x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cultura în nocturnă. Vast program de evenimente, gândit pentru Noaptea Albă a Institutelor Culturale din Bucureşti

Cultura în nocturnă. Vast program de evenimente, gândit pentru Noaptea Albă a Institutelor Culturale din Bucureşti

de Maria Sârbu    |    22 Iun 2012   •   15:03
Cultura în nocturnă. Vast program de evenimente, gândit pentru Noaptea Albă a Institutelor Culturale din Bucureşti

Desi caniculara, dupa-amiaza zilei de vineri a fost inceputul unui program complex de evenimente ce au loc pana tarziu in noapte. Timp de mai multe ore se consuma cultura. Este vorba de Noaptea Alba a Institutelor Culturale, o intreprindere initiata cu sase ani in urma si care este apreciata in Bucuresti. Se desfasoara anual la sfarsit de iunie. Sunt implicate, la aceasta editie, 14 centre si institute culturale. Evenimentele au loc sub egida retelei EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

In 2012 participa, pentru prima oara si Centrul Cultural Turc, alaturi de British Council, Centrul Ceh, Institutul Balassi - Centrul Cultural al Ungariei, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Camoes/Ambasada Portugaliei, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso', Institutul Polonez, Centrul Cultural si de Informare al Ucrainei.

Evenimentele se desfasoara in noua spatii din Capitala, iar publicul are posibilitate sa se deplaseze si la ore tarzii dintr-un loc in altul, caci mobilitatea o asigura RATB.

In program sunt incluse concerte, expozitii, proiectii de filme, work-shop-uri, lansari de carte, dans, targuri gastronomice. Despre acestea si despre evenimentele comune pe care le gandesc sub auspiciile organizatiei institutelor culturale europene – EUNIC – au vorbit vineri, la o conferinta de presa care a avut loc la Institutul Francez, reprezentantii centrelor si institutelor participante la eveniment. Ce pot vedea bucurestenii in aceasta "Noapte'?

La Institutul Francez, care gazduieste si evenimentele Institutului Gamoes, atat in spatiile din interior, cat si pe terasa de aici, au loc: concertul pianistului Nicolae Dumitru "Cercuri... de la Chopin la Liszt'; proiectii de filme; ateliere privind cunoasterea gastronomiei franceze, a Parisului – orasul luminilor, a cinemaului francez. Tot aici vor citi fragmente din piese de Caragiale elevi ai Scolii Centrale. Vor citi din poezia lor si cativa poeti romani consacrati. Desigur, vor fi oferite delicatese, va fi degustare de vinuri. Institutul Gamoes sarbatoreste la Institutul Francez muzica fado, organizand un concert sustinut de Maria Raducanu si Sorin Terinte.

Evenimentele Delegatiei Wallonie-Bruxelles sunt "comasate' cu cele ale Institutului Cultural Roman si desfasurate la ICR. Programul cuprinde muzica, dans, poezie, expozitii de fotografie, film, cafea "Gheorghe Florescu', clatite "Yvelline'... Vor crea buna dispozitie Quentin Dujardin (chitara) si Boris Schmidt (violoncel), grupul "Jazzappella'. Va fi si un concurs de dans, vor putea fi vazute mai multe scurtmetraje. Interesanta pare sa fie si expozitia "Danube, a flowline' a fotografului ceh Pavel Hroch, care urmareste, in cei 300 de kilometri parcursi de-a lungul Dunarii, punctele comune ale diverselor culturi. In gradina, isi dau intalnire poeti si traducatori, la "Poezia de azi isi intalneste traducatorii'. Se va citi in romana si in alte limbi.

Peste drum, la Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso', pot fi vazute scurtmetraje premiate, dar si filmul "Pasagerul' al lui Michelangelo Antonioni, constituind un omagiu adus acestui mare regizor cu prilejul implinirii unui centenar de la nastere. Un concert extraordinar va sustine Maurizio Mastrini, "singurul pianist din lume care canta invers', dupa cum spun organizatorii. Va fi desigur si un "puzzle gastronomic'.

Institutul Cervantes si-a propus sa sarbatoreasca deopotriva Noaptea Alba a Institutelor Culturale si Ziua Limbii Spaniole. Astfel, vizitatorii pot sa scrie carti postale ilustrate cu poemele poetului cilian Nicanor Parra, pe care Instituto Cervantes le va expedia prin posta la data de 23 iunie. Au parte si de un concert de flamenco, cu Pilar Diaz Romero si Tiberiu Gogoanta, dar si de filme.

Deosebit este la aceasta editie programul pregatit de British Council, care invita publicul la "o seara activa dedicata Jocurilor Olimpice 2012', cu un program ce il va "mentine in forma' pe vizitator, caci cuprinde "Olimpiada de boardgames', "Triatlonul@British (in loc de inot, ciclism si alergare, cei interesati vor fi provocati la trei probe culturale), un meci demonstrativ de dezbateri, o intalnire cu sportivi olimpici romani etc. Vor fi si proiectii de filme despre sport si despre Londra, din colectia British Council, productii realizate intre anii 1940 si 1950.

Centrul Ceh a hotarat sa-si astepte vizitatorii cu "un mix de cultura pop'. Acestia vor putea alege din oferta propusa: meci de fotbal transmis in direct, hochei de masa si baschet, versiunea completa a serialului "Arabela'. Va fi si bere.

Institutul Polonez din Bucuresti va sarbatori "Noaptea' impreuna cu Centrul Cultural si de Informare al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, asteptand invitatii ca sa petreaca o noapte in atmosfera Campionatului European de Fotbal 2012. In program sunt ateliere pentru copii si parinti, un concert Dagadana (un trio polono-ucrainean, care imbina diferite genuri muzicale), proiectii de filme.

Goethe-Institut, gazduit de Centrul Cultural al Republicii Ungare, propune lectura scenica "Vaca Rosmarie' si proiectia excelentului film "Das Leben der Anderen/ Viata celorlalti', in regia lui Florian Henckel von Donnersmark.

Tot aici va sarbatori si Forumul Cultural Austriac, care s-a gandit sa aduca, dupa miezul noptii, filmul "Rapirea neintentionata a doamnei Elfriede Ott', regizat de Andreas Prochaska.

Centrul Cultural al Ungariei vine in fata publicului cu "Re-buttoned: Hungarian is in Fashion!', o expozitie de moda si design. Vor fi, de asemenea, muzica si dansuri populare maghiare, dar si un "Midnight gulas!'.

Centrul Cultural Turc organizeaza, pe langa expozitia de arta culinara turceasca, ateliere de creatie artistica, un recital de Baglama (instrument cu 3 corzi). Va fi proiectat si filmul "A fost odata in Anatolia'.

×