x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cum se călesc actorii şi spectatorii la Sibiu

Cum se călesc actorii şi spectatorii la Sibiu

de Maria Sârbu    |    01 Iun 2009   •   00:00
Cum se călesc actorii şi spectatorii la Sibiu
Sursa foto: Scott Eastman/

Ploaie şi frig - în primele trei zile ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Dacă reprezentaţia din 28 mai, cu spectacolul "Metamorfoze", al lui Silviu Purcărete, montat în aer liber, a fost amânată, cea din 29 mai s-a jucat totuşi, dar în condiţii climaterice destul de aspre pentru actorii distribuiţi.



Când a început spectacolul, în jurul orei 22:00, ploua puţin. Publicul, echipat cu pelerine de ploaie, era aşezat în faţa unui bazin cu apă - scena pe care jucau actorii. Dacă ploaia a stat, frigul s-a înteţit, însă interpreţii au prestat la cel mai înalt grad artistic. Aproape dezgoliţi, în apa rece, ei au adus în faţa spectatorilor simţămintele tăinuite în poemul lui Ovidiu.

Imaginaţia regizorului Silviu Purcărete este fantastic de reală, fantastic de credibilă. Cuvântul învăluit în sunete izvorâte parcă din plămânul operei poetului (muzica originală de Vasile Şirli) ajunge la spectator printr-un spectru de lumini menite să-i justifice însemnătatea. Universul imaginat de Ovidiu şi transpus de Purcărete îşi are semnificaţie în apă, în foc, în sunete, în taine şoptite. Un univers cu oameni, cu animale şi creaturi fantastice - universul dintre cer şi pământ.

E un alt spectacol memorabil marca Purcărete. Decorurile, care au semnificaţia unui spectacol aparte, sunt create de Helmut Sturmer, iar costumele aparţin Liei Manţoc. La adaptarea textului, Silviu Purcărete a lucrat cu Alain Garlan. "Metamorfoze" este o coproducţie a Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, Theatre D'Esch-Sur-Alzette şi Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumünster.


Spectacole frumoase
Un alt spectacol aşteptat şi prezentat (vineri seara) în festival a fost cel regizat de Eimuntas Nekrosius - "Livada de vişini" de Cehov (International Stanislavsky Foundation din Rusia şi Theatre "Meno Fortas" din Lituania). S-a jucat la Casa de Cultură a Sindicatelor. Printre interpreţii din această montare specială s-au numărat unii dintre cei mai mari actori moscoviţi. Aplauzele îndelungate din partea publicului, mai degrabă a publicului specializat, au stat mărturie că "Livada de vişini" poate fi "citită" scenic la infinit. Totul depinde cum este descifrat autorul de către regizor şi actori. Aici au fost în concordanţă perfectă.

La Teatrul de vară au venit sâmbătă seara mulţi spectatori. Unii au stat şi în picioare. Ploaia s-a retras. Frig. Actorii Teatrului din Baia Mare au jucat însă excelent în spectacolul "Portugalia" de Zoltan Egressy. Este o altă bijuterie scenică realizată de Victor Ioan Frunză, care descoperă şi pune mereu în valoare talente ascunse prin diferite teatre din ţară. Această comedie spumoasă a bucurat privirea şi sufletul, chiar dacă frigul a pus stăpânire pe corp.

Sâmbătă, după ora zece seara, s-a jucat la Hala Libra Balanţa "Faust" - o altă megaproducţie semnată de Silviu Purcărete şi care va fi prezentată la ediţia din acest an a prestigiosului Festival de la Edinburgh.

Au fost aplaudaţi sâmbătă seara la Casa de Cultură a Sindicatelor şi actorii Teatrului Odeon, care au prezentat "Hamletmachine" de Muller, regia Dragoş Galgoţiu - spectacol al Teatrului Odeon din Bucureşti.

×
Subiecte în articol: arte