x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cultura pop şi Lea Rasovszky

Cultura pop şi Lea Rasovszky

21 Iun 2012   •   19:02
Cultura pop şi Lea Rasovszky

Galeria Anca Poterasu are placerea sa va invite vineri, 22 iunie, la ora 18:00, la vernisajul expozitiei Mentors, semnata de Lea Rasovszky (nascuta in Romania).

Cultura pop a murit in multe feluri. Se spune ca ar fi murit o data cu epuizarea promisiunilor societatii occidentale de consum. Se spune ca ar fi murit datorita academizarii propriilor produse si a colegilor de breasla. Se spune ca ar fi fost ucisa chiar de mana inflacaratilor sai sustinatori. Sau ca ar fi murit din autosuficienta, grija excesiva si un lung sir de succese orbitoare. Cel putin asta spune corul celor mai multi dintre teoreticienii curentului post-pop. Cultura pop, proclama ei, reprezinta fata insorita a Visului American. Geamanul estetic al individualismului si al democratiei liberale. Antidotul plin de culoare impotriva griului socialist. Chipul epocii de aur a postmodernitatii. Toate acestea au luat sfarsit. Istoria isi ia revansa. Arta Leei Rasovszky poate fi vazuta ca o reflectie asupra a ceea ce par a fi infinitele nasteri, metamorfoze, morti si reinvieri ale culturii pop, "singurul sistem mitologic care ne uneste pe toti", dupa cum spunea candva Leslie Fiedler.

"Reneg-art postrevolutionara"
"Lea Rasovszky se foloseste de cliseele vizuale specifice culturii pop, cu scopul de a devoala stralucirea lor morbida si alterata, si forta lor statuta, dar sfidatoare. In mod evident, cultura pop experimenteaza astazi ceea ce se numeste Melancholia of Glory, pentru a cita unul din tilurile Leei (2012). In acest sens, opera ei nu se reclama nici de la mostenirea «primului val» de pop art, dar nu este nici parte a prezentului «al doilea val», reprezentat de artisti precum Jeff Koons sau Takashi Murakami. Daca ar fi sa facem totusi o asociere, atunci energia ei ar putea fi pusa in legatura cu forta bruta, dar controlata, a unuia ca Raymond Pettibon, cel care a creat designul incisiv pentru cover-ul discurilor trupei de hardcore punk Black Flag, sau Tony Oursler, care dezbate problematica straniului in inconstientul epocii consumeriste din secolul XX. Amandoi pot fi considerati artisti pop – nu intr-un sens afirmativ, ci mai degraba ca ceea ce s-ar putea numi «asimilare critica». Este foarte important ca spiritul acestei reneg-art postrevolutionara, nonutopica, sa fie preluat si dezvoltat de tineri artisti din alte regiuni geografice. Lea Rasovzsky ar putea fi unul dintre ei." Extras din eseul Lea Rasovszky si fantomele Culturii Pop scris pentru expozitie de Dr Jörg Scheller.
Durata expozitiei: 22 iunie – 5 august 2012, orar: miercuri-vineri: 15:00-20:00, sambata-duminica: 14:00-18:00, pentru programari, puteti suna la: 0744.342.944.

×