bunul plac.

Si se mai miră unii de ce numirile politice in funcţii de directori şi directoraşi la casa de asigurări, inspectoratul şcolar, imbunătăţiri funciare sau direcţia veterinară sunt atăt de răvnite. Iată de ce: pentru că sunt aducătoare de şpăgi grase, si ciubucuri fabuloase!






Stimati domni/doamne
Va scriu acest mesaj fiind cuprins de o indignare fara margini cu privire la fraudele care se fac de catre cei ce conduc sistemul de sanatate iesean.

In cele ce urmeaza o sa va fac o scurta prezentarea asupra felului in care banii din sistemul de sanatate se impart dupa bunul plac al mai marilor sefi din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate Iasi.

Incepind cu luna Ianuarie a anului 2008 ca la orice inceput de an Casa de Asigurari de Sanatate Iasi urma sa faca distribuirea plafoanelor aferente farmaciilor pentru primul trimestru al anului in curs. In aceasta directie a fost emis de catre CNAS un ordin cu numarul 964/21.12.2007 (acest ordin se gaseste pe site-ul Casei de Asigurari de Sanatate Iasi http://www.hih.ro/W_CAS_IS/Anunturi/ord_CNAS_964_21122007.pdf ).

Articolul 2 al acestui ordin prevedea urmatoarele: "La stabilirea valorilor actelor aditionale in conditiile articolului 1 se vor avea in vedere, pentru fiecare domeniu de asistenta medicala, sumele aferente desfasurarii activitatii curente la nivelul unui consum mediu lunar al anului 2007 la nivelul casei de asigurari de sanatate respective." Conform articolului mai sus mentionat rezulta ca repartizarea plafoanelor pentru fiecare farmacie se va face in functie de consumul mediu lunar pe care l-a avut aceasta in anul 2007.

Desi ordinul este afisat pe site-ul Casei de Asigurari de Sanatate Iasi tin sa va mentionez ca nimeni nu a binevoit sa-l ia in considerare. In data de 4 Ianuarie 2008 Casa de Asugurari Sanatate Iasi a afisat plafoanele pentru farmacii (aveti atasat un fisier excel emis de CAS - Iasi cu lista farmaciilor si plafoanelor aferente http://www.hih.ro/W_CAS_IS/FSM/farmacii/Val_contract/2008/farm_val_c_trimI_%202008.xls) plafoane ce au fost calculate tinindu-se cont numai de consumul mediu zilnic efectuat la nivelul anului 2006 de catre fiecare farmacie.

De fapt cum a interpretat Iulian Serban ordinul CNAS: in ordin se prevedea faptul ca pentru calculul plafoanelor se vor folosi normele metodologice adoptate prin contractul cadru incheiat in 2006, astfel se specifica care va fi modalitatea de calcul. In acelasi timp se specifica si care vor fi valorile pentru acest calcul si anume "consum mediu lunar al anului 2007". Cu toate acestea baietii de la CAS-Iasi si-au zis ca daca tot folosesc normele din 2006 atunci de ce sa nu foloseasca ei si rulajele pe farmacii pentru 2006. Astfel ei reusesc sa tina in friu afluxul de retea gratuite si compensate care se indreapta catre farmaciile care nu cotizeaza la conducerea CAS.


Oare de ce s-a procedat astfel?
Raspunsul la aceasta intrebare este foarte simplu: "In anul 2006 plafoanele se alocau farmaciilor dupa bunul plac al directorului casei de asigurari de sanatate.
Tot anul 2006 au existat fonduri care s-au alocat numai anumitor farmacii care stiau cum sa deschida usa directorului CAS-Iasi. Aceste farmacii beneficiau de sume fabuloase pe baza carora au putut face rulaje zilnice foarte mari.

Dintre aceasta putem mentiona farmacii precum:
SC ALEXANDRA FARM SRLşC ANCA FARM SRL SC GABRIELA FARM SRL SC A.T.I.- PULS SRL, SC EVOTEC SRL, SC PASIFLORA SRL, SC LONGAVIT SRLşC TEHNIS M.K.S. SRL


Pentru toate aceste farmacii anul 2007 a fost un an mult mai prost decit 2006 pe motiv ca ne mai avind fonduri nelimitate nu au mai putut sa faca rulajele fabuloase din 2006. Astfel ele urmau sa primeasca plafoane mult mai mici pentru anul 2008. Dar dupa cum prea bine stim ca banul deschide multe usi in cadrul CAS - Iasi, domnul si stimatul director Iulian Serban s-a gindit ca ar trebui sa isi ajute vechii prieteni si atunci a schimbat modul de alocare al plafoanelor incalcind flagrant ordinal CNAS din 21.12.2007. Desi in BUCURESTI plafoanele au fost calculate pe baza consumului mediu din 2007 in Iasi domnul director Serban s-a gindit ca ar fi bine sa calculeze acestea plafoane dupa cum ii avantaja mai bine pe prietenii dinsului, si atunci a luat in calcul consumurile medii din anul 2006. Astfel situatia se mentine: avem
farmacii cu plafoane foarte mari in fata carora lumea sta la coada (a se vedea S.C.Longavit S.R.L.) si farmacii care isi termina plafoanele inca din prima zi a lunii.

Deci eu ca platitor de asigurari de sanatate pe banii platiti de mine catre CAS sunt obligat (in mod indirect ce-i drept) de catre domnul Iulian Serban sa stau la coada (uneori si cite 1 ora) pentru a-mi ridica medicamentele de pe reteta. Si atunci ma intreb: "De ce mi se ingradeste dreptul de a-mi ridica medicamentele de unde doresc?De ce trebuie eu sa ma inghesui la coada in anumite farmacii cind alte farmacii stau goale pentru ca si-au terminat plafoanele din prima zi a lunii?"


Cit o sa mai functioneze metoda pentru unii totul si pentru altii nimica?
Aceasta intrebare mi-o pun in fiecare luna in care ma duc sa-mi ridic reteta de la una dintre farmaciile protejate de CAS - Iasi. Desigur raspunsul care ni se baga de fiecare data pe git este acelasi: banii se repartizeaza dupa adresabilitate. Dar cum este posibil ca farmacii care se gasesc in diferite cartiere Iesene sa aiba o adresabilitate mai buna decit farmaciile care se gasesc exact in poarta marilor spitale din Iasi.

Cum este posibil ca o farmacie precum S.C. Primula S.R.L. care se gaseste chiar la iesirea din policlinica mare si iesirea din Spitalul Sf. Spiridon din Iasi sa aiba alocat un plafon de numai 26.000 RON pe cind o farmacie care se gaseste tocmai la intrarea in oras sa aibe alocat peste 120.000 RON?

Cum este posibil ca o farmacie precum S.C. EVOTEC S.R.L. (care se gaseste amplasata linga alte 4 farmacii) sa aibe alocat un plafon de 114.000 RON iar restul farmaciilor din jurul sau sa aibe plafoane de nici la 20% din plafonul alocat catre EVOTEC. (EVOTEC este situata pe strada Strapungera Silvestru avind ca vecini alte trei farmacii: Farmacia MediPlus , Farmacia si FarmaciaHelp-Net)

Cum este posibil ca o farmacie precum S.C. Colir S.R.L. sa aibe alocat un plafon de 103.000 RON iar farmaciile vecine pe o raza mai mica de 150 metri sa aibe un plafon care nu reprezinta nici 20% din plafonul alocat lui S.C. Colir S.R.L.

Cum este posibil ca farmacia Magnolia care se gaseste in cadrul unei policlinici particulare sa aibe un plafon de numai 5,000 RON iar farmacia SF Lazar (care se gaseste la 200 de metri distant fara a avea nici o clinica in vecinatate sau vre-un cabinet medical) are un plafon de 79,992 RON ?

Daca ar fi sa lasam logica sa functioneze nu este clar ca o farmacie care se gaseste in cadrul unei policlinici are mai mare adresabilitate decit o farmacie aflata la un demisol de bloc avind in vecinatatea sa doar o cofetarie?


O scurta demonstratie a celor mai sus mentionate
Sa luam de exemplu doua farmacii care in anul 2006 nu au avut contract cu CAS - Iasi: S.C. Galemih S.R.L. (din Pascani), si S.C. Ester Farm S.R.L.

Pe ce baza legala li s-au alocat plafon acestor farmacii? Ele au avut consum mediu zilnic in 2006 de 0.0 RON. Cum li s-au calculat plafoanele acestor farmacii?

In ce temei farmaciei Alexandra Farm I s-a alocat plafon pentru anul 2008 cind aceasta farmacie NU mai functioneaza. Firma Alexandra Farm si-a vindut licenta de farmacie catre lantul de farmacii REMEDIO.


Ce facem cu firmele care isi vind licenta de farmacie?
In ultimul timp in Iasi s-a intensificat fenomenul de vinzare-cumparare al licentelor de farmacie. Patronii care nu mai pot supravietui cu plafoanele oferite de CAS isi vind licenta de farmacie marilor lanturi de farmacii. ATENTIE: nu se vinde intreaga firma, se vinde numai licenta de functionare. Marile lanturi preiau aceste licente pe baza carora deschid noi farmacii insa ele nu au nici un drept sa primeasca din partea CAS plafonul pe care il avea alocat firma de la care s-a cumparat licenta (plafoanele nu se mostenesc).

Sa luam de exemplu farmacia S.C. Alexandra Farm S.R.L.. Aceasta firma a vindul licenta de farmacie catre Montero (lantul de farmacii Remedio). In mod normal REMEDIO trebuie sa incheie un nou contract cu CAS - Iasi pentru a putea beneficia de plafon insa cu ingaduinta domnului director Iulian Serban s-a facut ceea ce se cheama "mostenirea plafonului", mai exact desi acum farmacia apartine unei cu totu alte firme (lantul de farmacii Remedio) aceastei noi firme i-a fost alocat in mod abuziv plafonul care s-ar fi cuvenit firmei Alexandra Farm.

Daca stam si ne gindim atita timp cit in cadrul CAS totul functioneaza pe baza de nepotism de ce mostenirea plafoanelor nu ar fi si ea la moda?


O exemplificare in cifre a celor afirmate
Mentionez aici ca toate valorile care le prezint mai jos sunt valori luate de pe site-ul CAS Iasi de la adresa: http://www.hih.ro/W_CAS_IS/FSM/farmacii/Consum_med/Cons_med.php


Iata mai jos citeva farmacii care au inregistrat discrepante foarte mari intre valoarea de plafon alocata pentru Semestrul II - 2006 si valoarea de plafon alocata pentru semestrul II - 2007


ALEXANDRA FARM
Total Plafon Semestru II - 20061,285,386.01
Total Plafon Semestru II - 2007603,085.65
   Â
ANCA FARM
Total Plafon Semestru II - 20061,081,278.30
Total Plafon Semestru II - 2007274,913.78
   Â
ATI PULS
Total Plafon Semestru II - 20061,605,593.99
Total Plafon Semestru II - 2007632,278.74
   Â
EVOTEC
Total Plafon Semestru II - 20061,317,715.45
Total Plafon Semestru II - 2007809,540.72
   Â
PASIFLORA
Total Plafon Semestru II - 20061,159,623.00
Total Plafon Semestru II - 2007385,526.00
   Â
TEHNIS M.K.S.
Total Plafon Semestru II - 2006703,005.96
Total Plafon Semestru II - 2007551,311.86
(lista farmaciilor care intra in aceasta categorie este mult mai mare si se poate
gasi pe site-ul CAS - Iasi)


Va intrebati cum au avut aceste farmacii plafoane atit de mari in anul 2006?

Mangaiere calda a directorului CAS peste crestetul acestor farmacii a facut ca aceastea sa creasca intr-un an cit altii in 10. Pe de alta parte haideti sa ne imaginam cam ce plafoane ar fi trebuit sa aiba aceste farmacii daca s-ar fi luat in calcul CMZ-ul (CMZ = consum mediu zilnic) pentru anul 2007 in loc de 2006.

De ce au avut aceste farmacii plafoane mult mai mici in 2007?
Pentru ca in 2007 au trebuit facute publice modalitatile de calcul al plafoanelor si atunci banii nu au mai putut sa ia aceleasi directii pe care ii luasera cu un an innainte. Normele metodologice din contractul cadrul au trebuit sa fi aplicate strict fara a permite abateri foarte mari.

Ce urma sa se intimple in 2008?

2007 a fost primul an cind s-a putut vedea adevarata adresabilitate a farmaciilor, iar 2008 urma sa fie primul an cind s-ar fi facut o repartizare corecta a plafoane pe baza adresabilitatii. Farmaciile mai sus mentionate urmau sa intre in 2008 cu plafoane si mai mici ca in 2007!


In concluzie:
Nu trebuie sa ne facem griji! Pentru ca protejatii directorului Iulian Serban sa nu sufere si anul acesta o diminuare a plafoanelor domnia sa a binevoit sa schimbe modalitatea de calcul a plafoanelor. Oare si in 2020 ne vom raporta tot la rulajele din 2006?

Ciudat este ca domnul Serban nu s-a gindit ca pentru fiecare farmacie in parte sa aleaga cite un an de referinta in calculul plafoanelor, poate pe unii i-ar fi avantajat anul 1997 pe altii 1990 si poate pe unii i-ar fi avantajat chiar perioada dinnainte de 1990.


In final
Avindu-se in vedere cele spuse mai sus concluzia se desprinde cu usurinta. Odata cu calcularea plafoanelor pentru anul 2008 CAS - Iasi a reusit:

  • a.. Sa incalce prevederile ordinului 964/21.12.2007 cu privire la modul de calculare al plafoanelor
  • b.. Sa continue sa favorizeze pe apropiatii CAS care stiu sa umple buzunarele directorului Iulian Serban
  • c.. Sa nu ia in considerarea modul in care CAS - Bucuresti a aplicat si interpretat ordinul CNAS din 964/21.12.2007 cit si pe celelalte CAS-uri din tara care au interpretat si aplicat corect acest ordin
  • d.. Sa transfere plafoanele unor firme catre alte firme fara a avea vreun temei legal in aceasta directie
  • e.. Sa sfideze in continuare pe cei ai caror bani ar trebui sa-I gestioneze optim.

NR: Redactia precizeaza ca materialele publicate in aceasta rubrica sunt primite de la cititori.
In consecinta, responsabilitatea pentru contiinutul acestora apartine in totalitate celor ce s-au exprimat parerile, prin mail, pe adresa cetateanul@jurnalul.ro.

Â

×