x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Dantelă din paie

Dantelă din paie

de Roxana Jianu    |    09 Iun 2012   •   21:00
Dantelă din paie

Expozitia “Dantela din paie' dezvaluie o multime de obiecte decorative confectionate de artista Angela Fazakas, obiecte create cu bun gust si indemanare: martisoare, decoratiuni de Craciun, suporturi pentru servetele, vase, sticle imbracate, cosuri pentru paine, palarii, obiecte decorative si multe alte ornamente ce vor fi cu siguranta remarcate.

Angela Fazakas s-a nascut in Satu Mare. In urma cu 11 ani a deprins acest mestesug, in satul Bezid din judetul Mures, acolo unde locuieste in prezent. Isi aminteste cu drag ca primul obiect confectionat a fost o coronita cu flori naturale, uscate. Cu timpul pasiunea pentru aceasta indeletnicire s-a amplificat. Paiele aurii se transformau, rand pe rand, in dantelarii. Odinioara, palariile se confectionau in special din paie spre a le fi de folos taranilor in zilele dogoritoare de vara. Si astazi le sunt de mare ajutor chiar daca unii nu le mai prefera.

“Pana la impletirea firelor de paie este nevoie de parcurgerea unor etape, de la lucrul pamantului, semanatul graului, seceris, uscarea manunchiurilor, curatarea paielor si taierea acestora, potrivirea dupa grosime. “Cu trei pana la 11 fire de paie se pot folosi diferite tehnici pentru a obtine o impletitura plata sau rotunda, din care se pot fabrica felurite ornamente. In fabricarea obiectelor decorative se mai utilizeaza si flori uscate sau panusi de porumb', declara Angela Fazakas. Artista spune ca pentru anumite impletituri munceste cateva minute, insa altele ii ocupa ore bune, chiar si zile intregi.

×